Bu çalışma günümüzde arttığı gözlemlenen burun estetiği operasyonlarını etkileyen
toplumsal faktörlerin neler olduğunun belirlenmesi ve nasıl tıbbileştirildiğinin
açıklanması amacıyla gerçekleştirilmiştir.
Bu doğrultuda insan burnunun şekillendirilmesinde etkili olan unsurlar, güzel burnun nasıl olduğu ya da olması gerektiği ve
burnun görüntüsünün sağlık ile ilişkilendirilmesi
üzerinde durulmuştur. Modern tıp sağlık ve güzellik uygulamaları kapsamında
en önemli role sahiptir. Estetik kusurlu bir organın düzeltilmesi ya da güzelleştirilmesi amacıyla kullanılan
yöntemin adıdır. Burun estetiği/rinoplasti operasyonu burun şeklinin değiştirilmesine ve güzelleştirilmesine yönelik olarak
gerçekleştirilen estetik operasyondur. Tıbbileştirme ise önceleri tıbbi bir konu olarak
değerlendirilmeyen durum ya da olayın tıbbi bir durum haline gelmesidir. Tıbbileştirme/
medikalizasyon kavramsal, kurumsal ve etkileşimsel olmak üzere üç yolla gerçekleşebilmektedir.
Bu çalışma için nitel araştırma yönteminden yararlanılmıştır. Araştırma deseni
olarak olgubilim tercih edilmiştir. Amaçlı örneklem yöntemlerinden ölçüt örneklem ile
belirlenen ölçütler doğrultusunda 11 Plastik, Reskontrüktif ve Estetik Cerrahi hekim ile
derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler hekimlerin müsait olduklarını
belirttikleri zamanda kendi ofislerinde gerçekleştirilmiştir. Görüşmelerin eksiksiz kaydedilmesi
için katılımcıların onayıyla ses kaydı yapılmıştır. Sonrasında elde edilen veriler
yazıya aktarılarak tematik analiz yoluyla değerlendirilmiştir. Analizler MAXQDA 2020 nitel
veri analizi programı üzerinden gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda burun
estetiğini etkileyen sosyal faktörlerin; sosyal medya, sosyal çevre, ruhsal sağlık problemleri,
estetik cerrahlar, kültürel değişim ve tıbbi imkanların artması olduğu bulgulanmıştır.
Ayrıca rinoplastinin kavramsallaştırma ve hasta hekim etkileşimi düzeylerinde
tıbbileştirildiği sonucuna ulaşılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | September 21, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Issue: 87 |