ENGELLİLERİN SOSYAL SORUNLARI VE BEKLENTİLERİ

Number: 35/2 February 10, 2016
EN TR

ENGELLİLERİN SOSYAL SORUNLARI VE BEKLENTİLERİ

Abstract

İnsanlık tarihi ile birlikte ortaya çıkan engellilik, günümüz toplumlarında da devam eden dezavantajlı bir durumdur. Tarihin değişik dönemlerinde engellilere yönelik farklı uygulamalar yapılmış, modern dünyada ise sosyal devlet anlayışı kapsamında bu gruba yönelik hizmetler çeşitlilik kazanmıştır. Zaman zaman engelliler veya aileleri toplumun diğer üyeleri tarafından potansiyel suçlu bulunmuş, bazen bu duruma acınma duygusu ile yaklaşılmış bazen de topluma entegre olabilmeleri için farklı projeler üretilmiştir. Engelli nüfusun çoğalması bu alandaki kaygıları arttırmaktadır. Çünkü nüfusların yaşlanması ve yaşlı insanların engelli hale gelme riskinin yüksek olması ile birlikte kronik sağlık sorunlarının da küresel olarak artış göstermesi engelli nüfusun artmasına neden olmaktadır. Dünya çapında, engelli olmayan insanlara kıyasla engelli insanlar; daha olumsuz sağlık durumuna, daha düşük eğitim başarısına ve iktisadi katılıma, bunun yanında daha yüksek yoksulluk oranlarına sahiptirler. Birçok insanın varlığına alıştığı ve kolaylıkla ulaşabildiği sağlık, eğitim, istihdam, ulaşım ve bilgi edinme gibi hizmetlere erişimde, engelli insanların birtakım bariyerlerle karşılaşması bu farkları kısmen açıklayabilir. Bu araştırmada Konya ili Doğanhisar ilçesinde yaşayan engellilerin; sosyal, kültürel, ekonomik, eğitim ve sağlıktan kaynaklanan sorunları ve bu sorunlara karşı alınabilecek tedbirler uygulamalı olarak tartışılmıştır. Ulaşılan sonuçların engellilerin sorunlarını belirlemeye ışık tutması beklenmektedir. Araştırma kapsamında 258 engelli ve aileleri evlerinde ziyaret edilerek anket ve mülakat uygulanmıştır. Bu kapsamda engellilerin topluma etkin katılımının sağlanması; fiziksel, sosyal, ekonomik ve davranışsal engellerle karşılaşmalarının önlenmesi, kendilerine ve ailelerine devletin verebileceği katkıların belirlenmesi ve psiko-sosyal destek hizmetlerinin arttırılmasına önem verilmesi gerektiği varsayımından hareket edilmiştir. Engelli bireyler ve ailelerine yapılan ekonomik yardımlar, onların sağlıklı bir yaşam sürmeleri ve mutlu olmaları için yeterli olmamaktadır. Sosyal hayata katılmak ve toplumun diğer bireyleri tarafından değer atfedilmek istemektedirler. Bu araştırma ile engellilerin bu tür sorunlara nasıl yaklaştıkları ve beklentileri üzerinde durulmuştur.

Keywords

References

  1. Anlı, N. (2010). Genç engellilerin toplumsal yaşamla bütünleşmesi projesi önsözü. Spina Bifida
  2. Derneği-Devlet Planlama Teşkilatı-İzmir Kalkınma Ajansı. Erişim Tarihi: 26.9.2015,
  3. http://www.spinabifida.org.tr/genc-engellilerin-toplumsal-yasamla-butunlesmesi.
  4. Aytaç, S. (2005). İstihdam ve koruma alanları yaratmak üzere özürlüler için sosyal yaşam
  5. merkezi projesi. Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi, 49, ss. 125-158.
  6. Cangöl, E., Karaca, P. ve Aslan, E. (2013). Engelli bireylerde cinsel sağlık. Androloji Bülteni,
  7. , ss. 141-146.
  8. Dünya Sağlık Örgütü (DSÜ). (2011). Dünya engellilik raporu. Erişim tarihi: 04.09.2015,

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Publication Date

February 10, 2016

Submission Date

November 3, 2015

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2015 Number: 35/2

APA
Genç, D. D. Y. (2016). ENGELLİLERİN SOSYAL SORUNLARI VE BEKLENTİLERİ. Journal of Social Policy Studies, 35/2. https://doi.org/10.21560/spcd.77043
AMA
1.Genç DDY. ENGELLİLERİN SOSYAL SORUNLARI VE BEKLENTİLERİ. Journal of Social Policy Studies. 2016;(35/2). doi:10.21560/spcd.77043
Chicago
Genç, Doç. Dr. Yusuf. 2016. “ENGELLİLERİN SOSYAL SORUNLARI VE BEKLENTİLERİ”. Journal of Social Policy Studies, no. 35/2. https://doi.org/10.21560/spcd.77043.
EndNote
Genç DDY (February 1, 2016) ENGELLİLERİN SOSYAL SORUNLARI VE BEKLENTİLERİ. Journal of Social Policy Studies 35/2
IEEE
[1]D. D. Y. Genç, “ENGELLİLERİN SOSYAL SORUNLARI VE BEKLENTİLERİ”, Journal of Social Policy Studies, no. 35/2, Feb. 2016, doi: 10.21560/spcd.77043.
ISNAD
Genç, Doç. Dr. Yusuf. “ENGELLİLERİN SOSYAL SORUNLARI VE BEKLENTİLERİ”. Journal of Social Policy Studies. 35/2 (February 1, 2016). https://doi.org/10.21560/spcd.77043.
JAMA
1.Genç DDY. ENGELLİLERİN SOSYAL SORUNLARI VE BEKLENTİLERİ. Journal of Social Policy Studies. 2016. doi:10.21560/spcd.77043.
MLA
Genç, Doç. Dr. Yusuf. “ENGELLİLERİN SOSYAL SORUNLARI VE BEKLENTİLERİ”. Journal of Social Policy Studies, no. 35/2, Feb. 2016, doi:10.21560/spcd.77043.
Vancouver
1.Doç. Dr. Yusuf Genç. ENGELLİLERİN SOSYAL SORUNLARI VE BEKLENTİLERİ. Journal of Social Policy Studies. 2016 Feb. 1;(35/2). doi:10.21560/spcd.77043

Cited By