Research Article
BibTex RIS Cite

GASTRONOMİ TURİZMİ SWOT ANALİZİ: ANKARA ÖRNEĞİ

Year 2024, Volume: 4 Issue: 2, 101 - 108, 31.12.2024
https://doi.org/10.5281/zenodo.14568404

Abstract

Bu çalışmanın amacı Ankara ilinin gastronomi turizmi potansiyelinin belirlenmesidir. Bu amaçla SWOT analizi yöntemi kullanılarak Ankara ilinin gastronomi turizmi potansiyeli ortaya konmuştur. Bu açıdan mevcut çalışma önem arz etmektedir. SWOT analizi için literatür incelemesi sonucu ulaşılan vereilere doküman analizi yapılmıştır. Analiz çerçevesinde SWOT analizi gerçekleştirilmiştir. SWOT analizi ile Ankara ilinin Türkiye’nin en çok çeşidi bulunan üçüncü mutfağına sahip olmas (93 çeşit), hızlı tüketilebilecek ürünlerin varlığı (Ankara Simit, Beypazarı kurusu, Şereflikoçhisar tahinli pidesi, Ankara döneri) vb. güçlü yönleri; hem turizm hem gastronomi turizminin pazarlanması konusunda yetersiz kalınması, paket turlarda gastronomi turizmine yeteli düzeyde yer verilmemesi vb. zayıf yönleri; gastronomik ürünlerin hazırlanmasında kullanılan hammaddeleri il sınırlarında yetiştirilebilecek arazilerin bulunması, ilde canlanmaya başlayan turizm talebi vb. fırsatlara sahip; gastronomi turizmi bilincini aşılayacak etkinlik ve eğitimlerin yetersiz olması, hızlı ve hazır gıda tüketimindeki devasa artış ve istek vb. tehditlerle karşı karşıya olduğu tespit edilmiştir.

Ethical Statement

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu Madde 90, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı TR Dizin Etik Kurul Kriterleri ve Türkiye’nin taraf olduğu anlaşmalar gereğince insandan anket, mülakat, odak grup çalışması, deney vb. yollarla veri toplanmasını içeren çalışmalarda Etik Kurul Onay Belgesi alınması zorunludur. 2020 yılı öncesinden tamamlanmış çalışmalardan Etik Kurul Onay Belgesi istenmemektedir. Bu çalışmanın tüm aşamalarında etik kurallara riayet edildiğini yazar(lar) beyan eder. Aksi bir durumun Journal of Tourism Research’in hiçbir sorumluluğu olmayıp, tüm sorumluluk yazarlara aittir.

