Amaç: Bu çalışma, abdominal bölge yağlarını azaltmak isteği ile bölgesel zayıflama yöntemlerine başvuran kişilerde, uygulanan yöntemlerin bölgesel yağ ve vücut kompozisyonuna etkisini değerlendirmek amacı ile yapılmıştır.
Materyal-Metod: Araştırmaya abdominal bölgedeki yağlarını azaltmak isteyen toplam 87 birey katılmıştır. Hekim kararı doğrultusunda, katılımcıların %30’una Ultrason&Radyofrekans yöntemi (RF) (Exilis-2011, BTL Medikal Cihazlar), %70’ine Kavitasyonel yöntem (KWT) (Ultrasound Kavitasyon Eximia -2010, 1065 DJ Cosmo Plus) uygulanmıştır. Katılımcıların, bölgesel zayıflama yöntemi uygulanmadan önce ve uygulamalar bitikten sonra olmak üzere iki kez vücut kompozisyonları ölçülmüştür (Tanita BC-418). İlk ve son ölçümler arasında, uygulanan yöntem, seans sayısı ve diyet yapma durumuna göre bir farklılık olup olmadığı değerlendirilmiştir.
Bulgular: Vücut kompozisyon parametrelerinden, zayıflama yöntemlerine göre sadece kalça çevresi ilk ve son ölçümlerinin farklılaştığı belirlenmiştir (F= 4.728, p=0.03). KWT yöntemi uygulananlarda, kalça çevresindeki incelme RF yöntemi uygulananlardan daha fazla olmuştur. Seans sayısına göre, sadece bel çevresinde (F=3769, p=0.028) ve Beden Kütle İndeksinde (BKİ) anlamlı bir farklılık (F=3660, p=0.030) bulunmuştur. On bir seans ve üzerinde uygulama yapılanlarda (yöntem farklılığı önemli olmaksızın) bel çevresindeki incelmenin daha fazla olduğu belirlenmiştir. Diyet durumuna göre, kalça çevresi hariç tüm vücut kompozisyon parametrelerinde anlamlı farklılıklar bulunmuştur (p<0.05).
Sonuç: Uygulanan yöntem farklılığına bağlı olarak abdominal bölgede ve total vücut kompozisyonunda anlamlı bir farklılık bulunmamasına karşın, her iki yöntemde de seans sayısının artışına bağlı olarak bel çevresi ve BKİ değerlerinde azalmanın arttığı saptanmıştır. Zayıflama yöntemi uygulaması ile birlikte enerjisi kısıtlı beslenme programı verilen katılımcılarda, total vücut yağı ve bölgesel yağ azalmasının daha fazla olduğu rapor edilmiştir.
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 3 Ocak 2017 |
Gönderilme Tarihi | 12 Mart 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 7 Sayı: 3 |