Investigation of The Relationship Between Nutritional Knowledge Levels and Body Compositions of Pilates Exercisers
Year 2024,
Volume: 2 Issue: 1, 19 - 26, 29.03.2024
Musab Çağın
,
Asena Demir
,
Sezen Çimen Polat
,
İmdat Yarım
Abstract
The aim of this study is to examine the relationship between the nutritional knowledge levels of pilates exercisers and their body compositions. A total of 100 women with a mean age of 31.99±8.28 years and a mean exercise history of 1.28±0.55 years participated in the study. Nutritional knowledge levels of the participants in the study were obtained with the Nutrition Knowledge Level Scale for Adults (YETBİD) consisting of 32 questions developed by Batmaz (2018), and their body composition was obtained by measurements made with the Tanita MC-780 device. Statistical analysis was done in SPSS 26.0 package program. Within the scope of the analysis, One-Way ANOVA Test, Pearson Correlation Test and descriptive statistics were applied. According to the findings, a positive and significant relationship was found between the basic nutritional knowledge of individuals and their muscle percentages (p<0.05). No significant relationship was found between the basic nutritional knowledge of individuals and their fat percentage and body mass index (BMI) (p>0.05). As a result, it was determined in the study that the percentage of body muscle increased as the nutritional knowledge level of the individuals increased. In this context, it is thought that increasing the nutritional knowledge levels of individuals who exercise will contribute positively to the development of physical fitness parameters. For this reason, it can be thought that it may be important for individuals who exercise to receive dietitian support in terms of improving their physical fitness parameters more quickly and effectively.
References
- Akyol, P., & İmamoğlu, O. (2019). Üniversite öğrencilerinde cinsiyete göre beslenme alışkanlıkları. Spormetre Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 17(3), 67-77.
- Aslan, Ş. (2019). Kadınlarda pilatesin vücut kompozisyonuna etkisi. İnönü Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 6(1), 24-35.
- Badruddin, N., Basit, A., Hydrie, M. Z. I., & Hakeem, R. (2002). Knowledge, attitude and practices of patients visiting a diabetes care unit. Pakistan Journal of Nutrition, 1(2), 99-102.
- Baltacı, G., & Aytar, A. (2017). Pilates–Eğitmenler için El Kitabı. Hipokrat Yayınevi.
- Batmaz, H. (2018). Yetişkinler İçin Beslenme Bilgi Düzeyi Ölçeği Geliştirilmesi ve Geçerlilik Güvenirlilik Çalışması. [Yüksek lisans tezi, Marmara Üniversitesi]. Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı.
- Bozkurt, U. (2022). Düzenli Olarak Fitness Yapan Bireylerin Beslenme Bilgi Düzeyi, Ergojenik Desteğe Yönelik Tutumları ve İlişkili Faktörler. [Yüksek lisans tezi, Adnan Menderes Üniversitesi]. Sağlık Bilimleri Enstitüsü.
- Çoşkun, R. (2023). Sedanter Kadınlarda Pilates Egzersizlerinin Vücut Kompozisyonu ve Esneklik Üzerine Etkisi. [Yüksek lisans tezi, Gaziantep Üniversitesi]. Sağlık Bilimleri Enstitüsü.
- Devlin, B.L., Leveritt, M.D., Kingsley, M., & Belski, R. (2017). Dietary intake, body composition, and nutrition knowledge of Australian football and soccer players: Implications for Sports Nutrition Professionals in Practice. International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, 27, 130-138.
- Erkuş, A. (2013). Davranış Bilimleri İçin Bilimsel Araştırma Süreci. Seçkin.
- Ersoy, İ. C. (2008). Yürüyüş ve Pilatesin Orta Yaştaki Kadınlarda Vücut Kompozisyonuna Etkisi. [Yüksek lisans tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi]. Sağlık Bilimleri Enstitüsü.
- Gökmen, Ü. (2023). Takım sporu ve bireysel sporlarla uğraşan lisanslı sporcuların beslenme bilgi düzeyi. [Yüksek lisans tezi, Dumlupınar Üniversitesi]. Lisansüstü Eğitim Enstitüsü.
- Gümüş, A. B., Tunçer, E., & Keser, A. (2019). Yetişkin bireylerin etiket okuma alişkanliklarinin ve beslenme bilgi düzeylerinin incelenmesi. www.guvenplus.com.tr, 30.
- Gürel, F. S., Gemalmaz, A., Dişçigil, G., Tekin, N., Şensoy, N., & Başak, O. (2004). Kalori bilgisinin yeme miktarı üzerine etkisi. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 30(1), 21-25.
- İnbaşı, E. G., Yıldız, N. N., & Çelik, A. (2023). Akademisyenlerde beslenme bilgi düzeyi ve egzersiz inanışlarının belirlenmesi. Gevher Nesibe Journal Of Medical And Health Sciences, 8(1), 43-50.
