The purpose of this research is to investigate the relationship between stress perception level and styles of humor and ability to cope with stress through humor. The research is work-intensive, and therefore has been carried out on managers, who work at a stressful environment caused by labor stress factors. Although the research generally aimed to investigate the stress perception level of managers, in particular, aimed to make a research on university administrators due to time and sample restraints. When it is considered that stress conditions could be assessed in the context of corporate identity and corporate culture, that the sampling has a homogeneous appearance in terms of stress conditions, emerges as another factor to be considered. Therefore, it was found suitable to run the research at a single institution, and Kyrgyzstan Turkey Manas University administrators have been chosen as samples
Bu araştırmanın amacı mizah tarzları ve stres algılama düzeyi arasındaki ilişkiyi mizah yoluyla başa çıkma becerisi bağlamında araştırmaktır. Araştırma, genelde yöneticilerin stres algılama düzeyini araştırmayı hedeflemiş olsa da özelde -araştırmada zaman ve örneklem kısıtı nedeniyle- üniversite yöneticileri üzerinde araştırma yapılmıştır. Stres koşullarının kurumsal kimlik ve kurumsal kültür bağlamında değerlendirilebileceği göz önüne alınınca örneklemin stres koşulları açısından homojen bir görünüme sahip olması dikkate alınması gereken diğer bir faktör olarak ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle de araştırmanın tek bir kurumda yapılması uygun bulunmuş ve Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi yöneticileri örneklem olarak seçilmiştir. Bu kapsamda üniversitedeki tüm yöneticilere ulaşılmış ve % 90 oranında geçerli sayılan anketlerle toplanan bilgilerden elde edilen sonuçlara göre; araştırmanın hipotezini oluşturan savların bir kısmı araştırma sonuçları ile desteklenmiş, bir kısmı ise desteklenmemiştir. Bu sonuçlar, yeni araştırmaların yapılmasını gerektirebilecek bir durum olarak kabul edilebilir
Other ID | JA73FJ36KE |
---|---|
Journal Section | Article |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2013 |
Published in Issue | Year 2013 Volume: 2 Issue: 4 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.