Dijital Kültür Olarak Mizaha Memetik Bir Bakış ve Yaşlı Bireylerin Anlamlandırma Süreci
Abstract
Postmodern çağda, “mem”ler, insanlar arasında bilinçli oluşturulan ve hızla yayılan popüler kültür unsurlarıdır ve görseller, videolar veya kelime kombinasyonları gibi mizahi içeriklere sahiptir. “Mem”ler genellikle toplumsal olaylara, popüler kültür ikonlarına veya günlük yaşamın komik ya da ironik yanlarına atıfta bulunur. Bu nedenle “mem”leri anlamak ve yorumlamak postmodernizmin karmaşıklığına ve özgünlüğüne dayalı bir süreçtir. Bu süreçte ironi, metinler arası ilişkiler, değişkenlik ve parçalanmışlık gibi özellikler ön plana çıkar. “Mem”leri anlamak ve yorumlamak, sürekli değişen ve çeşitlilik gösteren bir yaklaşım gerektirdiğinden bireylerin de “mem”leri anlama sürecinde sosyal, kültürel ve psikolojik faktörlerin etkili olduğunu göz önünde bulundurmak yerinde olacaktır. Eğitim seviyeleri, toplumsal değerler, kişisel ilgi alanları, politik görüşler ve kültürel farklılıklar bu unsurlar arasındadır. Yeni teknolojiler, toplumsal ve günlük yaşamdaki birçok şeyi değiştirdiği gibi mizah anlayışını da etkilemiş, bugün mizah, anlık olarak üretilen ve aynı anda hızla tüketilen fenomenler haline gelmiştir. Eğlence, alay etme ve sarkastik dil üzerine kurulu mizah, geçmiş yıllarda benimsenen mizah anlayışından farklı bir konumda bulunmaktadır. Bu problem doğrultusunda araştırma, nitel verilere dayalı derinlemesine mülakatlarla, yaşlı bireylerin “mem”leri mizahi unsurlar olarak nasıl anlamlandırdıklarını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Ulaşılan önemli sonuçlar arasında, katılımcıların mizah tüketimi söz konusu olduğunda “geçmişe özlem” ve “siyaset vurgusu”na dair görüş belirttiği, yaşlı bireylerin mizah fenomenini geçmiş ile karşılaştırdığı ve siyasi çerçevede değerlendirdiği görülmektedir. Bununla birlikte, memetik bağlamda mizah anlayışı, bireylerin medya repertuvarları göz önünde bulundurulduğunda değişkenlik göstermektedir.
Keywords
References
- Kantorovich, A. (2014). An evolutionary view of science: Imitation and memetics. Social Science Information, 53(3), 363-373.
- Arun, Ö. (2017). Sınıflar, kuşaklar ve kültüre düşkünlük: Antalya Yaşlılık Araştırması (AYA-Faz1) bulguları. Akdeniz İnsani Bilimler Dergisi, 7(1), 25–39.
- Bergson, H. (2014). Gülme: Komiğin anlamı üstüne deneme. (Çev.: Yaşar Avunç). Ayrıntı Yayınları, İstanbul.
- Binark, M., Arun, Ö., Özsoy, D., Kandemir, B., Şahinkaya, G. (2020). Covid-19 sürecinde yaşlıların enformasyon arayışı ve enformasyon değerlendirmesi: TÜBİTAK SOBAG 120k613 no’lu araştırma projesi. Yaşlanma Çalışmaları Derneği Yayınları. (Covid-19 Sürecinde Yaşlıların Enformasyon Arayışı ve Enforma, P. 2)
- Blackmore, S. (1999). The meme machine. Oxford, England: Oxford University Press.
- Can, S., & Eke, E. (2023). Kurumlarda Mizahın Kullanımına Yönelik Kavramsal Bir Çalışma. SDÜ İfade Dergisi, 5(1), 36-53
- Carrell, A. (2008). Historical views of humor. In V. Raskin (Ed.), The primer of humor research. Berlin: Walter de Gruyter, 303-332.
- Coyne, I. T. (1997). Sampling in Qualitative Research. Purposeful And Theoretical Sampling; Merging Or Clear Boundaries?. Journal of Advanced Nursing, 26(3), 623-630.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Sociology (Other)
Journal Section
Research Article
Authors
Publication Date
July 4, 2024
Submission Date
January 9, 2024
Acceptance Date
March 30, 2024
Published in Issue
Year 2023 Volume: 7 Number: 2
APA
Ünlü Karataş, N. (2024). Dijital Kültür Olarak Mizaha Memetik Bir Bakış ve Yaşlı Bireylerin Anlamlandırma Süreci. Senex: Yaşlılık Çalışmaları Dergisi, 7(2), 3-19. https://izlik.org/JA22XT76SM
AMA
1.Ünlü Karataş N. Dijital Kültür Olarak Mizaha Memetik Bir Bakış ve Yaşlı Bireylerin Anlamlandırma Süreci. Senex. 2024;7(2):3-19. https://izlik.org/JA22XT76SM
Chicago
Ünlü Karataş, Nagihan. 2024. “Dijital Kültür Olarak Mizaha Memetik Bir Bakış Ve Yaşlı Bireylerin Anlamlandırma Süreci”. Senex: Yaşlılık Çalışmaları Dergisi 7 (2): 3-19. https://izlik.org/JA22XT76SM.
EndNote
Ünlü Karataş N (July 1, 2024) Dijital Kültür Olarak Mizaha Memetik Bir Bakış ve Yaşlı Bireylerin Anlamlandırma Süreci. Senex: Yaşlılık Çalışmaları Dergisi 7 2 3–19.
IEEE
[1]N. Ünlü Karataş, “Dijital Kültür Olarak Mizaha Memetik Bir Bakış ve Yaşlı Bireylerin Anlamlandırma Süreci”, Senex, vol. 7, no. 2, pp. 3–19, July 2024, [Online]. Available: https://izlik.org/JA22XT76SM
ISNAD
Ünlü Karataş, Nagihan. “Dijital Kültür Olarak Mizaha Memetik Bir Bakış Ve Yaşlı Bireylerin Anlamlandırma Süreci”. Senex: Yaşlılık Çalışmaları Dergisi 7/2 (July 1, 2024): 3-19. https://izlik.org/JA22XT76SM.
JAMA
1.Ünlü Karataş N. Dijital Kültür Olarak Mizaha Memetik Bir Bakış ve Yaşlı Bireylerin Anlamlandırma Süreci. Senex. 2024;7:3–19.
MLA
Ünlü Karataş, Nagihan. “Dijital Kültür Olarak Mizaha Memetik Bir Bakış Ve Yaşlı Bireylerin Anlamlandırma Süreci”. Senex: Yaşlılık Çalışmaları Dergisi, vol. 7, no. 2, July 2024, pp. 3-19, https://izlik.org/JA22XT76SM.
Vancouver
1.Nagihan Ünlü Karataş. Dijital Kültür Olarak Mizaha Memetik Bir Bakış ve Yaşlı Bireylerin Anlamlandırma Süreci. Senex [Internet]. 2024 Jul. 1;7(2):3-19. Available from: https://izlik.org/JA22XT76SM