Research Article

ÇOKKÜLTÜRCÜ SOSYAL HİZMET PERSPEKTİFİNDEN AFGAN GENÇLERİN KÜLTÜREL SORUNLARI: UŞAK İLİ ÖRNEĞİ

Volume: 3 Number: 1 June 30, 2022
TR EN

ÇOKKÜLTÜRCÜ SOSYAL HİZMET PERSPEKTİFİNDEN AFGAN GENÇLERİN KÜLTÜREL SORUNLARI: UŞAK İLİ ÖRNEĞİ

Abstract

Bu çalışma, çokkültürcü sosyal hizmet perspektifinden Afgan uyruklu gençlerin kültürel karşılaşma noktasında yaşadıkları sorunların belirlenmesini ve ulaşılan bulguların derinlemesine incelenmesini amaçlamaktadır. Çalışmadan elde edilecek olan sonuçların, Afganlar özelinde olmak üzere, göçmenlerin kültürel karşılaşma noktasındaki sorunlarını göz önüne sereceği ve bu sorunların çözümü hususunda hem alan uzmanlarına hem de literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Çalışma, nitel araştırma metodolojisi çerçevesinde gerçekleştirilmiş olup, Uşak İl’inde ikamet etmekte olan Afgan uyruklu gençlerle derinlemesine bireysel görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Çalışma çerçevesinde ulaşılan bulgular, içerik analiziyle incelenerek betimsel olarak çözümlenmiş ve tarafımızdan yorumlanmıştır. Elde edilen bulgular neticesinde; Afgan gençlerin göç sonrası dönemde aile yapılarının büyük bir değişime uğradığı, menşe ülkede sahip oldukları geniş aile yapısının, göçten sonra çekirdek aile yapısına dönüştüğü ve aile hayatında kadının statüsünün arttığı tespit edilmiştir. Çalışma hayatı, dini hayat, sosyal ve kültürel hayat bağlamında da Afganistanlı gençlerin, önemli bir değişim ve dönüşüm sürecini deneyimledikleri görülmektedir. Çalışma, deneyimlenen bu kültürel karşılaşma süreçlerini çokkültürcü sosyal hizmet perspektifinden değerlendirmesi açısından önem arz eder niteliktedir.

Keywords

References

  1. Aksöyek, A. (1984). Cinsellik, Toplum ve Aile. Bilim ve Sanat, 42, 22-25.
  2. Akyüz, N. (2007). İlahiyat Fakültesi Öğrencilerinin Din Anlayışı. Ankara.
  3. Arınç, K. (2018). Doğu Sınırlarından Türkiye’ye Yaya Mülteci Akını ve Ortaya Çıkan Sorunlar. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 1467-1485.
  4. Ateş, H. ve Yavuz, Ö. (2017). (G)öçmen (Ö)tekileştirme ve (Ç)okkültürlülük. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 1287-1301.
  5. Avcı, N. ve Topçu, D. (2019). Kültürel Deformasyonda Teknolojinin İzleri. Tabula Rasa: Felsefe ve Teoloji, 31-32, 3-15.
  6. Aydın, M. (2001). İslam’ın Tarih Sosyolojisi. İstanbul.
  7. Ayvaz, Ş. (2019). Berlin'deki Türk Göçmenlerin Suriyeli Mültecilere Yönelik Görüş ve Tutumları Üzerine Bir Çalışma: Berlin/Almanya Örneği. Yüksek Lisans Tezi. Ankara: Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  8. Buz, S., Memişoğlu, F., Dönmez, H., & Verdujin, S. (2020). Destination Unknown Afghans on the move in Turkey. Mixed Migration Center.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Sociology (Other)