References

  • Akbaba, A. ve Kendirci, P. (2016). Gastronomi turizmi ve coğrafi işaretlemeli ürünler. İçinde ON Özdoğan (Editör), Yiyecek İçecek Endüstrisinde Trendler, 2 (ss. 113-129). Detay Yayıncılık.
  • Ballı, E. (2016). Gastronomi turizmi açısından Adana sokak lezzetleri. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 4(Special Issue 1), 3-17.
  • Belber, B. G. ve Özmen, M. H. (2024). Ankara’ya gelen turistlerin destinasyon imajı algılarını belirlemeye yönelik bir araştırma. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi SBE Dergisi, 14(3), 1053-1068.
  • Bostan, A. ve Arslan, A. (2021). Gastronomi turizmi. İçinde YC Kesbiç, T. Özdil, M. Özçalık (Editörler), Pandemide Turizm ve Ekonomi, (ss. 70-82). Ekin Yayınevi.
  • Büyükşalvarcı, A., Şapcılar, M. C. ve Yılmaz, G. (2016). Yöresel yemeklerin turizm işletmelerinde kullanılma durumu: Konya örneği. Journal of Tourism & Gastronomy Studies, 4(4), 165-181.
  • Cohen, E. ve Avieli, N. (2004). Food in Tourism: Attraction and Impediment, Annals of Tourism Research, 31, 755–78.
  • Cömert, M., ve Karamustafa, A. T. (2023). Gastronomi turizmi kapsamında yemek yapma tatili: Kapadokya örneği. Journal of Gastronomy, Hospitality and Travel, 6(3), 996-1006.
  • Çabuk, S. N., Sarı, S., Aksoy, T., Erşen, G. ve Çabuk, A. (2020). Gastronomi turizmi kapsamında stratejik planlama: Karaburun, Çeşme ve Urla üzerine swot analizi örneklemesi. GSI Journals Serie B: Advancements in Business and Economics, 2(2), 33-49.
  • Deveci, B., Türkmen, S. ve Avcıkurt, C. (2013). Kırsal turizm ile gastronomi turizmi ilişkisi: Bigadiç örneği. International Journal of Social and Economic Sciences, 3(2), 29-34.
  • Dilsiz, B. (2010). Türkiyede gastronomi ve turizm (İstanbul örneği) (Master's thesis, Sosyal Bilimler Enstitüsü).
  • Doğan, B. (2015). Coğrafi İşaret Korumasının Gelişmekte Olan Ülkeler İçin Önemi, Social Sciences, 10(2), 58-75.
  • Egresi, I. ve Buluç M. (2016). Local Gastronomy: A Tasty Tourist Attraction in Turkey. Egresi I. (ed), Alternative Tourism in Turkey, 229-246, DOI 10.1007/978-3-319-47537-0_14
  • Eryılmaz, G., ve Orhan, H. C. (2021). Elazığ İli Gastronomi Turizmi Potansiyelinin SWOT Analizi ile Değerlendirilmesi. Turizm Çalışmaları Dergisi, 3(2). 1-18.
  • Gazelci, S. C., ve Akar Şahingöz, S. (2023). Ankara Yerel Gastronomi Rotası ve Lezzet Haritası (Ankara Local Gastronomy Route and Taste Map). Journal of Tourism & Gastronomy Studies, 11(2), 991-1007.
  • Gülen, M. (2017). Gastronomi Turizm Potansiyeli ve Geliştirilmesi Kapsamında Afyonkarahisar İlinin Değerlendirilmesi. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 1(1), 31-42.
  • Hatipoğlu, A. (2014). Osmanlı saray mutfağı’nın gastronomi turizmi çerçevesinde incelenmesi (Doctoral dissertation, Sakarya Universitesi (Turkey)).
  • Hazarhun, E. ve Tepeci, M. (2018). Coğrafi İşarete Sahip Olan Yöresel Ürün ve Yemeklerin Manisa’nın Gastronomi Turizminin Gelişimine Katkısı. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 2(1), 371-389.
  • Kasar, H., Madenci, A. B. ve Seçim, Y. (2024). Silifke gastronomi turizmi potansiyelinin swot analizi ile değerlendirilmesi. Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 12(2), 624-640.
  • Kıral, B. (2020). Nitel bir veri analizi yöntemi olarak doküman analizi. Siirt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 8(15), 170-189.
  • Kızılaslan, N. ve Ünal, T. (2014). Tokat ilinin ekoturizm/kırsal turizm potansiyeli ve swot analizi. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, (9), 45-61.
  • Küçükkömürler, S., Şirvan, U., N., B. ve Sezgin, A., C. (2018). Dünyada ve Türkiye’de Gastronomi Turizmi. Uluslararası Turizm, Ekonomi ve İşletme Bilimleri Dergisi, 2(2), 78-85.
  • Ongun, U., Gövdere, B., ve Çiçek, U. (2016). Yeşilova’nın kırsal turizm potansiyelinin swot analizi ile değerlendirilmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi, 7(16), 75-88.
  • Polat, E. (2017). Turizm ve Coğrafi İşaretleme: Balıkesir Örneği. Meriç Uluslararası Sosyal ve Stratejik Araştırmalar Dergisi, 1(1), 17-31.
