Research Article

1980-2018 YILLARI ARASI TÜRKİYE’DE REKREASYON ALANINDA YAPILAN LİSANSÜSTÜ TEZLERİN İNCELENMESİ

December 31, 2018
EN TR

1980-2018 YILLARI ARASI TÜRKİYE’DE REKREASYON ALANINDA YAPILAN LİSANSÜSTÜ TEZLERİN İNCELENMESİ

Abstract

Bu çalışma ülkemizde rekreasyon alanında yapılan tezlerin başladığı ilk zamandan bu yana nasıl bir ivme kazandığını gözlemleyip bu alanda yapılacak olan çalışmalara ve bireylere ışık tutacağı kanaati ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmamız 1980-2018 yılları arasında Türkiye’de rekreasyon ile ilgili yapılan tezlerin yök elektronik arşiv sistemi incelenerek gerçekleştirilmiştir. Yapılan incelemeler neticesinde toplam 321 yüksek lisans ve 81 doktora tezi olmak üzere toplam 402 çalışamaya rastlanmıştır. Çalışmamız verilerini elde etmek adına rekreasyon alanında hazırlanan tezlere ulaşmak amacı ile yök elektronik arşiv sistemi arama kısmına rekreasyon, boş zaman, serbest zaman ve rekreatif anahtar kelimeleri girilmiştir. Rekreasyon alanında hazırlanan tezlerin; yıllarına, üniversitelerine, konularına, ana konularına, enstitülerine, erişim durumlarına, danışman unvanına, yazım diline ve sayfa sayıları dikkate alarak değerlendirilmiştir. Bu veriler toplanırken aynı kelimelerin kullanıldığı çalışmalara dikkat edilerek iki defa kullanılmasının önüne geçilmiştir. Verilerin toplanma işleminde SPSS 24 programı kullanılmıştır. Analizlerin ilk aşamasında lisansüstü tezlerin genel durumu, yıllara göre dağılımı, üniversitelere göre dağılımı, konulara ve ana konulara göre dağılımları incelenmiştir. Sonuç olarak,  Rekreasyonun 12 farklı ana tema etrafında toplanması ve 34 ayrı bölüm bu temalar etrafında tezler yürütmesi, aslında rekreasyonun çok boyutlu bir bölüm olduğunun ve birçok alanın rekreasyonu etkilediğini ortaya çıkarmıştır. Rekreasyon ile ilgili yürütülecek tezlerin veya makalelerin sadece o alanında değil diğer alanlarda da yapılan çalışmaları dikkate alması ve mümkün olduğunca ortak çalışmalar yürütülmesi rekreasyonun daha iyi anlaşılacağı ve alana önemli katkılar sağlayacağı düşünülmektedir.

Keywords

References

  1. Arıcı, H. (1997), “Sosyal Bilimler Alanında Bilim Adamı Yetiştirme-Lisansüstü Eğitim”, TÜBA Yayını

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Sports Medicine

Journal Section

Research Article

Authors

Harun Ayar
Türkiye

Publication Date

December 31, 2018

Submission Date

September 17, 2018

Acceptance Date

December 31, 2018

Published in Issue

Year 2018

APA
Ayar, H., & Koç, M. C. (2018). 1980-2018 YILLARI ARASI TÜRKİYE’DE REKREASYON ALANINDA YAPILAN LİSANSÜSTÜ TEZLERİN İNCELENMESİ. Sportif Bakış: Spor Ve Eğitim Bilimleri Dergisi, 96-107. https://izlik.org/JA23WX32MK
AMA
1.Ayar H, Koç MC. 1980-2018 YILLARI ARASI TÜRKİYE’DE REKREASYON ALANINDA YAPILAN LİSANSÜSTÜ TEZLERİN İNCELENMESİ. Sportif Bakış: Spor ve Eğitim Bilimleri Dergisi. Published online December 1, 2018:96-107. https://izlik.org/JA23WX32MK
Chicago
Ayar, Harun, and Mustafa Can Koç. 2018. “1980-2018 YILLARI ARASI TÜRKİYE’DE REKREASYON ALANINDA YAPILAN LİSANSÜSTÜ TEZLERİN İNCELENMESİ”. Sportif Bakış: Spor Ve Eğitim Bilimleri Dergisi, December 1, 96-107. https://izlik.org/JA23WX32MK.
EndNote
Ayar H, Koç MC (December 1, 2018) 1980-2018 YILLARI ARASI TÜRKİYE’DE REKREASYON ALANINDA YAPILAN LİSANSÜSTÜ TEZLERİN İNCELENMESİ. Sportif Bakış: Spor ve Eğitim Bilimleri Dergisi 96–107.
IEEE
[1]H. Ayar and M. C. Koç, “1980-2018 YILLARI ARASI TÜRKİYE’DE REKREASYON ALANINDA YAPILAN LİSANSÜSTÜ TEZLERİN İNCELENMESİ”, Sportif Bakış: Spor ve Eğitim Bilimleri Dergisi, pp. 96–107, Dec. 2018, [Online]. Available: https://izlik.org/JA23WX32MK
ISNAD
Ayar, Harun - Koç, Mustafa Can. “1980-2018 YILLARI ARASI TÜRKİYE’DE REKREASYON ALANINDA YAPILAN LİSANSÜSTÜ TEZLERİN İNCELENMESİ”. Sportif Bakış: Spor ve Eğitim Bilimleri Dergisi. December 1, 2018. 96-107. https://izlik.org/JA23WX32MK.
JAMA
1.Ayar H, Koç MC. 1980-2018 YILLARI ARASI TÜRKİYE’DE REKREASYON ALANINDA YAPILAN LİSANSÜSTÜ TEZLERİN İNCELENMESİ. Sportif Bakış: Spor ve Eğitim Bilimleri Dergisi. 2018;:96–107.
MLA
Ayar, Harun, and Mustafa Can Koç. “1980-2018 YILLARI ARASI TÜRKİYE’DE REKREASYON ALANINDA YAPILAN LİSANSÜSTÜ TEZLERİN İNCELENMESİ”. Sportif Bakış: Spor Ve Eğitim Bilimleri Dergisi, Dec. 2018, pp. 96-107, https://izlik.org/JA23WX32MK.
Vancouver
1.Harun Ayar, Mustafa Can Koç. 1980-2018 YILLARI ARASI TÜRKİYE’DE REKREASYON ALANINDA YAPILAN LİSANSÜSTÜ TEZLERİN İNCELENMESİ. Sportif Bakış: Spor ve Eğitim Bilimleri Dergisi [Internet]. 2018 Dec. 1;96-107. Available from: https://izlik.org/JA23WX32MK