Research Article
BibTex RIS Cite

Mikrofiltrasyon işleminin zeytinyağı endüstrisi atıksularına uygulanabilirliği

Year 2007, Volume: 17 Issue: 2, 51 - 64, 31.12.2007

Abstract

Bu çalışma kapsamında, 3 fazlı zeytinyağı üretimi yapan bir tesisten alınan karasu numunesi ile çalışılmış, bu numunenin fiziksel ve kimyasal ön arıtımından sonra mikrofiltrasyon prosesi ile arıtılabilirliği incelenmiştir. Karasuyun fiziksel ön arıtımı amacıyla, kartuş filtreden ve piyasada hava geçirgenliğine göre satılan dört farklı filtre bezinden filtrasyon denemeleri yapılmıştır. Böylece ham numunenin 120000 mg/L olan KOİ konsantrasyonu 77700 mg/L’ye düşürülmüştür. Kimyasal ön arıtımda ise iki kademeli koagülasyon denenmiştir. Numunenin pH’ı önce 2’ye, sonrasında ise 4’e ayarlanmış ve daha sonra kartuş filtreyi takiben filtre bezlerinden süzülmüş, böylece 48000 mg/L KOİ konsantrasyonuna ulaşılmıştır. Fiziksel ve kimyasal ön arıtımdan geçirilmiş olan karasu numuneleri ayrı ayrı mikrofiltrasyon işlemine tabi tutulmuştur. Mikrofiltrasyon denemeleri, 100 – 150 ve 200 L/saat debi ve atmosferik basınç, 1 ve 2 bar basınç altında yapılmıştır. Debi ve basınçtaki
artış süzüntü akısını ve KOİ ile TOK konsantrasyonlarını arttırmıştır. Kimyasal olarak ön arıtılmış numuneyle daha yüksek akı değerlerinin elde edildiği görülmüştür. Kimyasal arıtma sonrasında uygulanan mikrofiltrasyon işlemi ile elde edilen giderme verimlerinin, fiziksel ön arıtılmış numunenin mikrofiltrasyonu ile elde edilen sonuçlarına göre daha yüksek değerlerde olduğu belirlenmiştir.
Kimyasal arıtma ve mikrofiltrasyon kombinasyonu sonucunda en yüksek giderme verimi (%98) AKM parametresi için elde edilirken, yağ-gres için %94, TOK için %75.4, KOİ için ise %74.2 giderme verimleri gözlenmiştir. Buna rağmen ulaşılan konsantrasyonlar hala yüksek mertebededir ve ilave arıtma teknolojilerine ihtiyaç duyulmaktadır.

References

  • American Public Health Association, American Water Works Association, Water Pollution Control Federation (1992). Standart Methods for the Examination of Water and Wastewater, 18th Edition, Washington.
  • Benitez, F.J., Acero J.L. ve Leal, A.I., (2006). Application of microfiltration and ultrafiltration processes to cork processing wastewaters and assessment of the membrane fouling, Separation and Purification Technology, 50, 354-364.
  • Brinck, J., Jonsson, A.S., Jonsson, B. ve Lindau, J., (2000). Influence of pH on the adsorptive fouling of the ultrafiltration membranes by fatty acids, Journal of Membrane Science, 164, 187-194.
  • Canepa, P., Marignetti, N., Rognoni, U. ve Calgari, S. (1988). Olive mills wastewater treatment by combined membrane processes, Water Research, 22, 12, 1491-1494.
  • Koyuncu, I. (2003). An advanced treatment of high-strength opium alkaloid processing ındustry wastewaters with membrane technology: pretreatment, fouling and retention characteristics of membranes, Desalination, 155, 265-275.
  • Minhalma, M., Dias, C.R., De Pinho, M.N., (2000). Membrane fouling in ultrafiltration of cork processing wastewaters, Advances in Environmental Research, 3, 539-549.
  • Mohammadi, T., Esmaeelifar, A. (2005). Wastewater treatment of a vegetable oil factory by a hybrid ultrafiltration-activated carbon process. Journal of Membrane Science, 254, 129-137.
  • Oktav, E., Özer, A. (2004). Zeytinyağı üretimi atıksularının fiziksel arıtımı, Cumhuriyet Üniversitesi, 1. Ulusal Çevre Kongresi, Çevre 2004 Bildiriler Kitabı, 234-240.
  • Turano, E., Curcio, S., De Paola, M., Calabrò, V. ve Iorio, G. (2002). An ıntegrated centrifugation–ultrafiltration system ın the treatment of olive mill wastewater”, Journal of Membrane Science, 209, 519–531.
Year 2007, Volume: 17 Issue: 2, 51 - 64, 31.12.2007

