Kardiyomiyoblast Hücre Regülasyonunda Taube Nuss Geninin Fonksiyonel Analizi
Abstract
Gelişim evrelerinin veya dokuya özgü fizyolojik süreçlerin düzenlenmesinde ve yürütülmesinde farklılaşmış gen ekspresyonu büyük önem taşımaktadır. “Subtractive” hibridizasyon yöntemi dokuya özgü ekspresyonu olan genlerin tespit edilmesi için oldukça etkin bir yöntemdir. Daha önceki çalışmalarda laboratuvarımızda BALB/c ırkı farelerde kalbe özgü ekspresyonu olan genleri içeren “Subtractive” hibridizasyon cDNA kütüphanesi oluşturulmuştur. Önemli bir transkripsiyon faktörü olan Taube Nuss (Tbn), bu kütüphaneden elde edilen genlerden birisidir. Bu çalışmadaki amacımız, Tbn geni ile ilişkili olduğu düşünülen diğer genlerin ekspresyonlarının araştırılması ve Tbn yolağının belirlenmesidir. Çalışma kapsamında BALB/c ırkı farelerden elde edilen kalp ve iskelet kası dokularına özgü Tbn geninin ekspresyonu Northern Blot analizi ile araştırılmıştır. Ardından, Tbn genine özgü siRNA’lar kullanılarak H9c2 rat kardiyomiyoblast hücre soyunda Tbn geni sessizleştirilmiştir. Yolak analizleri sonucunda Tbn ile ilişkili olabileceği tespit edilen Pparg, Cebpa, Taf10 ve Myocd genlerinin sessizleştirilen hücrelerdeki ekspresyon değişimleri araştırılmıştır. Bu hücrelerde, Myocd gen ekspresyonunun azaldığı ve Pparg gen ekspresyonunun arttığı saptanmıştır. Bu sonuçlar, Tbn geninin kalp dokusunda düzenleyici bir rol oynadığını işaret etmektedir.
Keywords
Supporting Institution
Project Number
References
- 1. Calore M., De Windt L.J., Rampazzo A. (2015): Genetics meets epigenetics: genetic variants that modulate noncoding RNA in cardiovascular diseases, J Mol Cell Cardiol, 89: 27-34.
- 2. Elia L., Condorelli G. (2015): RNA (Epi)genetics in cardiovascular diseases, J Mol Cell Cardiol, 89: 11-16.
- 3. Diatchenko L., Lau Y.F., Campbell A.P., Chenchik A., Moqadam F., Huang B., Lukyanov S., Lukyanov K., Gurskaya N., Sverdlov E.D., Siebert P.D. (1996): Suppression subtractive hybridization: a method for generating differentially regulated or tissue-specific cDNA probes and libraries, Proc Natl Acad Sci U S A, 93(12): 6025-30.
- 4. Özsait B. (2003): “Subtractive” Hibridizasyon Kütüphanesinden izole edilen ve kalp gelişiminde rolü olduğu düşünülen genlerin analizi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
- 5. Komurcu-Bayrak E., Ozsait B., Erginel-Unaltuna N. (2012): Isolation and analysis of genes mainly expressed in adult mouse heart using subtractive hybridization cDNA library, Mol Biol Rep,39(8):8065-74.
- 6. Ozsait Selcuk B., Kömürcü Bayrak E., Erginal Ünaltuna N. (2016): Higher Expression level of Bat3 is associated with silencing of Midn gene in primary mouse cardiomyocytes, Turk J Biol, 40: 1295-1302.
- 7. Guermah M., Ge K., Chiang C.M., Roeder R.G. Guermah M., Ge K., Chiang C.M., Roeder R.G. (2003): The TBN protein, which is essential for early embryonic mouse development, is an inducible TAFII implicated in adipogenesis, Mol Cell, 12: 991-1001.
- 8. Voss A.K., Thomas T., Petrou P., Anastassiadis K., Schöler H., Gruss P. (2000): Taube Nuss is a Novel Gene Essential for the Survival of Pluripotent Cells of Early Mouse Embryos, Development, 127: 5449-61.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Authors
Ayşe Berna Yüzbaşıoğulları
This is me
0000-0001-5235-997X
Türkiye
Bilge Özsait Selçuk
*
This is me
0000-0001-6808-6689
Türkiye
Nihal Erginel Ünaltuna
This is me
0000-0003-0562-0455
Türkiye
Publication Date
December 30, 2019
Submission Date
November 26, 2019
Acceptance Date
December 4, 2019
Published in Issue
Year 2019 Volume: 2 Number: 3