Journal Section

Research Article

Publication Date

June 30, 2022

Submission Date

May 29, 2022

Acceptance Date

June 22, 2022

Published in Issue

Year 2022 Volume: 3 Number: 1

APA
Kan, İ., & Köroğlu, C. Z. (2022). ÇOKKÜLTÜRCÜ SOSYAL HİZMET PERSPEKTİFİNDEN AFGAN GENÇLERİN KÜLTÜREL SORUNLARI: UŞAK İLİ ÖRNEĞİ. Sosyal Politika Ve Sosyal Hizmet Çalışmaları Dergisi, 3(1), 40-65. https://izlik.org/JA23DL98HT
AMA
1.Kan İ, Köroğlu CZ. ÇOKKÜLTÜRCÜ SOSYAL HİZMET PERSPEKTİFİNDEN AFGAN GENÇLERİN KÜLTÜREL SORUNLARI: UŞAK İLİ ÖRNEĞİ. JSPSWS. 2022;3(1):40-65. https://izlik.org/JA23DL98HT
Chicago
Kan, İbrahim, and Cemile Zehra Köroğlu. 2022. “ÇOKKÜLTÜRCÜ SOSYAL HİZMET PERSPEKTİFİNDEN AFGAN GENÇLERİN KÜLTÜREL SORUNLARI: UŞAK İLİ ÖRNEĞİ”. Sosyal Politika Ve Sosyal Hizmet Çalışmaları Dergisi 3 (1): 40-65. https://izlik.org/JA23DL98HT.
EndNote
Kan İ, Köroğlu CZ (June 1, 2022) ÇOKKÜLTÜRCÜ SOSYAL HİZMET PERSPEKTİFİNDEN AFGAN GENÇLERİN KÜLTÜREL SORUNLARI: UŞAK İLİ ÖRNEĞİ. Sosyal Politika ve Sosyal Hizmet Çalışmaları Dergisi 3 1 40–65.
IEEE
[1]İ. Kan and C. Z. Köroğlu, “ÇOKKÜLTÜRCÜ SOSYAL HİZMET PERSPEKTİFİNDEN AFGAN GENÇLERİN KÜLTÜREL SORUNLARI: UŞAK İLİ ÖRNEĞİ”, JSPSWS, vol. 3, no. 1, pp. 40–65, June 2022, [Online]. Available: https://izlik.org/JA23DL98HT
ISNAD
Kan, İbrahim - Köroğlu, Cemile Zehra. “ÇOKKÜLTÜRCÜ SOSYAL HİZMET PERSPEKTİFİNDEN AFGAN GENÇLERİN KÜLTÜREL SORUNLARI: UŞAK İLİ ÖRNEĞİ”. Sosyal Politika ve Sosyal Hizmet Çalışmaları Dergisi 3/1 (June 1, 2022): 40-65. https://izlik.org/JA23DL98HT.
JAMA
1.Kan İ, Köroğlu CZ. ÇOKKÜLTÜRCÜ SOSYAL HİZMET PERSPEKTİFİNDEN AFGAN GENÇLERİN KÜLTÜREL SORUNLARI: UŞAK İLİ ÖRNEĞİ. JSPSWS. 2022;3:40–65.
MLA
Kan, İbrahim, and Cemile Zehra Köroğlu. “ÇOKKÜLTÜRCÜ SOSYAL HİZMET PERSPEKTİFİNDEN AFGAN GENÇLERİN KÜLTÜREL SORUNLARI: UŞAK İLİ ÖRNEĞİ”. Sosyal Politika Ve Sosyal Hizmet Çalışmaları Dergisi, vol. 3, no. 1, June 2022, pp. 40-65, https://izlik.org/JA23DL98HT.
Vancouver
1.İbrahim Kan, Cemile Zehra Köroğlu. ÇOKKÜLTÜRCÜ SOSYAL HİZMET PERSPEKTİFİNDEN AFGAN GENÇLERİN KÜLTÜREL SORUNLARI: UŞAK İLİ ÖRNEĞİ. JSPSWS [Internet]. 2022 Jun. 1;3(1):40-65. Available from: https://izlik.org/JA23DL98HT