Viticulture, like other agricultural sectors, has been influenced by the development of biotechnological methods. In addition to biotechnological methods that enable the development of grape varieties with increased resistance to pests, diseases or unfavourable climatic conditions; these methods are also providing important information on the molecular mechanisms underlying grape development, ripening and response to stress factors.
Biotechnological methods offer a new perspective in solving problems in cultivation and breeding, e.g. in terms of sustainability in viticulture, balancing product quality and environmental management, increasing resistance to abiotic stress conditions caused by global climate change, and understanding the mechanism of disease tolerance.
In this study, some related studies are reviewed and presented to give a general overview of biotechnological methods in viticulture.
Üzüm yetiştiriciliği de diğer tarımsal alanlar gibi biyoteknolojik yöntemlerin gelişiminden etkilenmiştir. Biyoteknolojik yöntemler, zararlılara, hastalıklara ve olumsuz iklim koşullarına karşı dayanıklılığı arttırılmış asma çeşitlerinin geliştirilmesine olanak sağlamasının yanısıra moleküler markörler, gen haritaları, omik teknolojiler ile üzüm gelişiminin, olgunlaşmasının ve stres faktörlerine tepkinin altında yatan moleküler mekanizmalar hakkında önemli bilgiler elde edilmektedir.
Bağcılıkta sürdürülebilirlilik, ürün kalitesi ve çevre yönetiminin dengelenmesi, küresel iklim değişikliğinin getirdiği abiyotik stres koşullarına dayanıklılığın artırılması, hastalıklara toleransın mekanizmasının anlaşılması gibi konularda, biyoteknolojik yöntemler yetiştiricilik ve ıslahta karşılaşılan problemlerin çözümünde yeni bir bakış açısı sağlamaktadır.
Bu çalışmada, üzüm yetiştiriciliğinde biyoteknolojik yöntemler ile genel bir bakış açısının sunulması hedeflenerek, ilgili bazı çalışmalar derlenerek sunulmuştur.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Issue 36, Volume II |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2023 |
Submission Date | December 13, 2023 |
Acceptance Date | December 24, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 2 Issue: 36 |