  • Sabancı, M. ve Sarıışık, M. (2021). Gastronomi Turizmi Potansiyelinin Değerlendirilmesine Yönelik Nitel Bir Çalışma: Manisa Örneği, Turar Turizm ve Araştırma Dergisi, 10(2), 22-46.
  • Sak, R., Şahin Sak, İ. T., Öneren Şendil, Ç. ve Nas, E. (2021). Bir araştırma yöntemi olarak doküman analizi. Kocaeli Üniversitesi Eğitim Dergisi, 4(1), 227-250.
  • Sarıışık, M. ve Özbay, G. (2015). Gastronomi turizmi üzerine bir literatür incelemesi. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 26(2).
  • Sevimli, Y., Tatlı, M., ve Kızıldemir, Ö. (2021). Göbeklitepe’nin gastronomi Turizmi bağlamında değerlendirilmesi. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 5(2), 263-286.
  • Şahin, S., Z. (2019). Çorum Mutfağının Gastronomi Turizmi Potansiyeli. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 7(4), 2550-2565.
  • Şensoy, F. ve Tiritoğlu, S. (2018). Beslenme Arkeolojisi: Günümüz Ankara Yemeklerinde Geçmişin İzleri. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 2(Ek1), 209-233.
  • Teyin, G. (2023). Şarap, Önoloji ve Şarap Turizmine Genel Bir Bakış. ART/icle: Sanat ve Tasarım Dergisi, 3(2), 201-213.
  • Toklu, İ., T., Ustaahmetoğlu, E. ve Küçük, H., Ö. (2016). Tüketicilerin Coğrafi İşaretli Ürün Algısı ve Daha Fazla Fiyat Ödeme İsteği: Yapısal Eşitlik Modellemesi Yaklaşımı. Yönetim ve Ekonomi, 23(1), 145-161.
  • Tuna, M., ve Özyurt, B. (2018). Ankara’da gastronomi turizminin değerlendirilmesi: Nitel bir araştırma. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 6(3), 73-87.
  • Türk, O. (2021). Muş ilinin gastronomi turizmi potansiyeli ve swot analizi. Journal of International Social Research, 14(77), 1203-1213.
  • URL 1: Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Ankara Tanıtım Kitapçıkları, Erişim Tarihi: 21.11.2024, https://ankara.ktb.gov.tr/Eklenti/43624,ankara-kitapcigi-turkcepdf.pdf?0&_tag1=8D9CECA10330332A56B194A8C8104307D35D81FE
  • URL 2: Ankara Fuar Takvimi, Erişim Tarihi: 21.11.2024, https://isacoturoglu.com.tr/akm-fuar/ankara-fuar-takvimi-2024.html
  • URL 3: YÖK Lisans Atlası, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, Erişim Tarihi: 21.11.2024, https://yokatlas.yok.gov.tr/lisans-bolum.php?b=19024
  • URL 4: Ankara Kalkınma Ajansı, Çubuk Turşuculuk Sektör ve İstihdam Analizi, Erişim Tarihi: 22.11.2024, https://kutuphane.ankaraka.org.tr/upload/dokumandosya/ubuk-tursuculuk-sektor-ve-istihdam-analizi.pdf
  • URL 5: Türk Patent ve Marka Kurumu, Ankara Coğrafi İşaretler, Erişim Tarihi: 22.11.2024, https://ci.turkpatent.gov.tr/cografi-isaretler/liste?il=06&tur=&urunGrubu=&adi=
  • URL 6: Türkiye Kültür Portalı, Kalecik Karası Üzümü, Erişim Tarihi: 22.11.2024, https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/ankara/nealinir/kalecik-karasi-uzumu
  • Yaylı, A., Yazıcıoğlu, İ., Temizkan, R. ve Kızanlıklı, M.M. (2011). Ankara’nın koynunda el değmemiş bir güzellik: Çamlıdere. Ankara: Ankara Kalkınma Ajansı
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2008). Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayınları.
  • Yıldırım, F. (2023). Ankara Çubuk İlçesinin Coğrafi İşaretli Ürünleri ve Yöresel Yiyecek İçeceklerinin Gastronomi Turizmi Potansiyeli Açısından Değerlendirilmesi (Master's thesis, Kapadokya Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü).
  • Yılmaz, E., ve Ük, Z. Ç. (2021). Turizm işletme belgeli yiyecek içecek işletmelerinin menülerinde coğrafi işaretli ürünlerin yer alma düzeyi: Ankara ili örneği. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 5(2), 384-405.
  • Yiğit, S. (2023). Kapadokya bölgesinin bağ turizmi potansiyelinin swot analiziyle değerlendirilmesi. Journal of Tourism Research Institute, 4(1), 29-37.
  • Zararsız, H. F., ve Kargiglioğlu, Ş. (2022). Ankara Beypazarı’nın gastronomi turizmi potansiyeli. Çatalhöyük Uluslararası Turizm ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, (8), 1-16.
  • Zengin, B., & Şeyhanlıoğlu, H. Ö. (2019). Destinasyon pazarlamasının yerel kalkınmaya etkileri: Şanlıurfa örneği. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 7(4), 2977-2992.

