Research Article

An evaluation on the volunteering motivations and experiences of women engaged in voluntary activities in women's associations

Volume: 7 Number: 2 December 28, 2023
TR EN

Kadın Derneklerinde Gönüllü Faaliyetlerde Bulunan Kadınların Gönüllülük Motivasyonları ve Deneyimleri Üzerine Bir Değerlendirme

Öz

Bu araştırma, sivil toplum kuruluşları içerisinden Bandırma'daki kadın derneklerini özgün bir örnek olarak seçmiştir. Türkiye'deki kadın hakları konusu, genellikle verimsiz tartışmaların gölgesinde ele alınmaktadır. Buna karşılık kadın dernekleri, belirgin talepler ortaya koyan ve kadınların birlikte hareket ettiği, dayanışma odaklı yapılar olarak gelişmiştir. Kadın haklarının ilerlemesi için kadınların seslerini yükseltmeleri ve bu sesleri arkasına alan etkin sivil toplum kuruluşlarının varlığı hayati önem taşır. Bu çerçevede araştırma, kadın derneklerine gönüllü olarak katkıda bulunan kadınların ne tür motivasyonlarla hareket ettikleri ve toplumdaki yerlerini nasıl algıladıkları üzerine bilgiler sunmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, kadınların toplumsal alandaki mevcut pozisyonlarının iyileştirilmesine yönelik, gönüllü katılım yapan kadınların motivasyonlarını ve deneyimlerini analiz etmektir. Bu çalışma, kadınların gönüllülük faaliyetlerine katılım motivasyonlarını, yaşadıkları deneyimler üzerinden betimsel bir çerçevede ele almaktadır. İçerik analizi yöntemiyle derinlemesine incelenen veriler, katılımcıların gönüllülük süreçlerindeki kişisel anlam ve motivasyonların anlaşılmasına olanak tanımaktadır. Araştırma kapsamına alınan 8 kadın katılımcı en az altı aylık gönüllülük deneyimine sahip bireylerdir. Bu araştırmanın sonuçlarının, kadın derneklerinin gönüllü katılım stratejilerini geliştirmelerine ve kadınların toplumsal katılımını artırmaya yönelik politikaların şekillendirilmesine katkı sağlaması beklenmektedir.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Aca, Z. (2021). Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kalkmasının Önündeki Engeller Türkiye Özelinde Bir Değerlendirme. F. Altun içinde, Güncel Sosyal Politika Tartışmaları (s. 114). Ankara: Gazi Kitapevi.
  2. Artan, T., Taşçı, A., & Başcıllar, M. (2018). Üniversite öğrencilerinin gönüllü olma motivasyonları ile özgecilik düzeyleri arasındaki ilişki. Journal of Social and Humanities Sciences Research, 5(26), 2483-2493.
  3. Bang, H., & Ross, S. D. (2009). Volunteer motivation and satisfaction. Journal of venue and Event Management , 1(1), 61-77.
  4. Berg, B. L., & Lune, H. (2015). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. (H. Aydın, Çev.) Konya: Eğitim Yayınevi.
  5. Bilgin, N. (2014). Sosyal Bilimlerde İçerik Analizi: Teknikler ve Örnek Çalışmalar (3. b.). Ankara: Siyasal Kitabevi.
  6. Creswell, J. W. (2013). Nitel Araştırma Yöntemleri Beş Yaklaşıma Göre Nitel Araştırma ve Araştırma Deseni. (M. B. Demir, Çev.) Ankara: Siyasal Kitabevi.
  7. Çevik, Y., & Gürsel, F. (2015). Gönüllü motivasyon envanteri: Türk popülâsyonuna uyarlanması. Ankara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dergisi, 13(2), 83-92.
  8. Duman, M. F. (2021). Sivil Toplumsal Alanın Yeni Feodalleşme Sürecinde Plebisiter Kamusal Alanın İşlev Bozukluğu Olarak Mirasyedi Kamu. Toplumsal Politika Dergisi, 2(2), 29-44.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Sociology (Other)

Journal Section

Research Article

Early Pub Date

December 31, 2023

Publication Date

December 28, 2023

Submission Date

December 25, 2023

Acceptance Date

December 28, 2023

Published in Issue

Year 1970 Volume: 7 Number: 2

APA
Altun, F., & Demirişler, P. (2023). Kadın Derneklerinde Gönüllü Faaliyetlerde Bulunan Kadınların Gönüllülük Motivasyonları ve Deneyimleri Üzerine Bir Değerlendirme. Sosyal Çalışma Dergisi, 7(2), 142-166. https://izlik.org/JA87SD46YN
Turkish Journal of Social Work is open access and licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY NC).