Breast milk is a liquid that can meet all the needs of the newborn in the first 6 months. Breastfeeding is encouraged all over the world so that every baby can benefit from breast milk, which is considered unique for the development of the baby. This study includes a literature review to determine the effect of mother’s education level on initiation of breastfeeding in Turkey. For this purpose, first the breastfeeding literature was examined on the basis of education, and then the situation in Turkey was evaluated through the Turkey Demographic and Health Survey reports published the first of which was published in 1993 and the last one in 2018. According to the Turkey Demographic and Health Survey reports, breastfeeding is quite common in Turkey. Although many factors play a role in the initiation and maintenance of breastfeeding, breastfeeding rates increase as the education level of the mother increases.
Anne sütü, yenidoğanın ilk 6 ay tüm ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikte bir sıvıdır. Bebeğin gelişimi için eşsiz kabul edilen anne sütünden her bebeğin yeterince faydalanması için tüm dünyada emzirme teşvik edilmektedir. Bu çalışma, Türkiye’de annenin eğitim seviyesinin emzirmenin başlatılmasındaki etkisini belirlemeye yönelik literatür taramasını içermektedir. Bu amaçla önce emzirme literatürü eğitim temelinde incelenmiş, daha sonra da ilki 1993 sonuncusu ise 2018 yılında yayımlanan Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması raporları kanalıyla Türkiye’deki durum değerlendirilmiştir. Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması raporlarına göre Türkiye’de emzirme oldukça yaygındır. Emzirmenin başlatılmasında ve sürdürülmesinde pek çok etmen rol oynamakla birlikte, annenin eğitim seviyesi arttıkça emzirme oranları da artmaktadır.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Nursing |
Journal Section | Review Article |
Authors | |
Publication Date | April 15, 2022 |
Submission Date | October 4, 2021 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 5 Issue: 1 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.