GASTRONOMY TOURISM SWOT ANALYSIS: AN EXAMPLE OF ANKARA

Year 2024, Volume: 4 Issue: 2, 101 - 108, 31.12.2024
https://doi.org/10.5281/zenodo.14568404

Abstract

The aim of this study is to determine the gastronomy tourism potential of Ankara province. For this purpose, the gastronomy tourism potential of Ankara province was revealed using the SWOT analysis method. In this respect, the current study is important. Document analysis was conducted on the data obtained as a result of the literature review for SWOT analysis. SWOT analysis was performed within the framework of the analysis. With the SWOT analysis, it was determined that Ankara province has the third most diverse cuisine in Turkey (93 varieties), the presence of products that can be consumed quickly (Ankara Simit, Beypazarı kurusu, Şereflikoçhisar tahini pide, Ankara döner) etc. strong aspects; inadequacy in marketing both tourism and gastronomy tourism, insufficient coverage of gastronomy tourism in package tours etc. weak aspects; the availability of lands within the provincial borders where the raw materials used in the preparation of gastronomy products can be grown, the tourism demand that has started to revive in the province etc. opportunities; inadequacy of events and trainings that will instill gastronomy tourism awareness, the huge increase and demand in fast and ready-made food consumption etc. threats.

Ethical Statement

In accordance with Article 90 of the Turkish Penal Code No. 5237, TR Index Ethics Committee Criteria of the Council of Higher Education and the agreements to which Turkey is a party, it is mandatory to obtain an Ethics Committee Approval Certificate for studies involving data collection from humans through surveys, interviews, focus group studies, experiments, etc. For studies completed before 2020, an Ethics Committee Approval Document is not required. The author(s) confirm that ethical principles have been adhered to throughout the course of this study. In the event that this is not the case, the responsibility lies with the authors and not with the Journal of Tourism Research.

