Kurumsal Sosyal Sorumluluk Algısının Örgütsel Bağlılığa Etkisini Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma

Volume: 2 Number: 3 July 1, 2014
  • Serkan Bayraktaroğlu
  • Sevdiye Ersoy Yılmaz
  • Murat Can
TR EN

Kurumsal Sosyal Sorumluluk Algısının Örgütsel Bağlılığa Etkisini Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma

Abstract

Çalışmanın amacı, çalışanların örgütsel bağlılık düzeyleri ve kurumsal sosyal sorumluluk algıları arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Diğer bir ifadeyle çalışma katılımcıların kurumsal sosyal sorumlululuk algıları ile örgütsel bağlılık düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki var mıdır sorusuna yanıt aramak amacıyla tasarlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu İstanbul’da faaliyet gösteren özel bir bankada çalışan 155 katılımcı oluşturmuştur. Veri elde etme yöntemi olarak anket kullanılmıştır. Katılımcıların bağlılılık düzeylerinin belirlenmesinde Meyer ve Allan tarafından geliştirilen “Üç Boyutlu Örgütsel Bağlılık Ölçeği”, kurumsal sosyal sorumluluk algılarını ölçmede ise Swaen ve Chumpitaz tarafından geliştirilen “Algılanan Kurumsal Sosyal Sorumluluk Ölçeği” kullanılmıştır. Veriler SPSS 19.0 programı ile değerlendirilmiştir. Verilerin analiz edilmesinde ki-kare testi kullanılmıştır. Yapılan analizler neticesinde katılımcıların demografik özellikleri ile örgütsel bağlılık, örgütsel bağlılığın alt boyutları ve kurumsal sosyal sorumluluk algıları arasında anlamlı bir ilişki olmadığı tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra yapılan analizlerde katılımcıların kurumsal sosyal sorumluluk algıları ile örgütsel bağlılık düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu bulgulanmıştır. Ayrıca araştırmada katılımcıların kurumsal sosyal sorumluluk algıları ile örgütsel bağlılığın alt boyutları olan duygusal ve normatif bağlılık arasında da anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Ancak devamlılık bağlılığı boyutu ile beklenenin aksine böyle bir ilişkinin olmadığı görülmüştür.

References

  1. AKTAN, Coşkun, Can (2007), Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Iktisadi Girişim ve Iş Ahlakı Derneği Yayını, İstanbul.
  2. AWAMLEH, Nail, A.H.K. (1996), “Organizational Commitment of Civil Service Managers in Jordan: A Field Study”, Journal of Management Develeopment, Vol. 15, No. 5, s. 65–74.
  3. AYDEDE, Ceyda (2007), Yükselen Trend: Kurumsal Sosyal Sorumluluk, MediaCat Kitapları Yayınevi Genel Dizisi, Istanbul.
  4. AYDEMİR, Muzaffer (1999) “Sosyal Sorumluluk (SA 8000) Standardı”, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt: 1, Sayı: 3, Ekim/Kasım/Aralık.
  5. BAKER, Kevin, W., (1995), “Allen and Meyer’s 1990 Longitudinal Study: A Reanalysis and Reinterpretation Using Structural Equation Modeling”, Human Relations, Vol. 48, No. 2, s.169–187.
  6. Balay, Refik. (2000), Yönetici ve Öğretmenlerde Örgütsel Bağlılık, Nobel Yayın Dağıtım, 2. Baskı, Ankara.
  7. BAYSAL, Ayşe, Can ve Mahmut Paksoy (1999), “Mesleğe ve Örgüte Bağlılığın Çok Yönlü İncelenmesinde Meyer-Allen Modeli”, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi, Cilt 28, Sayı 1, s.7– 15.
  8. BOATRIGHT, J.R. (1993), Ethics and the Conduct of Business, New Jersey, Prentice Hall.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Serkan Bayraktaroğlu This is me

Sevdiye Ersoy Yılmaz This is me

Murat Can This is me

Publication Date

July 1, 2014

Submission Date

-

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2014 Volume: 2 Number: 3

APA
Bayraktaroğlu, S., Yılmaz, S. E., & Can, M. (2014). Kurumsal Sosyal Sorumluluk Algısının Örgütsel Bağlılığa Etkisini Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma. Siyaset, Ekonomi Ve Yönetim Araştırmaları Dergisi, 2(3), 99-122. https://izlik.org/JA72LC37DZ
AMA
1.Bayraktaroğlu S, Yılmaz SE, Can M. Kurumsal Sosyal Sorumluluk Algısının Örgütsel Bağlılığa Etkisini Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma. Siyaset, Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi. 2014;2(3):99-122. https://izlik.org/JA72LC37DZ
Chicago
Bayraktaroğlu, Serkan, Sevdiye Ersoy Yılmaz, and Murat Can. 2014. “Kurumsal Sosyal Sorumluluk Algısının Örgütsel Bağlılığa Etkisini Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma”. Siyaset, Ekonomi Ve Yönetim Araştırmaları Dergisi 2 (3): 99-122. https://izlik.org/JA72LC37DZ.
EndNote
Bayraktaroğlu S, Yılmaz SE, Can M (July 1, 2014) Kurumsal Sosyal Sorumluluk Algısının Örgütsel Bağlılığa Etkisini Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma. Siyaset, Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi 2 3 99–122.
IEEE
[1]S. Bayraktaroğlu, S. E. Yılmaz, and M. Can, “Kurumsal Sosyal Sorumluluk Algısının Örgütsel Bağlılığa Etkisini Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma”, Siyaset, Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi, vol. 2, no. 3, pp. 99–122, July 2014, [Online]. Available: https://izlik.org/JA72LC37DZ
ISNAD
Bayraktaroğlu, Serkan - Yılmaz, Sevdiye Ersoy - Can, Murat. “Kurumsal Sosyal Sorumluluk Algısının Örgütsel Bağlılığa Etkisini Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma”. Siyaset, Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi 2/3 (July 1, 2014): 99-122. https://izlik.org/JA72LC37DZ.
JAMA
1.Bayraktaroğlu S, Yılmaz SE, Can M. Kurumsal Sosyal Sorumluluk Algısının Örgütsel Bağlılığa Etkisini Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma. Siyaset, Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi. 2014;2:99–122.
MLA
Bayraktaroğlu, Serkan, et al. “Kurumsal Sosyal Sorumluluk Algısının Örgütsel Bağlılığa Etkisini Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma”. Siyaset, Ekonomi Ve Yönetim Araştırmaları Dergisi, vol. 2, no. 3, July 2014, pp. 99-122, https://izlik.org/JA72LC37DZ.
Vancouver
1.Serkan Bayraktaroğlu, Sevdiye Ersoy Yılmaz, Murat Can. Kurumsal Sosyal Sorumluluk Algısının Örgütsel Bağlılığa Etkisini Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma. Siyaset, Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi [Internet]. 2014 Jul. 1;2(3):99-122. Available from: https://izlik.org/JA72LC37DZ