Review

Geriatrik Hastalarda Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası Yoğun Bakım Ünitesinde Gelişen Akut Böbrek Yetmezliği ve Hemşirelik Bakımı

Volume: 4 Number: 2 August 31, 2025
EN TR

Geriatrik Hastalarda Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası Yoğun Bakım Ünitesinde Gelişen Akut Böbrek Yetmezliği ve Hemşirelik Bakımı

Abstract

ÖZET Yaşlanma, tüm organ sistemlerini kapsayan kompleks ve çok faktörlü bir süreçtir. Fizyolojik rezervin azalması, ek hastalıkların varlığı ve ameliyata bağlı stresörler hastanın genel sağlık durumunun bozulmasına neden olabilir. Yaşlı hastalarda cerrahi işleme bağlı olumsuz etkileri ve komplikasyonları en aza indirmek, iyileşmeyi en üst düzeye çıkarmak için optimal perioperatif tedavileri belirlemek önemlidir. Bu nedenlerden dolayı hastanın cerrahi işlem sonrası yoğun bakım ünitesinde (YBÜ) takip edilmesi uygun olabilir. Yaşlılıkta kalça kırıklarının çok görülmesi ve insidansının artması ile birlikte kalça cerrahisine bağlı görülen komplikasyonların sayısı da artmaktadır. Bu komplikasyonlardan birisi Akut böbrek yetmezliği (ABY) olup önemli ölçüde morbidite ve mortaliteye sebep olduğundan hastaların YBÜ’ de izlenmeye gereksinimi vardır. Hastaların çoğunun kırılgan ve kırılganlık öncesi hasta grubunda olması bu duruma katkı sağlamaktadır. Bu nedenle hemşirenin takip, tedavi ve bakım süreci oldukça önemlidir. Hastaya uygulanacak doğru tedavi ve multidisipliner yaklaşımla hastalar en iyi sağlık hizmetini almış olur. Bu derlemenin amacı, geriatrik hastalarda kalça protezi ameliyatı sonrası YBÜ’de ABY gelişmesi durumunda uygun hemşirelik bakımını sunmaktır.

Keywords

Supporting Institution

Herhangi bir kurum tarafından desteklenmemektedir.

Ethical Statement

Çalışmamız için etik kurul onayı gerekmemektedir.

Thanks

Teşekkür yoktur.

References

  1. Argaiz, E. R., Rola, P., Haycock, K. H., & Verbrugge, F. H. (2022). Fluid management in acute kidney injury: from evaluating fluid responsiveness towards assessment of fluid tolerance. European heart journal. Acute cardiovascular care, 11(10), 786–793.
  2. Ayan, F. S., & Dağtekin, T. (2020). Geriatrik cerrahide güncel yaklaşımlar. İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, (12), 460-474.
  3. Bakı, E. D., Mazlum, M., Uçan, E., ve ark. (2021). Kalça protezi̇ yapilan yaşli hastalarin postoperati̇f renal fonksi̇yonlarinin retrospekti̇f i̇ncelenmesi̇. Kocatepe Tıp Dergisi, 22(3), 208-212. https://doi.org/10.18229/kocatepetip.651993
  4. Balkan, A., ve Seki, Z. (2021). Total Kalça Protezi Uygulanan Bireylerin Taburculuk Sonrası Yaşadıkları Komplikasyonların Belirlenmesi. Black Sea Journal of Health Science, 4(2), 141-149.
  5. Bannard‐Smith, J., Elrakhawy, M. M., Norman, G., Owen, R. K., Felton, T., & Dark, P. (2024). The efficacy, safety and effectiveness of hyperoncotic albumin solutions in patients with sepsis: a systematic review and meta-analysis. Journal of the Intensive Care Society, 25(3), 308-318. https://doi.org/10.1177/17511437241259437
  6. Borges, F. K., Devereaux, P. J., Cuerden, M., et al. (2019). Effects of accelerated versus standard care surgery on the risk of acute kidney injury in patients with a hip fracture: a substudy protocol of the hip fracture Accelerated surgical TreaTment And Care tracK (HIP ATTACK) international randomised controlled trial. BMJ open, 9(9), e033150.
  7. Braüner Christensen, J., Aasbrenn, M., Sandoval Castillo, L., et al. (2020). Predictors of Acute Kidney Injury After Hip Fracture in Older Adults. Geriatric Orthopaedic Surgery & Rehabilitation. 2020;11,2151459320920088.
  8. Brothers, T., Strock, J., LeMasters, T., Pawasauskas, J., Reed, RC, & Al-Mamun, MA. (2022). Survival and recovery modeling of acute kidney injury in critically ill adults. SAGE Open Medicine. 2022;10.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Surgical Diseases Nursing​​

