Research Article

Fikir ve Sanat Eserlerinin Rehne Konu Edilmesi: Hukuki Bir İnceleme

Number: Advanced Online Publication Early Pub Date: July 21, 2026
TR EN

Fikir ve Sanat Eserlerinin Rehne Konu Edilmesi: Hukuki Bir İnceleme

Abstract

Taşınır rehni, temlike elverişli ve ekonomik değeri haiz taşınır eşya, hak veya alacak üzerinde kurulan, borcun ifa edilmemesi halinde rehin alacaklısına teminat konusunun paraya çevrilmesini talep etme ve bu yolla alacağını tahsil etme yetkisi tanıyan sınırlı ayni hak olarak tanımlanmaktadır. Bu çerçevede, fikir ve sanat eserleri ile bu eserler üzerindeki hakların temlike elverişli olması ve ekonomik değer taşımaları halinde teminat olarak gösterilmesi mümkün hale gelmektedir. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uyarınca; sinema eserleri, alenileşmiş bir eserin müsvedde veya aslı, yayımlanmış eserin çoğaltılmış nüshaları, alenileşmiş eser üzerindeki mali haklar ve mali haklara dair hukuki işlemlerden doğan para alacakları, rehin hakkının konusu olabileceklerdir. Buna karşılık; eser sahibinin veya mirasçılardan birinin mülkiyetinde bulunan, henüz alenileşmemiş bir eserin müsvedde veya asılları, alenileşmemiş eserler üzerindeki mali haklar ve bu haklara dair hukuki işlemlerden doğan ve paraya ilişkin olmayan alacaklar, rehin hakkının konusunu oluşturamayacaktır. Her ne kadar FSEK’te rehne konu olabilecek ve olamayacak unsurlar açıkça düzenlenmiş ise de bu unsurların rehnine ilişkin şartlara ve rehnin hüküm ve sonuçlarına yer verilmemiştir. Bundan dolayı söz konusu unsurların rehninde Türk Medeni Kanunu ve Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu hükümleri uygulama alanı bulacaktır. Bu çalışmada, fikir ve sanat eserleri ile bu eserler üzerindeki hakların rehni ve rehne konu olmaları halinde ortaya çıkan hukuki problemler, ilgili mevzuat hükümleri kapsamında ele alınmaktadır. 

Keywords

Fikir ve Sanat Eserleri, Eser Sahibinin Mali Hakları, Taşınır Rehni, Alacak Rehni, Alenileşme

References

  1. Acar, Faruk. Rehin Hukuku Dersleri. İstanbul: 2017. (Anılış: Rehin)
  2. Acar, Faruk. Rehin Hukukunda Taşınmaz Kavramı ve Özellikle Belirlilik İlkesi. İstanbul: 2017. (Anılış: Belirlilik)
  3. Akbulak, Yavuz. “Ticari İşletme Rehni”. İstanbul Barosu Dergisi 90/3 (2016), 337-49.
  4. Akgün Çelik, Ceren. Fikir ve Sanat Eserleri Hukuku Kapsamında Multimedya Eserlerin Korunması. Ankara: 2024. (Anılış: Multimedya)
  5. Akdemir Kamalı, Tuğba. Fikri Hukuk Kapsamında Bilgisayar Programlarındaki Değişikliklerin Sonuçları. Ankara: 2019. (Anılış: Bilgisayar)
  6. Akipek Öcal, Şebnem. “Taşınır Rehni Sözleşmeleri ve Sözleşmelerde Şekil”. Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 5/1 (2017), 81-92. https://www.jurix.com.tr/article/9933?u=0&c=0
  7. Akıntürk, Turgut - Ateş, Derya. Medeni Hukuk. İstanbul: Beta Yayınları, 2024.
  8. Akil, Cenk. “Fikri Haklar Üzerinde Cebri İcra”. Türkiye Noterler Birliği Hukuk Dergisi 6/1 (2019), 97- 157. (Anılış: Cebri İcra) https://www.jurix.com.tr/article/19383?u=0&c=0
  9. Aksu, Mustafa. “Eser Yaratıcısının Eser Üzerindeki Manevi Hakları (Eser Yaratıcısı, Kişilik Hakları) ile Genel Kişilik Hakkı İlişkisi Üzerine Bir Deneme”. Prof. Dr. Rona Serozan’a Armağan (2010).
  10. Aksu, Mustafa. “Bilgisayar Programlarının Eser Niteliği ile Bunların Temelinde Yatan Fikir ve İlkelerin Korunması Sorunu”. Prof. Dr. Ali Güzel’e Armağan. İstanbul:2010.
APA
Kıyak, Ç., & Solmaz, M. (2026). Fikir ve Sanat Eserlerinin Rehne Konu Edilmesi: Hukuki Bir İnceleme. Sakarya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, Advanced Online Publication, 61-89. https://doi.org/10.56701/shd.1777450
AMA
1.Kıyak Ç, Solmaz M. Fikir ve Sanat Eserlerinin Rehne Konu Edilmesi: Hukuki Bir İnceleme. SJL. 2026;(Advanced Online Publication):61-89. doi:10.56701/shd.1777450
Chicago
Kıyak, Çiğdem, and Meryem Solmaz. 2026. “Fikir Ve Sanat Eserlerinin Rehne Konu Edilmesi: Hukuki Bir İnceleme”. Sakarya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, no. Advanced Online Publication: 61-89. https://doi.org/10.56701/shd.1777450.
EndNote
Kıyak Ç, Solmaz M (July 1, 2026) Fikir ve Sanat Eserlerinin Rehne Konu Edilmesi: Hukuki Bir İnceleme. Sakarya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi Advanced Online Publication 61–89.
IEEE
[1]Ç. Kıyak and M. Solmaz, “Fikir ve Sanat Eserlerinin Rehne Konu Edilmesi: Hukuki Bir İnceleme”, SJL, no. Advanced Online Publication, pp. 61–89, July 2026, doi: 10.56701/shd.1777450.
ISNAD
Kıyak, Çiğdem - Solmaz, Meryem. “Fikir Ve Sanat Eserlerinin Rehne Konu Edilmesi: Hukuki Bir İnceleme”. Sakarya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi. Advanced Online Publication (July 1, 2026): 61-89. https://doi.org/10.56701/shd.1777450.
JAMA
1.Kıyak Ç, Solmaz M. Fikir ve Sanat Eserlerinin Rehne Konu Edilmesi: Hukuki Bir İnceleme. SJL. 2026;:61–89.
MLA
Kıyak, Çiğdem, and Meryem Solmaz. “Fikir Ve Sanat Eserlerinin Rehne Konu Edilmesi: Hukuki Bir İnceleme”. Sakarya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, no. Advanced Online Publication, July 2026, pp. 61-89, doi:10.56701/shd.1777450.
Vancouver
1.Çiğdem Kıyak, Meryem Solmaz. Fikir ve Sanat Eserlerinin Rehne Konu Edilmesi: Hukuki Bir İnceleme. SJL. 2026 Jul. 1;(Advanced Online Publication):61-89. doi:10.56701/shd.1777450