- Karasar, N. (2009). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Nobel Dağıtım.
- Katayıfçı, N., Düger, T., & Ünal, E. (2014). Sağlıklı bireylerde klinik pilates egzersizlerinin fiziksel uygunluk üzerine etkisi. Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation, 1(1), 17-25.
- Kozan, D. (2013). Tokat'ta spor merkezlerine devam eden kadınların, beslenme alışkanlıkları, zayıflamaya yönelik uygulamaları ve beslenme bilgi düzeylerinin belirlenmesi. [Doktora tezi, Selçuk Üniversitesi]. Sosyal Bilimler Enstitüsü.
- Segal, N. A., Hein, J., & Basford, J. R. (2004). The effects of Pilates training on flexibility and body composition: an observational study. Archives of Physical Medicine and Rehabilitation, 85(12), 1977-1981.
- Seidell, J. (1998). Dietary fat and obesity: an epidemiologic perspective. American Journal of Clinical Nutrition. 67 (Supl):546. Retrieved from https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002916523182384
Tütüncü, İ., & Karaismailoğlu, E. (2013). Üniversite öğrencilerinin beslenme bilgi düzeylerinin belirlenmesi. Uluslararası Hakemli Akademik Spor Sağlık ve Tıp Bilimleri Dergisi, 3(6), 29-42.
- Wolf, A. M., Conaway, M. R., Crowther, J. Q., Hazen, K. Y., L. Nadler, J., Oneida, B., & Bovbjerg, V. E. (2004). Translating lifestyle intervention to practice in obese patients with type 2 diabetes: Improving Control with Activity and Nutrition (ICAN) study. Diabetes Care, 27(7), 1570-1576.
- Yahia, N., Brown, C. A., Rapley, M., & Chung, M. (2016). Level of nutrition knowledge and its association with fat consumption among college students. BMC Public Health, 16, 1-10.
- Yurttagül, M. (1995). Hafif şişman ve şişman kadınların beslenme alışkanlıkları ve zayıflamaya ilişkin tutum ve davranışları. Beslenme ve Diyet Dergisi, 24(1), 59-73.
Pilates Egzersizi Yapanların Beslenme Bilgi Düzeyleri ile Vücut Kompozisyonları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi
Year 2024,
Volume: 2 Issue: 1, 19 - 26, 29.03.2024
Musab Çağın
,
Asena Demir
,
Sezen Çimen Polat
,
İmdat Yarım
Abstract
Çalışmanın amacı; pilates egzersizi yapanların beslenme bilgi düzeyleri ile vücut kompozisyonları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Çalışmaya yaş ortalamaları 31.99±8.28 yıl, egzersiz özgeçmiş ortalamaları ise 1.28±0.55 yıl olan 100 kadın katılım göstermiştir. Çalışmadaki katılımcıların beslenme bilgi düzeyleri Batmaz (2018) tarafından geliştirilen 32 sorudan oluşan Yetişkinler İçin Beslenme Bilgi Düzeyi Ölçeği (YETBİD) ile, vücut kompozisyonları ise Tanita MC-780 cihazı ile yapılan ölçümlerle elde edilmiştir. İstatistiksel analiz SPSS 26.0 paket programında yapılmıştır. Analiz kapsamında Tek Faktörlü ANOVA Testi, Pearson Korelasyon Testi ve tanımlayıcı istatistikler uygulanmıştır. Elde edilen bulgulara göre bireylerin temel beslenme bilgisi ile kas yüzdeleri arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir (p<0,05). Bireylerin temel beslenme bilgisi ile yağ yüzdesi ve vücut kütle indeksleri (VKİ) arasında ise herhangi bir anlamlı ilişkiye rastlanmamıştır (p>0,05). Sonuç olarak yapılan araştırmada bireylerin beslenme bilgi düzeyleri arttıkça vücut kas yüzdelerinin arttığı tespit edilmiştir. Bu bağlamda egzersiz yapan bireylerin beslenme bilgi düzeylerinin arttırılması, fiziksel uygunluk parametrelerini geliştirme süreçlerine olumlu yönde katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Bu nedenle egzersiz yapan bireylerin diyetisyen desteği almaları fiziksel uygunluk parametrelerini daha hızlı ve etkili bir şekilde geliştirmeleri bakımından önemli olabileceği düşünülebilir.
References
- Akyol, P., & İmamoğlu, O. (2019). Üniversite öğrencilerinde cinsiyete göre beslenme alışkanlıkları. Spormetre Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 17(3), 67-77.
- Aslan, Ş. (2019). Kadınlarda pilatesin vücut kompozisyonuna etkisi. İnönü Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 6(1), 24-35.
- Badruddin, N., Basit, A., Hydrie, M. Z. I., & Hakeem, R. (2002). Knowledge, attitude and practices of patients visiting a diabetes care unit. Pakistan Journal of Nutrition, 1(2), 99-102.