Journal Section

Review

Publication Date

August 31, 2025

Submission Date

March 6, 2025

Acceptance Date

April 18, 2025

Published in Issue

Year 2025 Volume: 4 Number: 2

APA
Dalkılıç, M., Bilik, Ö., & Vural, F. (2025). Geriatrik Hastalarda Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası Yoğun Bakım Ünitesinde Gelişen Akut Böbrek Yetmezliği ve Hemşirelik Bakımı. Sağlık Bakım Ve Rehabilitasyon Dergisi, 4(2), 61-71. https://izlik.org/JA75JD56CR
AMA
1.Dalkılıç M, Bilik Ö, Vural F. Geriatrik Hastalarda Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası Yoğun Bakım Ünitesinde Gelişen Akut Böbrek Yetmezliği ve Hemşirelik Bakımı. SABARED. 2025;4(2):61-71. https://izlik.org/JA75JD56CR
Chicago
Dalkılıç, Mehmet, Özlem Bilik, and Fatma Vural. 2025. “Geriatrik Hastalarda Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası Yoğun Bakım Ünitesinde Gelişen Akut Böbrek Yetmezliği Ve Hemşirelik Bakımı”. Sağlık Bakım Ve Rehabilitasyon Dergisi 4 (2): 61-71. https://izlik.org/JA75JD56CR.
EndNote
Dalkılıç M, Bilik Ö, Vural F (August 1, 2025) Geriatrik Hastalarda Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası Yoğun Bakım Ünitesinde Gelişen Akut Böbrek Yetmezliği ve Hemşirelik Bakımı. Sağlık Bakım ve Rehabilitasyon Dergisi 4 2 61–71.
IEEE
[1]M. Dalkılıç, Ö. Bilik, and F. Vural, “Geriatrik Hastalarda Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası Yoğun Bakım Ünitesinde Gelişen Akut Böbrek Yetmezliği ve Hemşirelik Bakımı”, SABARED, vol. 4, no. 2, pp. 61–71, Aug. 2025, [Online]. Available: https://izlik.org/JA75JD56CR
ISNAD
Dalkılıç, Mehmet - Bilik, Özlem - Vural, Fatma. “Geriatrik Hastalarda Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası Yoğun Bakım Ünitesinde Gelişen Akut Böbrek Yetmezliği Ve Hemşirelik Bakımı”. Sağlık Bakım ve Rehabilitasyon Dergisi 4/2 (August 1, 2025): 61-71. https://izlik.org/JA75JD56CR.
JAMA
1.Dalkılıç M, Bilik Ö, Vural F. Geriatrik Hastalarda Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası Yoğun Bakım Ünitesinde Gelişen Akut Böbrek Yetmezliği ve Hemşirelik Bakımı. SABARED. 2025;4:61–71.
MLA
Dalkılıç, Mehmet, et al. “Geriatrik Hastalarda Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası Yoğun Bakım Ünitesinde Gelişen Akut Böbrek Yetmezliği Ve Hemşirelik Bakımı”. Sağlık Bakım Ve Rehabilitasyon Dergisi, vol. 4, no. 2, Aug. 2025, pp. 61-71, https://izlik.org/JA75JD56CR.
Vancouver
1.Mehmet Dalkılıç, Özlem Bilik, Fatma Vural. Geriatrik Hastalarda Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası Yoğun Bakım Ünitesinde Gelişen Akut Böbrek Yetmezliği ve Hemşirelik Bakımı. SABARED [Internet]. 2025 Aug. 1;4(2):61-7. Available from: https://izlik.org/JA75JD56CR