Abstract

References

  • American Public Health Association, American Water Works Association, Water Pollution Control Federation (1992). Standart Methods for the Examination of Water and Wastewater, 18th Edition, Washington.
  • Benitez, F.J., Acero J.L. ve Leal, A.I., (2006). Application of microfiltration and ultrafiltration processes to cork processing wastewaters and assessment of the membrane fouling, Separation and Purification Technology, 50, 354-364.
  • Brinck, J., Jonsson, A.S., Jonsson, B. ve Lindau, J., (2000). Influence of pH on the adsorptive fouling of the ultrafiltration membranes by fatty acids, Journal of Membrane Science, 164, 187-194.
  • Canepa, P., Marignetti, N., Rognoni, U. ve Calgari, S. (1988). Olive mills wastewater treatment by combined membrane processes, Water Research, 22, 12, 1491-1494.
  • Koyuncu, I. (2003). An advanced treatment of high-strength opium alkaloid processing ındustry wastewaters with membrane technology: pretreatment, fouling and retention characteristics of membranes, Desalination, 155, 265-275.
  • Minhalma, M., Dias, C.R., De Pinho, M.N., (2000). Membrane fouling in ultrafiltration of cork processing wastewaters, Advances in Environmental Research, 3, 539-549.
  • Mohammadi, T., Esmaeelifar, A. (2005). Wastewater treatment of a vegetable oil factory by a hybrid ultrafiltration-activated carbon process. Journal of Membrane Science, 254, 129-137.
  • Oktav, E., Özer, A. (2004). Zeytinyağı üretimi atıksularının fiziksel arıtımı, Cumhuriyet Üniversitesi, 1. Ulusal Çevre Kongresi, Çevre 2004 Bildiriler Kitabı, 234-240.
  • Turano, E., Curcio, S., De Paola, M., Calabrò, V. ve Iorio, G. (2002). An ıntegrated centrifugation–ultrafiltration system ın the treatment of olive mill wastewater”, Journal of Membrane Science, 209, 519–531.
There are 9 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Water Resources and Water Structures
Journal Section Araştırma makaleleri
Authors

Ezgi Oktav Akdemir This is me

Adem Özer This is me

Publication Date December 31, 2007
Published in Issue Year 2007 Volume: 17 Issue: 2

Cite

APA Oktav Akdemir, E., & Özer, A. (2007). Mikrofiltrasyon işleminin zeytinyağı endüstrisi atıksularına uygulanabilirliği. Su Kirlenmesi Kontrolü Dergisi, 17(2), 51-64.
AMA Oktav Akdemir E, Özer A. Mikrofiltrasyon işleminin zeytinyağı endüstrisi atıksularına uygulanabilirliği. Su Kirlenmesi Kontrolü Dergisi. December 2007;17(2):51-64.
Chicago Oktav Akdemir, Ezgi, and Adem Özer. “Mikrofiltrasyon işleminin zeytinyağı endüstrisi atıksularına uygulanabilirliği”. Su Kirlenmesi Kontrolü Dergisi 17, no. 2 (December 2007): 51-64.
EndNote Oktav Akdemir E, Özer A (December 1, 2007) Mikrofiltrasyon işleminin zeytinyağı endüstrisi atıksularına uygulanabilirliği. Su Kirlenmesi Kontrolü Dergisi 17 2 51–64.
IEEE E. Oktav Akdemir and A. Özer, “Mikrofiltrasyon işleminin zeytinyağı endüstrisi atıksularına uygulanabilirliği”, Su Kirlenmesi Kontrolü Dergisi, vol. 17, no. 2, pp. 51–64, 2007.
ISNAD Oktav Akdemir, Ezgi - Özer, Adem. “Mikrofiltrasyon işleminin zeytinyağı endüstrisi atıksularına uygulanabilirliği”. Su Kirlenmesi Kontrolü Dergisi 17/2 (December 2007), 51-64.
JAMA Oktav Akdemir E, Özer A. Mikrofiltrasyon işleminin zeytinyağı endüstrisi atıksularına uygulanabilirliği. Su Kirlenmesi Kontrolü Dergisi. 2007;17:51–64.
MLA Oktav Akdemir, Ezgi and Adem Özer. “Mikrofiltrasyon işleminin zeytinyağı endüstrisi atıksularına uygulanabilirliği”. Su Kirlenmesi Kontrolü Dergisi, vol. 17, no. 2, 2007, pp. 51-64.
Vancouver Oktav Akdemir E, Özer A. Mikrofiltrasyon işleminin zeytinyağı endüstrisi atıksularına uygulanabilirliği. Su Kirlenmesi Kontrolü Dergisi. 2007;17(2):51-64.