Research Article

ESTETİK UZMANLARININ BEDENİN YENİDEN İNŞASINA DAİR GÖRÜŞLERİNİN SOSYOLOJİK BİR DEĞERLENDİRMESİ

Number: 41-42 November 26, 2021
TR EN

ESTETİK UZMANLARININ BEDENİN YENİDEN İNŞASINA DAİR GÖRÜŞLERİNİN SOSYOLOJİK BİR DEĞERLENDİRMESİ

Abstract

Beden ile estetik ve plastik cerrahi arasındaki ilişki beden sosyolojisine dair tartışmalarda yer bulmaktadır. Bu tartışmalar ise tüketim toplumu, toplumsal cinsiyet, toplumsal sınıf ayrımı, kapitalizm, moda, popüler kültür gibi farklı olgularla genişlemektedir. Günümüzde bireyler, içinde yaşadığı toplumun güzellik öğretilerine ve toplumda kabul gören beden standartlarına uyum sağlayabilmek için estetik ve plastik cerrahi gibi çeşitli yollara başvurmaktadır. Bu araştırma kapsamında estetisyenlerin diğer bir ifadeyle beden üreticilerinin bakış açısından yola çıkarak, bireylerin estetik ve plastik cerrahiye başvurma nedenlerinin ve sonuçlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Konu kapsamında literatürde yer alan kuramsal yaklaşımlar ve görüşler, sağlık uzmanlarının görüşleriyle birlikte tartışılmak istenmiştir. Bu doğrultuda, İstanbul ilinde farklı semtlerde görev yapan estetik ve plastik cerrahi uzmanları, medikal estetik uzmanları ve estetisyenlik eğitimi almış kişilerle görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Gö rü ş meler, uzmanların çalışma ortamlarında, randevu alınarak önceden belirlenmiş bir zamanda, bire bir yapılmıştır. Ses kaydı alınarak toplanan veriler deşifre edilmiş, betimleyici ve yorumlayıcı analize tabi tutularak değerlendirilmiştir. Uzmanların gözlem ve görüşleri doğrultusunda son zamanlarda artış gösteren estetik operasyonların nedenlerinin neler olduğu tartışılmış, estetisyenlere başvuran bireyler toplumsal cinsiyet, gelir düzeyi, statü ve sosyal sınıf farklılıkları açısından değerlendirilmiştir.

Keywords

References

  1. Adaş, E. B. (2013). Piyasa ve Toplum Kıskacında Hekimlik. içinde O. Elbek (Yy. Hz.) Kapitalizm Sağlığa Zararlıdır. İstanbul: Hayykitap, s. 205-217.
  2. Baudrillard, J. (2017). Tüketim Toplumu Söylenceleri / Yapıları. Çev. Nilgün Tutal & Ferda Keskin, İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  3. Bauman, Z. (1999). Sosyolojik Düşünmek. Çev.: Abdullah Yılmaz, İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  4. Bourdieu, P. (2014). Eril Tahakküm. Çev.: Bediz Yılmaz, İstanbul: Bağlam Yayıncılık.
  5. Cirhinlioğlu, Z. (2012). Sağlık Sosyolojisi. Ankara: Nobel Akademik yayıncılık.
  6. Demez, G. (2009). Sınıfsal ve Bireysel Kimlik Oluşumunda Beden Sorunu: Habitus. Toplumbilim Beden Sosyolojisi Özel Sayısı, Sayı: 24, İstanbul, s. 17-25.
  7. Duru, E. (2007). Sosyal Bağlılık Ölçeğinin Türk Kültürüne Uyarlanması. Eğitim Araştırmaları Dergisi, Sayı: 26, s. 85-94.
  8. Ecevit, Y. (2011). Toplumsal Cinsiyet Sosyolojisine Başlangıç. içinde Y. Ecevit & N. Karkıner (Ed.) Toplumsal Cinsiyet Sosyolojisi. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayın No: 2307, s.2-30.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Sociology

Journal Section

Research Article

Publication Date

November 26, 2021

Submission Date

October 4, 2021

Acceptance Date

November 8, 2021

Published in Issue

Year 2021 Number: 41-42

APA
Alptekin, D., & Delibaş, E. (2021). ESTETİK UZMANLARININ BEDENİN YENİDEN İNŞASINA DAİR GÖRÜŞLERİNİN SOSYOLOJİK BİR DEĞERLENDİRMESİ. Sosyoloji Dergisi, 41-42, 163-186. https://izlik.org/JA83TL54FG
AMA
1.Alptekin D, Delibaş E. ESTETİK UZMANLARININ BEDENİN YENİDEN İNŞASINA DAİR GÖRÜŞLERİNİN SOSYOLOJİK BİR DEĞERLENDİRMESİ. JOS. 2021;(41-42):163-186. https://izlik.org/JA83TL54FG
Chicago
Alptekin, Duygu, and Eda Delibaş. 2021. “ESTETİK UZMANLARININ BEDENİN YENİDEN İNŞASINA DAİR GÖRÜŞLERİNİN SOSYOLOJİK BİR DEĞERLENDİRMESİ”. Sosyoloji Dergisi, no. 41-42: 163-86. https://izlik.org/JA83TL54FG.
EndNote
Alptekin D, Delibaş E (November 1, 2021) ESTETİK UZMANLARININ BEDENİN YENİDEN İNŞASINA DAİR GÖRÜŞLERİNİN SOSYOLOJİK BİR DEĞERLENDİRMESİ. Sosyoloji Dergisi 41-42 163–186.
IEEE
[1]D. Alptekin and E. Delibaş, “ESTETİK UZMANLARININ BEDENİN YENİDEN İNŞASINA DAİR GÖRÜŞLERİNİN SOSYOLOJİK BİR DEĞERLENDİRMESİ”, JOS, no. 41-42, pp. 163–186, Nov. 2021, [Online]. Available: https://izlik.org/JA83TL54FG
ISNAD
Alptekin, Duygu - Delibaş, Eda. “ESTETİK UZMANLARININ BEDENİN YENİDEN İNŞASINA DAİR GÖRÜŞLERİNİN SOSYOLOJİK BİR DEĞERLENDİRMESİ”. Sosyoloji Dergisi. 41-42 (November 1, 2021): 163-186. https://izlik.org/JA83TL54FG.
JAMA
1.Alptekin D, Delibaş E. ESTETİK UZMANLARININ BEDENİN YENİDEN İNŞASINA DAİR GÖRÜŞLERİNİN SOSYOLOJİK BİR DEĞERLENDİRMESİ. JOS. 2021;:163–186.
MLA
Alptekin, Duygu, and Eda Delibaş. “ESTETİK UZMANLARININ BEDENİN YENİDEN İNŞASINA DAİR GÖRÜŞLERİNİN SOSYOLOJİK BİR DEĞERLENDİRMESİ”. Sosyoloji Dergisi, no. 41-42, Nov. 2021, pp. 163-86, https://izlik.org/JA83TL54FG.
Vancouver
1.Duygu Alptekin, Eda Delibaş. ESTETİK UZMANLARININ BEDENİN YENİDEN İNŞASINA DAİR GÖRÜŞLERİNİN SOSYOLOJİK BİR DEĞERLENDİRMESİ. JOS [Internet]. 2021 Nov. 1;(41-42):163-86. Available from: https://izlik.org/JA83TL54FG

Sosyoloji Dergisi, Journal of Sociology, SD, JOS