Eş Kaybı Yaşayan Bireylerin Yas Deneyimleri ve Sosyal Destek Ağları: Sosyal Hizmet Perspektifinden Bir İnceleme
Abstract
İnsan doğduğu andan itibaren farklı yaşam dönemlerinde farklı bağlar kuran ve bu bağlar ile hayatını anlamlandıran bir varlıktır. Bu nedenle sevilen bir kişinin, özellikle eşin kaybı bireyin yaşamında pek çok değişime neden olur. Bu çalışma, yaşlılık döneminde eşini kaybetmiş yas sürecindeki bireylerin yaşam deneyimlerini, başa çıkma stratejilerini, sosyal çevrelerinden almış oldukları destekleri, psikososyal destek seçeneklerini incelemektedir. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden biri olan betimleyici fenomenolojik yöntem kullanılmıştır. Araştırmada yaşlılık döneminde eşini kaybetmiş 65 yaş ve üzeri olan 15/ on beş katılımcı amaçlı örneklem yöntemiyle seçilmiş, katılımcılarla yarı yapılandırılmış görüşme formu ile yaşam deneyimleri üzerine görüşmeler yapılmıştır. Elde edilen bulgular tematik analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Araştırma bulguları incelendiğinde, eş kaybının ardından ortaya çıkan ilk yaşantısal tepkiler, eş kaybının günlük yaşam düzenine yansımaları, eş kaybı sonrasında deneyimlenen sosyal destek kaynakları, algılanan sosyal desteğin sürekliliği ve yeterliliğine ilişkin yaşantılar, yas süreci boyunca duygusal yaşantının dönüşümü, eş kaybı sonrasında yaşama ilişkin anlamlandırmalar olarak altı tema elde edilmiştir. Bulgular, eş kaybı yaşayan bireyin ölüm gerçekleştikten sonra şok, inkâr ve üzüntü gibi tepkiler verdiği, yaşlıların kaybın ardından en büyük etkiyi duygusal olarak yaşadığı ancak sosyal çevrelerinden farklı alanlarda destek aldığı, bu desteklerin bazı durumlarda nitelik bakımında yetersiz kalabildiği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca yas sürecinin herkesin kendi özelinde doğal bir süreci olduğu ve bu süreçte bireylerin yaşamsal anlamlandırmalarda bulunduğu tespit edilmiştir. Son olarak, konu ile ilgili profesyonel meslek gruplarının yetersizliği dikkat çekmektedir. Bu bağlamda, yaşlılık döneminde eş kaybı yaşamış ve yas sürecinde olan yaşlı bireyler için bireysel ve kurumsal bazda bilgilendirmeler yapılmalı, geride kalan yaşlı birey için maddi/manevi destek sistemleri geliştirilmelidir.
Keywords
References
- Alayvaz Güngör, C., Boduroğlu, G., & Kılıç Boduroğlu, S. (2025). Eşi vefat etmiş yaşlıların yaşam deneyimleri: Zorluklar, ihtiyaçlar ve baş etme stratejileri bağlamında incelenmesi. Geriatrik Bilimler Dergisi, 8(2), 122–138.
- Arun, Ö., & Karademir Arun, B. (2011). Türkiye’de yaşlı kadının en büyük sorunu: Dulluk. Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 10(4), 1515–1527.
- Aslan, A., Aykaç, B., Bozdağ, F., Ergün, N., Fakirullahoğlu, A., & Karataş, S. (2018). Yaşlılarda eş kaybı, kayıp sonrası başa çıkma stratejileri ve gelecek beklentileri üzerine nitel bir araştırma. Journal of Human Sciences, 15(1), 340–352. https://doi.org/10.14687/jhs.v15i1.5118
- Aşçıoğlu Önal, A., & Yalçın, İ. (2019). Yas sürecinin grupla psikolojik danışmada ele alınması üzerine bir inceleme. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, 9(55), 1013–1051.
- Costello, J., & Kendrick, K. (2008). Grief and older people: The making or breaking of emotional bonds following partner loss in later life. Journal of Advanced Nursing, 32(6), 1374–1382. https://doi.org/10.1046/j.1365-2648.2000.01625.x
- Davidson, K. (2011). Sociological perspectives on ageing. In I. S. Hamilton (Ed.), An introduction to gerontology (pp. 143–162). Cambridge University Press.
- Erdoğdu, M. Y., & Özkan, M. (2007). Farklı dini inanışlardaki bireylerin ölüm kaygıları ile ruhsal belirtiler ve sosyo-demografik değişkenler arasındaki ilişkiler. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 14(3), 171–179.
- Humphrey, G. M., & Zimpfer, D. G. (2008). Counselling for grief and bereavement (2nd ed.). SAGE Publications.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Family and Household Studies, Social and Personality Psychology (Other)
Journal Section
Research Article
Publication Date
July 30, 2026
Submission Date
January 20, 2026
Acceptance Date
April 13, 2026
Published in Issue
Year 2026 Volume: 10 Number: 1