References

  • Akbaba, A. ve Kendirci, P. (2016). Gastronomi turizmi ve coğrafi işaretlemeli ürünler. İçinde ON Özdoğan (Editör), Yiyecek İçecek Endüstrisinde Trendler, 2 (ss. 113-129). Detay Yayıncılık.
  • Ballı, E. (2016). Gastronomi turizmi açısından Adana sokak lezzetleri. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 4(Special Issue 1), 3-17.
  • Belber, B. G. ve Özmen, M. H. (2024). Ankara’ya gelen turistlerin destinasyon imajı algılarını belirlemeye yönelik bir araştırma. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi SBE Dergisi, 14(3), 1053-1068.
  • Bostan, A. ve Arslan, A. (2021). Gastronomi turizmi. İçinde YC Kesbiç, T. Özdil, M. Özçalık (Editörler), Pandemide Turizm ve Ekonomi, (ss. 70-82). Ekin Yayınevi.
  • Büyükşalvarcı, A., Şapcılar, M. C. ve Yılmaz, G. (2016). Yöresel yemeklerin turizm işletmelerinde kullanılma durumu: Konya örneği. Journal of Tourism & Gastronomy Studies, 4(4), 165-181.
  • Cohen, E. ve Avieli, N. (2004). Food in Tourism: Attraction and Impediment, Annals of Tourism Research, 31, 755–78.
  • Cömert, M., ve Karamustafa, A. T. (2023). Gastronomi turizmi kapsamında yemek yapma tatili: Kapadokya örneği. Journal of Gastronomy, Hospitality and Travel, 6(3), 996-1006.
  • Çabuk, S. N., Sarı, S., Aksoy, T., Erşen, G. ve Çabuk, A. (2020). Gastronomi turizmi kapsamında stratejik planlama: Karaburun, Çeşme ve Urla üzerine swot analizi örneklemesi. GSI Journals Serie B: Advancements in Business and Economics, 2(2), 33-49.
  • Deveci, B., Türkmen, S. ve Avcıkurt, C. (2013). Kırsal turizm ile gastronomi turizmi ilişkisi: Bigadiç örneği. International Journal of Social and Economic Sciences, 3(2), 29-34.
  • Dilsiz, B. (2010). Türkiyede gastronomi ve turizm (İstanbul örneği) (Master's thesis, Sosyal Bilimler Enstitüsü).
  • Doğan, B. (2015). Coğrafi İşaret Korumasının Gelişmekte Olan Ülkeler İçin Önemi, Social Sciences, 10(2), 58-75.
  • Egresi, I. ve Buluç M. (2016). Local Gastronomy: A Tasty Tourist Attraction in Turkey. Egresi I. (ed), Alternative Tourism in Turkey, 229-246, DOI 10.1007/978-3-319-47537-0_14
  • Eryılmaz, G., ve Orhan, H. C. (2021). Elazığ İli Gastronomi Turizmi Potansiyelinin SWOT Analizi ile Değerlendirilmesi. Turizm Çalışmaları Dergisi, 3(2). 1-18.
  • Gazelci, S. C., ve Akar Şahingöz, S. (2023). Ankara Yerel Gastronomi Rotası ve Lezzet Haritası (Ankara Local Gastronomy Route and Taste Map). Journal of Tourism & Gastronomy Studies, 11(2), 991-1007.
  • Gülen, M. (2017). Gastronomi Turizm Potansiyeli ve Geliştirilmesi Kapsamında Afyonkarahisar İlinin Değerlendirilmesi. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 1(1), 31-42.
  • Hatipoğlu, A. (2014). Osmanlı saray mutfağı’nın gastronomi turizmi çerçevesinde incelenmesi (Doctoral dissertation, Sakarya Universitesi (Turkey)).
  • Hazarhun, E. ve Tepeci, M. (2018). Coğrafi İşarete Sahip Olan Yöresel Ürün ve Yemeklerin Manisa’nın Gastronomi Turizminin Gelişimine Katkısı. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 2(1), 371-389.
  • Kasar, H., Madenci, A. B. ve Seçim, Y. (2024). Silifke gastronomi turizmi potansiyelinin swot analizi ile değerlendirilmesi. Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 12(2), 624-640.
  • Kıral, B. (2020). Nitel bir veri analizi yöntemi olarak doküman analizi. Siirt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 8(15), 170-189.
  • Kızılaslan, N. ve Ünal, T. (2014). Tokat ilinin ekoturizm/kırsal turizm potansiyeli ve swot analizi. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, (9), 45-61.
  • Küçükkömürler, S., Şirvan, U., N., B. ve Sezgin, A., C. (2018). Dünyada ve Türkiye’de Gastronomi Turizmi. Uluslararası Turizm, Ekonomi ve İşletme Bilimleri Dergisi, 2(2), 78-85.
  • Ongun, U., Gövdere, B., ve Çiçek, U. (2016). Yeşilova’nın kırsal turizm potansiyelinin swot analizi ile değerlendirilmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi, 7(16), 75-88.
  • Polat, E. (2017). Turizm ve Coğrafi İşaretleme: Balıkesir Örneği. Meriç Uluslararası Sosyal ve Stratejik Araştırmalar Dergisi, 1(1), 17-31.
  • Sabancı, M. ve Sarıışık, M. (2021). Gastronomi Turizmi Potansiyelinin Değerlendirilmesine Yönelik Nitel Bir Çalışma: Manisa Örneği, Turar Turizm ve Araştırma Dergisi, 10(2), 22-46.
  • Sak, R., Şahin Sak, İ. T., Öneren Şendil, Ç. ve Nas, E. (2021). Bir araştırma yöntemi olarak doküman analizi. Kocaeli Üniversitesi Eğitim Dergisi, 4(1), 227-250.
