TEMETTÜ ÖDEME DUYURULARININ HİSSE SENEDİ FİYATLARINA ETKİSİNİN ÖLÇÜLMESİ: BORSA İSTANBUL’DA BİR UYGULAMA
Abstract
Firmaların temettü ödemeleri, firma değerini etkileyen en önemli unsurlardan birisidir. Çünkü yatırımcılar istikrarlı temettü ödeyen firmaların hisse senetlerine değer verirler. Bu nedenle, bir firmanın temettü dağıtacağını açıklaması, yatırımcıların o firmanın hisse senedini talep edeceği, yani o hisse senedinin fiyatının artacağı anlamına gelebilir. Öte yandan, etkin piyasalar hipotezi, 'yarı güçlü formda etkin 'bir piyasada kamuya açık firmalara ait bilgilerin yardımıyla fazla(anormal) bir getiri oranı elde edileceğini, yani temettü ödemesi gibi önemli bir duyurunun dahi firmanın hisse senetlerinin değeri üzerinde bir etki yaratmayacağını savunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, firmaların dağıtacağı temettülere ilişkin duyurularının, ilgili firmanın getiri oranları üzerinde nasıl bir etki yaratacağının Olay çalışması (Event Study) yöntemiyle ortaya konulmasıdır. Uygulama, 2016 yılında Temettü ödeme duyurusu yapan çimento sektöründe Borsa İstanbul’da işlem gören şirketler üzerinde yapılmıştır. Yapılan uygulama sonucunda, temettü ödeme duyurularının ilgili firmaların hisse senedi fiyatlarını etkilediği tespit edilmiştir.
Keywords
References
- Adaoğlu Cahit (2006), “Market Reaction to ‘Sweetened’ and ‘Unsweetened ‘ Rights and Offerings in an Emerging European Stock Market”,Journal of Multinational Financial Management,(16),p.249-268.
- Aharony, J. ve Swary I. (1980), "Quarterly Dividend and Earnings Announcements and Stockholders Return: An Empirical Analysis", The Journal of Finance, Vol. 35, No: 1, s. 1-12.
- Asquıth, P. ve Mullıns, D. (1986), "The Impact of Initiating Dividend Payments on Shareholders’ Wealth ", Journal of Business 46, s. 77-96.
- Ball, R.; Brown, P. ve Fınn, F.J. (1977), "Share Capitalisation Changes Information and The Australian Equity Market", Australian Journal of Management, 2, s. 105-117.
- Bartholdy, Jan, Dennis Olson and Paula Peare (2006 ), “Conducting Event Studies on a Small Stock Exchange”, Working Paper FAG-2006-03,http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract id=710982, (Erişim Tarihi: 27.06.2016).
- Bayazıtlı, E.; Kaderli, Y. ve Gürel, E. (2006), "Kâr payı Dağıtma Duyurularının Firmaların Hisse Senedi Getirilerine Etkisi: IMKB’ye Kayıtlı Taş ve Toprağa Dayalı Sanayide Faaliyet Gösteren Bazı Firmalar Üzerinde Bir Olay Etüdü Çalışması", Muhasebe ve Denetime Bakış Dergisi, 26, s. 1-16.
- Boehme, R. ve Sorescu, S. (2000) "Seven Decades of Long Term Abnormal Return Persistence: The Case of Dividend Initiations and Resumptions", Working Paper.
- Bekçioğlu, Selim, Mustafa Öztürk ve Yusuf Kaderli (2004), “Kurulan İşbirliklerinin BİST’ye Kayıtlı İzocam, Çelebi ve Netaş Firmalarının Hisse Senetleri Üzerindeki Etkisinin Ölçülmesi: Bir Olay Etüdü Denemesi”, MUFAD Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı 21, ss. 43-48.
- Belen,M. Ve Gümrah,Ü (2016) “Türkiye’de Hisse Senedi Piyasasının Enflasyon Açıklamalarındaki Sürprizlere Tepkisi”, İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi,Cilt 5 Sayı:3
- Chan-Lau, J. A. (2001), Corporate Restructuring in Japan: An Event-Study Analysis, IMF Working Paper, WP/01/202.http://www.imf.org/external/pubs/ft/wp/2001/ wp01202.pdf, (Erişim Tarihi: 15.06.2016).