- Baltacı, G., & Aytar, A. (2017). Pilates–Eğitmenler için El Kitabı. Hipokrat Yayınevi.
- Batmaz, H. (2018). Yetişkinler İçin Beslenme Bilgi Düzeyi Ölçeği Geliştirilmesi ve Geçerlilik Güvenirlilik Çalışması. [Yüksek lisans tezi, Marmara Üniversitesi]. Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı.
- Bozkurt, U. (2022). Düzenli Olarak Fitness Yapan Bireylerin Beslenme Bilgi Düzeyi, Ergojenik Desteğe Yönelik Tutumları ve İlişkili Faktörler. [Yüksek lisans tezi, Adnan Menderes Üniversitesi]. Sağlık Bilimleri Enstitüsü.
- Çoşkun, R. (2023). Sedanter Kadınlarda Pilates Egzersizlerinin Vücut Kompozisyonu ve Esneklik Üzerine Etkisi. [Yüksek lisans tezi, Gaziantep Üniversitesi]. Sağlık Bilimleri Enstitüsü.
- Devlin, B.L., Leveritt, M.D., Kingsley, M., & Belski, R. (2017). Dietary intake, body composition, and nutrition knowledge of Australian football and soccer players: Implications for Sports Nutrition Professionals in Practice. International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, 27, 130-138.
- Erkuş, A. (2013). Davranış Bilimleri İçin Bilimsel Araştırma Süreci. Seçkin.
- Ersoy, İ. C. (2008). Yürüyüş ve Pilatesin Orta Yaştaki Kadınlarda Vücut Kompozisyonuna Etkisi. [Yüksek lisans tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi]. Sağlık Bilimleri Enstitüsü.
- Gökmen, Ü. (2023). Takım sporu ve bireysel sporlarla uğraşan lisanslı sporcuların beslenme bilgi düzeyi. [Yüksek lisans tezi, Dumlupınar Üniversitesi]. Lisansüstü Eğitim Enstitüsü.
- Gümüş, A. B., Tunçer, E., & Keser, A. (2019). Yetişkin bireylerin etiket okuma alişkanliklarinin ve beslenme bilgi düzeylerinin incelenmesi. www.guvenplus.com.tr, 30.
- Gürel, F. S., Gemalmaz, A., Dişçigil, G., Tekin, N., Şensoy, N., & Başak, O. (2004). Kalori bilgisinin yeme miktarı üzerine etkisi. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 30(1), 21-25.
- İnbaşı, E. G., Yıldız, N. N., & Çelik, A. (2023). Akademisyenlerde beslenme bilgi düzeyi ve egzersiz inanışlarının belirlenmesi. Gevher Nesibe Journal Of Medical And Health Sciences, 8(1), 43-50.
- Karasar, N. (2009). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Nobel Dağıtım.
- Katayıfçı, N., Düger, T., & Ünal, E. (2014). Sağlıklı bireylerde klinik pilates egzersizlerinin fiziksel uygunluk üzerine etkisi. Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation, 1(1), 17-25.
- Kozan, D. (2013). Tokat'ta spor merkezlerine devam eden kadınların, beslenme alışkanlıkları, zayıflamaya yönelik uygulamaları ve beslenme bilgi düzeylerinin belirlenmesi. [Doktora tezi, Selçuk Üniversitesi]. Sosyal Bilimler Enstitüsü.
- Segal, N. A., Hein, J., & Basford, J. R. (2004). The effects of Pilates training on flexibility and body composition: an observational study. Archives of Physical Medicine and Rehabilitation, 85(12), 1977-1981.
- Seidell, J. (1998). Dietary fat and obesity: an epidemiologic perspective. American Journal of Clinical Nutrition. 67 (Supl):546. Retrieved from https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002916523182384
Tütüncü, İ., & Karaismailoğlu, E. (2013). Üniversite öğrencilerinin beslenme bilgi düzeylerinin belirlenmesi. Uluslararası Hakemli Akademik Spor Sağlık ve Tıp Bilimleri Dergisi, 3(6), 29-42.
- Wolf, A. M., Conaway, M. R., Crowther, J. Q., Hazen, K. Y., L. Nadler, J., Oneida, B., & Bovbjerg, V. E. (2004). Translating lifestyle intervention to practice in obese patients with type 2 diabetes: Improving Control with Activity and Nutrition (ICAN) study. Diabetes Care, 27(7), 1570-1576.
- Yahia, N., Brown, C. A., Rapley, M., & Chung, M. (2016). Level of nutrition knowledge and its association with fat consumption among college students. BMC Public Health, 16, 1-10.
- Yurttagül, M. (1995). Hafif şişman ve şişman kadınların beslenme alışkanlıkları ve zayıflamaya ilişkin tutum ve davranışları. Beslenme ve Diyet Dergisi, 24(1), 59-73.