  • Sarıışık, M. ve Özbay, G. (2015). Gastronomi turizmi üzerine bir literatür incelemesi. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 26(2).
  • Sevimli, Y., Tatlı, M., ve Kızıldemir, Ö. (2021). Göbeklitepe’nin gastronomi Turizmi bağlamında değerlendirilmesi. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 5(2), 263-286.
  • Şahin, S., Z. (2019). Çorum Mutfağının Gastronomi Turizmi Potansiyeli. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 7(4), 2550-2565.
  • Şensoy, F. ve Tiritoğlu, S. (2018). Beslenme Arkeolojisi: Günümüz Ankara Yemeklerinde Geçmişin İzleri. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 2(Ek1), 209-233.
  • Teyin, G. (2023). Şarap, Önoloji ve Şarap Turizmine Genel Bir Bakış. ART/icle: Sanat ve Tasarım Dergisi, 3(2), 201-213.
  • Toklu, İ., T., Ustaahmetoğlu, E. ve Küçük, H., Ö. (2016). Tüketicilerin Coğrafi İşaretli Ürün Algısı ve Daha Fazla Fiyat Ödeme İsteği: Yapısal Eşitlik Modellemesi Yaklaşımı. Yönetim ve Ekonomi, 23(1), 145-161.
  • Tuna, M., ve Özyurt, B. (2018). Ankara’da gastronomi turizminin değerlendirilmesi: Nitel bir araştırma. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 6(3), 73-87.
  • Türk, O. (2021). Muş ilinin gastronomi turizmi potansiyeli ve swot analizi. Journal of International Social Research, 14(77), 1203-1213.
  • URL 1: Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Ankara Tanıtım Kitapçıkları, Erişim Tarihi: 21.11.2024, https://ankara.ktb.gov.tr/Eklenti/43624,ankara-kitapcigi-turkcepdf.pdf?0&_tag1=8D9CECA10330332A56B194A8C8104307D35D81FE
  • URL 2: Ankara Fuar Takvimi, Erişim Tarihi: 21.11.2024, https://isacoturoglu.com.tr/akm-fuar/ankara-fuar-takvimi-2024.html
  • URL 3: YÖK Lisans Atlası, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, Erişim Tarihi: 21.11.2024, https://yokatlas.yok.gov.tr/lisans-bolum.php?b=19024
  • URL 4: Ankara Kalkınma Ajansı, Çubuk Turşuculuk Sektör ve İstihdam Analizi, Erişim Tarihi: 22.11.2024, https://kutuphane.ankaraka.org.tr/upload/dokumandosya/ubuk-tursuculuk-sektor-ve-istihdam-analizi.pdf
  • URL 5: Türk Patent ve Marka Kurumu, Ankara Coğrafi İşaretler, Erişim Tarihi: 22.11.2024, https://ci.turkpatent.gov.tr/cografi-isaretler/liste?il=06&tur=&urunGrubu=&adi=
  • URL 6: Türkiye Kültür Portalı, Kalecik Karası Üzümü, Erişim Tarihi: 22.11.2024, https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/ankara/nealinir/kalecik-karasi-uzumu
  • Yaylı, A., Yazıcıoğlu, İ., Temizkan, R. ve Kızanlıklı, M.M. (2011). Ankara’nın koynunda el değmemiş bir güzellik: Çamlıdere. Ankara: Ankara Kalkınma Ajansı
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2008). Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayınları.
  • Yıldırım, F. (2023). Ankara Çubuk İlçesinin Coğrafi İşaretli Ürünleri ve Yöresel Yiyecek İçeceklerinin Gastronomi Turizmi Potansiyeli Açısından Değerlendirilmesi (Master's thesis, Kapadokya Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü).
  • Yılmaz, E., ve Ük, Z. Ç. (2021). Turizm işletme belgeli yiyecek içecek işletmelerinin menülerinde coğrafi işaretli ürünlerin yer alma düzeyi: Ankara ili örneği. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 5(2), 384-405.
  • Yiğit, S. (2023). Kapadokya bölgesinin bağ turizmi potansiyelinin swot analiziyle değerlendirilmesi. Journal of Tourism Research Institute, 4(1), 29-37.
  • Zararsız, H. F., ve Kargiglioğlu, Ş. (2022). Ankara Beypazarı’nın gastronomi turizmi potansiyeli. Çatalhöyük Uluslararası Turizm ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, (8), 1-16.
  • Zengin, B., & Şeyhanlıoğlu, H. Ö. (2019). Destinasyon pazarlamasının yerel kalkınmaya etkileri: Şanlıurfa örneği. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 7(4), 2977-2992.
There are 46 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Gastronomy
Journal Section Research Articles
Authors

Güllü Arı

Enes Araç This is me

Early Pub Date December 29, 2024
Publication Date December 31, 2024
Submission Date November 28, 2024
Acceptance Date December 24, 2024
Published in Issue Year 2024 Volume: 4 Issue: 2

Cite

APA Arı, G., & Araç, E. (2024). GASTRONOMİ TURİZMİ SWOT ANALİZİ: ANKARA ÖRNEĞİ. Journal of Silk Road Tourism Research, 4(2), 101-108. https://doi.org/10.5281/zenodo.14568404

Content of this journal is licensed under a Creative Commons Attribution NonCommercial 4.0 International License

31620