Research Article

BAŞKENT KONYA’DA TÜRKİYE SELÇUKLULARI DÖNEMİNDE ESNAF ÖRGÜTLENMESİ

Number: 2 December 27, 2017
TR

BAŞKENT KONYA’DA TÜRKİYE SELÇUKLULARI DÖNEMİNDE ESNAF ÖRGÜTLENMESİ

Abstract

ÖZET

Konya’yı 1071 Malazgirt Zaferi’nden kısa süre sonra başkent yapan Türkiye Selçukluları, burada eski Türk-İslam gelenekleri çerçevesinde esnaf örgütlenmesine gitmiş; daha sonra günün şartlarına göre esnaf teşkilatında değişiklik yapmıştır.

Başlangıçta esnaflar, Karahanlı Devleti’nde olduğu gibi ilk zamanlarda kurulan İğdişliğe bağlanmış; sonra Abbasi Halifesi Nasır Lidinillah’ın etkisiyle bunun yerini Fütüvvet Teşkilatı almıştır. Daha sonra bu örgüt evrilerek bir Türk kurumu olan Ahiliğe dönüşmüştür. Konya’da Selçuklulardan kalma İğdişlik ve Ahilik’le ilgili mimari eserler, Osmanlı dönemine kadar varlığını sürdürmüş; bu kurumların hatıralarını yaşatmışlardır.

Bu makalede, kuruluş tarihleri göz önüne alınarak önce İğdişlik, arkasından Fütüvvet daha sonra da Ahilik teşkilatları ayrı başlıklar altında incelenecek; bunlarla ilgili mimari eserler üzerinde durulacaktır.  


CRAFT ORGANISATION IN CAPITAL TURKEY DURING THE PERIOD OF THE SELJUKS OF TURKEY

Abstract

The Seljuks of Turkey, who made Konya the capital city shortly after the Malazgirt Victory of 1071, went there to organise craftsmen in the frame of old Turkish-Islamic traditions; then changed the organisation of craft according to the conditions of the day.

In the beginning, craftsmen were tied to the first-established İgdişlik as it was in the Karahan State; then took its place in the Fütüvvet Organization with Abbasi Khalifa Nasser Lidinillah 's influence. Later, this organization evolved into a Turkish institution, Ahi community. Architectural works related to İğdiş and Ahi community which were from the Seljuks in Konya continued to exist until the Ottoman period; they have kept their memories alive.

In this article, taking into consideration the dates of establishment, firstly, İgdişlik, Futüvvet and then Ahi community organizations will be examined under separate titles; architectural works related to these will be emphasized

Key Words:  İğdiş Community, Fütüvvet, Ahi Community, Konya.

Keywords

References

  1. KAYNAKÇA
  2. Arşiv Kaynakları
  3. KŞS. no. 20; 50.
  4. Diğer Kaynaklar
  5. Barkan, Ömer Lütfi, “Osmanlı İmparatorluğu’nda Bir İskân ve Kolonizasyon Metodu Olarak Vakıflar ve Temlikler I: İstilâ Devirlerinin Kolonizatür Türk Dervişleri va Zâviyeler”, VD, S.2 (1942), s.279-386.
  6. Baykara, Tuncer, Türkiye Selçukluları Devrinde Konya, Ankara 1985.
  7. __________, “Konya”, DİA, XXVI, Ankara 2002, s.183-184.
  8. Bayram, Mikail, Ahî Evren ve Ahi Teşkilâtı’nın Kuruluşu, Konya 1991.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Authors

Publication Date

December 27, 2017

Submission Date

December 4, 2017

Acceptance Date

December 20, 2017

Published in Issue

Year 2017 Number: 2

APA
Küçükdağ, Y. (2017). BAŞKENT KONYA’DA TÜRKİYE SELÇUKLULARI DÖNEMİNDE ESNAF ÖRGÜTLENMESİ. Selçuklu Medeniyeti Araştırmaları Dergisi, 2, 173-193. https://izlik.org/JA97TP43BK
AMA
1.Küçükdağ Y. BAŞKENT KONYA’DA TÜRKİYE SELÇUKLULARI DÖNEMİNDE ESNAF ÖRGÜTLENMESİ. JSCS. 2017;(2):173-193. https://izlik.org/JA97TP43BK
Chicago
Küçükdağ, Yusuf. 2017. “BAŞKENT KONYA’DA TÜRKİYE SELÇUKLULARI DÖNEMİNDE ESNAF ÖRGÜTLENMESİ”. Selçuklu Medeniyeti Araştırmaları Dergisi, nos. 2: 173-93. https://izlik.org/JA97TP43BK.
EndNote
Küçükdağ Y (December 1, 2017) BAŞKENT KONYA’DA TÜRKİYE SELÇUKLULARI DÖNEMİNDE ESNAF ÖRGÜTLENMESİ. Selçuklu Medeniyeti Araştırmaları Dergisi 2 173–193.
IEEE
[1]Y. Küçükdağ, “BAŞKENT KONYA’DA TÜRKİYE SELÇUKLULARI DÖNEMİNDE ESNAF ÖRGÜTLENMESİ”, JSCS, no. 2, pp. 173–193, Dec. 2017, [Online]. Available: https://izlik.org/JA97TP43BK
ISNAD
Küçükdağ, Yusuf. “BAŞKENT KONYA’DA TÜRKİYE SELÇUKLULARI DÖNEMİNDE ESNAF ÖRGÜTLENMESİ”. Selçuklu Medeniyeti Araştırmaları Dergisi. 2 (December 1, 2017): 173-193. https://izlik.org/JA97TP43BK.
JAMA
1.Küçükdağ Y. BAŞKENT KONYA’DA TÜRKİYE SELÇUKLULARI DÖNEMİNDE ESNAF ÖRGÜTLENMESİ. JSCS. 2017;:173–193.
MLA
Küçükdağ, Yusuf. “BAŞKENT KONYA’DA TÜRKİYE SELÇUKLULARI DÖNEMİNDE ESNAF ÖRGÜTLENMESİ”. Selçuklu Medeniyeti Araştırmaları Dergisi, no. 2, Dec. 2017, pp. 173-9, https://izlik.org/JA97TP43BK.
Vancouver
1.Yusuf Küçükdağ. BAŞKENT KONYA’DA TÜRKİYE SELÇUKLULARI DÖNEMİNDE ESNAF ÖRGÜTLENMESİ. JSCS [Internet]. 2017 Dec. 1;(2):173-9. Available from: https://izlik.org/JA97TP43BK