This study was carried out in order to detect thechanges on food consumption situations of individuals fasting in Ramadan within the borders of Gaziantep province. The study covers 70 males whose agesrange from 18 to 58 and 110 females, in total 180adults. A quastionnaire was applied through face- toface interview asking and including personel information, dietary habits during Ramadan, observed behavioral changes and mostly preferred food in breakfast. The result of the study reveal that 90.1 % of females and 95.4 % of males fast due to religious responsibility. The reasons why individiuals do not fast aredue to chronicle illnes (diabetic, hypertansion and heart related diseases) 44.3 %, the fact that they see nogood fasting 24.1 %, and lowering blood sugar asthey expressed. It was found out that 80.0 % of individuals consume soup, 74.4 % tea-coffee during Ramadan and 55.0 % consume meat- meals, 47.8 %desserts made of knead and 34.4 % milk-desserts inRamadan feast. It was also found out that 39.4 % ofindividuals experience tiredness during Ramadan and8.9 % individuals experience tiredness during Ramadan feast, and ıt was reported that during Ramadan,24.4 % of participants undergo forgetfulness, carelessnes and lack of energy and 6.7 % suffer from constipation.
Bu çalışma, Gaziantep İli’nde ramazan ayındaoruç tutan bireylerin oruç süresince ve ramazanbayramında beslenmelerindeki değişiklikleri tespitetmek amacıyla yapılmıştır. Araştırma yaşları 1858 arası 70 erkek, 110 kadın olmak üzere toplam180 yetişkin üzerinde yürütülmüştür. Bireylere; kişisel bilgiler, ramazan ayı süresince beslenmealışkanlıkları ve görülen davranış değişiklikleri,oruç açmada en çok tercih ettikleri yiyecekler anket formu ile yüz yüze görüşülerek uygulanmıştır.Çalışma sonucunda kadınların %90.1’inin, erkeklerin de % 95.4’ünün kendilerini dini yöndensorumlu hissettikleri için oruç tutukları bulunmuştur. Bireylerin oruç tutmama sebeplerinde%44.3’ü kronik hastalıklardan (diyabet, hipertansiyon, kalp-damar vb.), %24.1’i orucun yararlı olduğuna inanmadığından ve %18.2’si kan şekeridüştüğünden, dolayı oruç tutmadıklarını ifade etmişlerdir. Ramazan ayında bireylerin %80.0’i çorbayı ve %74.4’ü çay- kahveyi, ramazan bayramında ise %55.0’ı etli yemekleri, %47.8’i hamurtatlılarını, %34.4’ü sütlü tatlıları tükettikleri tespitedilmiştir. Ramazan ayında bireylerin %39.4’ü veramazan bayramında % 8.9’u yorgunluk- halsizlikyaşarken, ramazan ayı süresince %24.4’ü unutkanlık, dalgınlık, dikkatsizlik ve durgunluk, %6.7’side kabızlık ile karşılaştığını belirtmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2006 |
Published in Issue | Year 2006 Issue: 9 |