Research Article

DÜNYADA PANDEMİNİN ETKİLERİ ve DAVRANIŞSAL FİNANS KAPSAMINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER

Volume: 11 Number: 2 June 20, 2022

DÜNYADA PANDEMİNİN ETKİLERİ ve DAVRANIŞSAL FİNANS KAPSAMINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER

Abstract

Kriz, savaş, doğal afetler ve terör gibi ani değişiklikler insan davranışlarında ve duygularında değişikliklere neden olduklarından insanların yatırım tercihleri ve tüketim kalıplarını da etkilemektedir. 2019 yılının sonlarında başlayan ve etkilerini hala çok net olarak hissettiğimiz Covid-19 salgını ile birlikte alınan tedbir ve kısıtlamalar insan hayatında sosyal ve toplumsal etkilerinin yanında ekonomik ve finansal tercih ve kararlarında değişikliklere sebep olmuştur. Bu çalışmanın birinci bölümünde Covid-19 salgının sosyal, toplumsal ve ekonomik etkileri ve bu etkiler karşısında olumlu ve olumsuz etkilenen sektörlerin değerlendirilmesi yapılmış, pandemi etkileri çerçevesinde yatırım ve tasarruflara, istihdama, şirketlere, para ve sermaye piyasalarındaki değişimler açıklanarak, pandemi sürecinde ülke ekonomilerinin salgının yıkıcı etkilerini minimize etmek adına aldıkları önlemler ve teşviklere yer verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde davranışsal finans tanım ve tarihçesi, özellikleri ve kavramları irdelenmiş, beklenti teorisi ve psikolojik veriler açıklanmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölümde ise pandemi döneminin başlangıcı ve sonrasında kripto para piyasası, konut satışları, VIX endeksi ile BİST değerlendirmesi yapılmış, tüm bunlara bağlı olarak salgının finansal alanda insan davranışlarındaki etkisi, tüketim alışkanlıklarında meydana getirdiği değişiklikler incelenmiştir.

Keywords

COVİD-19, PANDEMİ, DAVRANIŞSAL FİNANS, YATIRIMCI PSİKOLOJİSİ, TÜKETİCİ DAVRANIŞI

References

  1. Aksoy, E., Teker, T., Mazak, M. & Kocabıyık, T. (2020). Kripto Paralar ve Fiyat İlişkileri Üzerine Bir Analiz: TODA-YAMAMOTO Nedensellik Analizi ile Bir İnceleme. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (37), 110-129.
  2. Alpago, H. & Oduncu Alpago, D. (2020). Korona Virüs ve Sosyoekonomik Sonuçlar. IBAD Sosyal Bilimler Dergisi, (8), 99-114.
  3. Arrow, K. J. (1982). Risk Perception in Psychology and Economics, 'Economic Inquiry, 20 (I).
  4. Aydın, Ü. ve Ağan, B. (2016). Rasyonel Olmayan Kararların Finansal Yatırım Tercihleri Üzerindeki Etkisi: Davranışsal Finans Çerçevesinde Bir Uygulama. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 12(2), 95-112.
  5. Baker, S. R., Bloom, N., Davis, S. J., Terry, S. J. (2020). Covid-Induced Economic Uncertainty, NBER Working Paper Series, 26983.
  6. Barak, O. (2008). Davranışsal Finans: Teori ve Uygulama. Ankara: Gazi Kitabevi.
  7. Barberis, N., & Thaler, R. (2002). A Survey of Behavioral Finance. Handbook of Economics and Finance. North-Holland.
  8. Black, F. (1986). Noise, The Journal Of Finance, 61(3), 529-543.
  9. Böyükaslan, A. (2012). Bireysel Yatırımcıları Finansal Yatırım Kararına Yönlendiren Faktörlerin Davranışsal Finans açısından İncelenmesi: Afyonkarahisar Örneği. Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi Afyonkarahisar: Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  10. “Çalışan da işveren de borsaya koşuyor”, Deutsche Welle, (Erişim) https://www.dw.com/tr/%C3%A7al%C4%B1%C5%9Fan-da-i%C5%9Fveren-de-borsaya-ko%C5%9Fuyor/a-56610064, 17 Ocak 2022
APA
Yağcı, E. (2022). DÜNYADA PANDEMİNİN ETKİLERİ ve DAVRANIŞSAL FİNANS KAPSAMINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER. Sakarya Üniversitesi İktisat Dergisi, 11(2), 182-205. https://izlik.org/JA69CA69KX
AMA
1.Yağcı E. DÜNYADA PANDEMİNİN ETKİLERİ ve DAVRANIŞSAL FİNANS KAPSAMINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER. Sakarya Üniversitesi İktisat Dergisi. 2022;11(2):182-205. https://izlik.org/JA69CA69KX
Chicago
Yağcı, Ela. 2022. “DÜNYADA PANDEMİNİN ETKİLERİ Ve DAVRANIŞSAL FİNANS KAPSAMINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER”. Sakarya Üniversitesi İktisat Dergisi 11 (2): 182-205. https://izlik.org/JA69CA69KX.
EndNote
Yağcı E (June 1, 2022) DÜNYADA PANDEMİNİN ETKİLERİ ve DAVRANIŞSAL FİNANS KAPSAMINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER. Sakarya Üniversitesi İktisat Dergisi 11 2 182–205.
IEEE
[1]E. Yağcı, “DÜNYADA PANDEMİNİN ETKİLERİ ve DAVRANIŞSAL FİNANS KAPSAMINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER”, Sakarya Üniversitesi İktisat Dergisi, vol. 11, no. 2, pp. 182–205, June 2022, [Online]. Available: https://izlik.org/JA69CA69KX
ISNAD
Yağcı, Ela. “DÜNYADA PANDEMİNİN ETKİLERİ Ve DAVRANIŞSAL FİNANS KAPSAMINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER”. Sakarya Üniversitesi İktisat Dergisi 11/2 (June 1, 2022): 182-205. https://izlik.org/JA69CA69KX.
JAMA
1.Yağcı E. DÜNYADA PANDEMİNİN ETKİLERİ ve DAVRANIŞSAL FİNANS KAPSAMINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER. Sakarya Üniversitesi İktisat Dergisi. 2022;11:182–205.
MLA
Yağcı, Ela. “DÜNYADA PANDEMİNİN ETKİLERİ Ve DAVRANIŞSAL FİNANS KAPSAMINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER”. Sakarya Üniversitesi İktisat Dergisi, vol. 11, no. 2, June 2022, pp. 182-05, https://izlik.org/JA69CA69KX.
Vancouver
1.Ela Yağcı. DÜNYADA PANDEMİNİN ETKİLERİ ve DAVRANIŞSAL FİNANS KAPSAMINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER. Sakarya Üniversitesi İktisat Dergisi [Internet]. 2022 Jun. 1;11(2):182-205. Available from: https://izlik.org/JA69CA69KX