Review

MANİSA – ALAŞEHİR YÖRESİNDE BAĞCILIĞIN ÖNEMİ VE BAĞLARININ BESLENME DURUMUNUN İNCELENMESİ

Volume: 1 Number: 23 July 28, 2017
TR

MANİSA – ALAŞEHİR YÖRESİNDE BAĞCILIĞIN ÖNEMİ VE BAĞLARININ BESLENME DURUMUNUN İNCELENMESİ

Abstract

Ege bölgesi dünya bağcılığında gerek alan, gerekse üretim yönünden ön sıralarda bulunmaktadır. Bununla birlikte Manisa’nın Alaşehir ilçesi, Türkiye üzüm üretimi ve ihracatında oldukça önemli bir paya sahiptir. Alaşehir yöresi, 19.100 da bağ alanında yılda yaklaşık 280.000 ton üzüm üretmektedir ve yaklaşık 235.000 ton sofralık ile 15.000 ton kuru üzüm ihraç etmektedir. Üretilen üzümün büyük çoğunluğunu Sultani Çekirdeksiz çeşidi (Vitis vinifera L.) oluşturmaktadır. Sultani Çekirdeksiz ülkemiz için hem kurutmalık hem de sofralık tüketimde oldukça önemlidir. Alaşehir’de Sultani Çekirdeksiz üzüm yetiştiriciliği yaklaşık 90.000 da üzerinde gerçekleştirilmektedir.

 

Bitki besleme ve toprak, bağcılık için önemli faktörlerdendir. Bununla ilgili olarak, Alaşehir yöresi bağlarında N, P, K ve Zn başta olmak üzere beslenme durumu ile ilgili olarak önemli düzeyde yetersizlikler bulunmaktadır. Bu yörede daha kaliteli ürün elde edilebilmesi için potasyumlu ve fosforlu gübrelere ağırlık verilmeli; ayrıca azotlu gübrelerin seçim ve uygulamalarında, yaprak gübresi kullanım durumuna ve toprak bünyesine önem verilmelidir. Alaşehir’de Kavaklıdere yöresinde bağ alanlarının büyük bir kısmında bor fazlalığı saptanmıştır. Bu nedenle yakın bir zamanda bağ alanlarında sorun oluşturacağı düşünülmektedir.

Keywords

Bağ (Vitis vinifera L.),Alaşehir,üretim,ihracat,bağların beslenme durumu

References

  1. Aksu, A., 2008. Ege Bölgesinde Yaaygın Bağcılık Yapılan Alanlarda Tuzluluk, Bor Toksitesi Problemlerinin ve Beslenme Durumunun Belirlenmesi. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, 94s.
  2. Anonim, 2013. Dünya üzüm üretimi. Fao.org.
  3. Anonim, 2013a. Türkiye üzüm üretimi. Tüik.gov.tr
  4. Anonim, 2013b. Alaşehir üzüm üretimi. Alaşehir İlçe Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü.
  5. Anonim, 2014. Alaşehir ilçesi üzüm üretimi. Tüik.gov.tr.
  6. Anonim, 2014a. Alaşehir üzüm ihracatı. Alaşehir İlçe Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü.
  7. Anonim, 2014b. Türkiye üzüm üretimi. http://www.okuluzumu.gov.tr/page_47.html.
  8. Anonim, 2014c. Yaş üzümde ihracat rekoru kırıldı. http://www.milliyet.com.tr/yas-uzumde-ihracat-rekoru-kirildi-manisa-yerelhaber-597599/
  9. Anonim, 2014d. Jeotermalin zararlarına dikkat. http://alasehirdegundem.net/seminerde-jeotermalin-zararlarina-dikkat-cekildi/.
  10. Anonim, 2015. Manisa’dan jeotermal tepkisi. http://www.haberler.com/manisa-dan-jeotermal-tepkisi-7655430-haberi/.
APA
Arık, C., & Aydın, Ş. (2017). MANİSA – ALAŞEHİR YÖRESİNDE BAĞCILIĞIN ÖNEMİ VE BAĞLARININ BESLENME DURUMUNUN İNCELENMESİ. Soma Meslek Yüksekokulu Teknik Bilimler Dergisi, 1(23), 49-58. https://izlik.org/JA74EE74LK
AMA
1.Arık C, Aydın Ş. MANİSA – ALAŞEHİR YÖRESİNDE BAĞCILIĞIN ÖNEMİ VE BAĞLARININ BESLENME DURUMUNUN İNCELENMESİ. Soma MYO Teknik Bilimler Dergisi. 2017;1(23):49-58. https://izlik.org/JA74EE74LK
Chicago
Arık, Cuma, and Şenay Aydın. 2017. “MANİSA – ALAŞEHİR YÖRESİNDE BAĞCILIĞIN ÖNEMİ VE BAĞLARININ BESLENME DURUMUNUN İNCELENMESİ”. Soma Meslek Yüksekokulu Teknik Bilimler Dergisi 1 (23): 49-58. https://izlik.org/JA74EE74LK.
EndNote
Arık C, Aydın Ş (July 1, 2017) MANİSA – ALAŞEHİR YÖRESİNDE BAĞCILIĞIN ÖNEMİ VE BAĞLARININ BESLENME DURUMUNUN İNCELENMESİ. Soma Meslek Yüksekokulu Teknik Bilimler Dergisi 1 23 49–58.
IEEE
[1]C. Arık and Ş. Aydın, “MANİSA – ALAŞEHİR YÖRESİNDE BAĞCILIĞIN ÖNEMİ VE BAĞLARININ BESLENME DURUMUNUN İNCELENMESİ”, Soma MYO Teknik Bilimler Dergisi, vol. 1, no. 23, pp. 49–58, July 2017, [Online]. Available: https://izlik.org/JA74EE74LK
ISNAD
Arık, Cuma - Aydın, Şenay. “MANİSA – ALAŞEHİR YÖRESİNDE BAĞCILIĞIN ÖNEMİ VE BAĞLARININ BESLENME DURUMUNUN İNCELENMESİ”. Soma Meslek Yüksekokulu Teknik Bilimler Dergisi 1/23 (July 1, 2017): 49-58. https://izlik.org/JA74EE74LK.
JAMA
1.Arık C, Aydın Ş. MANİSA – ALAŞEHİR YÖRESİNDE BAĞCILIĞIN ÖNEMİ VE BAĞLARININ BESLENME DURUMUNUN İNCELENMESİ. Soma MYO Teknik Bilimler Dergisi. 2017;1:49–58.
MLA
Arık, Cuma, and Şenay Aydın. “MANİSA – ALAŞEHİR YÖRESİNDE BAĞCILIĞIN ÖNEMİ VE BAĞLARININ BESLENME DURUMUNUN İNCELENMESİ”. Soma Meslek Yüksekokulu Teknik Bilimler Dergisi, vol. 1, no. 23, July 2017, pp. 49-58, https://izlik.org/JA74EE74LK.
Vancouver
1.Cuma Arık, Şenay Aydın. MANİSA – ALAŞEHİR YÖRESİNDE BAĞCILIĞIN ÖNEMİ VE BAĞLARININ BESLENME DURUMUNUN İNCELENMESİ. Soma MYO Teknik Bilimler Dergisi [Internet]. 2017 Jul. 1;1(23):49-58. Available from: https://izlik.org/JA74EE74LK