Research Article

ESTETİK CERRAHİ MÜDAHALE GÖRMÜŞ BİREYLER ÜZERİNE BİR ALAN ARAŞTIRMASI

Number: 38 November 30, 2018
TR EN

ESTETİK CERRAHİ MÜDAHALE GÖRMÜŞ BİREYLER ÜZERİNE BİR ALAN ARAŞTIRMASI

Abstract

Postmodernitede benlik ile refleksif bir ilişkisi olan beden, kişisel gelişimin ve benlik sunumunun önemli bir parçasıdır. Günümüzde beden parçalanmakta, her parçası estetize edilmektedir. Güzel bedenler, postmodern kültürün akışkan doğasına uygun olarak tüketime teşvik edecek ve değişime açık biçimde inşa edilmektedir. Bireyler, güzelliği elde etmek adına gün geçtikçe farklı yaş grupları arasında ve cinsiyet ayırt etmeksizin yaygın hale gelmeye başlayan estetik cerrahiye başvurabilmektedir. Estetik cerrahi, yalnızca bir güzellik pratiği olmakla kalmayıp, bir beden politikası, bireylerin benliği ve bedeni arasında kurduğu bir köprü ve öteki olma durumu ile başa çıkma mekanizmasıdır. Estetik cerrahi, hem metalaşmaya hem de bireyselleşmeye katkıda bulunması bakımından son derece ikircikli bir konuma sahiptir. Estetik cerrahinin yükselişinde bedenin dinsel boyunduruklardan özgürleşmesi; teknolojik gelişmeler ile acısız müdahalelerin vadedilmesi; medyada sunulan imajlar; küreselleşme ile güzellik ideallerinin tüm dünyaya yayılması; müdahalelerin ekonomik açıdan daha uygun hale gelmesi gibi faktörler de etkili olmuştur. Bu araştırmada, estetik cerrahi müdahale görmüş bireylerle gerçekleştirilen derinlemesine görüşmeler ile güzelliğin inşasında estetik cerrahinin rolünün ve ona atfedilen anlamlarının anlaşılması amaçlanmıştır. Anlamlı ötekilerin (özellikle akranların) müdahale görme kararına etkileri ve müdahaleye yönelik motivasyonların temelinde normallik ve topluma uyma arzusunun bulunması, bu çalışmada değinilen konular arasındadır.

Keywords

References

  1. AL, B., 2014, “The Source-Synthesis-History and Use of Atropine”, Journal of Academic Emergency Medicine, 13:1: 1-3.
  2. ATKINSON, M., 2006, “Masks of Masculinity: (Sur)passing Narratives and Cosmetic Surgery”, Body/Embodiment: Symbolic Interaction and the Sociology of the Body (içinde) WASKUL D.D. & VANINI,P. (der) Hampshire: Ashgate Publishing.
  3. BAUMAN, Z., 1999, Çalışma, Tüketicilik ve Yeni Yoksullar. (Ü. Öktem, Çev.), İstanbul: Sarmal Yayınevi.
  4. BAUMAN, Z., 2000, Postmodernlik ve Hoşnutsuzlukları. (İ. Türkmen, Çev.), İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  5. BAUMAN, Z., 2013, Yaşam Sanatı (2. basım), (A. Sarı, Çev.), İstanbul: Versus Kitap.
  6. BAUMAN, Z., 2016, Özgürlük (2. basım), (K. Eren, Çev.), Ankara: Ayrıntı Yayınları.
  7. BAUMAN, Z., LYON D., 2016, Akışkan Gözetim (2. basım), (E. Yılmaz, Çev.), İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  8. BORDO, S. 2009, “Twenty Years in the Twilight Zone”, Cosmetic Surgery: A Feminist Primer (içinde) HEYES C.J. & JONES, M. (der) İngiltere: Ashgate Publishing Ltd.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

November 30, 2018

Submission Date

October 2, 2018

Acceptance Date

October 26, 2018

Published in Issue

Year 2018 Number: 38

APA
Gürler, G. (2018). ESTETİK CERRAHİ MÜDAHALE GÖRMÜŞ BİREYLER ÜZERİNE BİR ALAN ARAŞTIRMASI. Sosyoloji Dergisi, 38, 142-172. https://izlik.org/JA82CD72LA
AMA
1.Gürler G. ESTETİK CERRAHİ MÜDAHALE GÖRMÜŞ BİREYLER ÜZERİNE BİR ALAN ARAŞTIRMASI. JOS. 2018;(38):142-172. https://izlik.org/JA82CD72LA
Chicago
Gürler, Gamze. 2018. “ESTETİK CERRAHİ MÜDAHALE GÖRMÜŞ BİREYLER ÜZERİNE BİR ALAN ARAŞTIRMASI”. Sosyoloji Dergisi, nos. 38: 142-72. https://izlik.org/JA82CD72LA.
EndNote
Gürler G (November 1, 2018) ESTETİK CERRAHİ MÜDAHALE GÖRMÜŞ BİREYLER ÜZERİNE BİR ALAN ARAŞTIRMASI. Sosyoloji Dergisi 38 142–172.
IEEE
[1]G. Gürler, “ESTETİK CERRAHİ MÜDAHALE GÖRMÜŞ BİREYLER ÜZERİNE BİR ALAN ARAŞTIRMASI”, JOS, no. 38, pp. 142–172, Nov. 2018, [Online]. Available: https://izlik.org/JA82CD72LA
ISNAD
Gürler, Gamze. “ESTETİK CERRAHİ MÜDAHALE GÖRMÜŞ BİREYLER ÜZERİNE BİR ALAN ARAŞTIRMASI”. Sosyoloji Dergisi. 38 (November 1, 2018): 142-172. https://izlik.org/JA82CD72LA.
JAMA
1.Gürler G. ESTETİK CERRAHİ MÜDAHALE GÖRMÜŞ BİREYLER ÜZERİNE BİR ALAN ARAŞTIRMASI. JOS. 2018;:142–172.
MLA
Gürler, Gamze. “ESTETİK CERRAHİ MÜDAHALE GÖRMÜŞ BİREYLER ÜZERİNE BİR ALAN ARAŞTIRMASI”. Sosyoloji Dergisi, no. 38, Nov. 2018, pp. 142-7, https://izlik.org/JA82CD72LA.
Vancouver
1.Gamze Gürler. ESTETİK CERRAHİ MÜDAHALE GÖRMÜŞ BİREYLER ÜZERİNE BİR ALAN ARAŞTIRMASI. JOS [Internet]. 2018 Nov. 1;(38):142-7. Available from: https://izlik.org/JA82CD72LA

Sosyoloji Dergisi, Journal of Sociology, SD, JOS