Research Article

Savunma Sanayisinin Güvenlik Politikalarının Yapımındaki Rolü: Otonomlaşmanın Etkisi Üzerine Bir İnceleme

Volume: 1 Number: 1 April 10, 2023
TR

Savunma Sanayisinin Güvenlik Politikalarının Yapımındaki Rolü: Otonomlaşmanın Etkisi Üzerine Bir İnceleme

Abstract

Savunma sanayisi ve güvenlik/savunma politikaları arasında tarihsel olarak iki yönlü bir etkileşim mevcuttur. Devletlerin belirledikleri güvenlik ihtiyaçları savunma sanayisinin üretimine yön verirken savunma sanayisinin teknolojik yetkinliği, üretim kapasitesi ve finansal sürdürülebilirliğine yönelik ihtiyaçları devletlere sundukları güvenlik ve savunma araçları üzerinde belirleyici etkiye sahiptir. Bu etki, dolaylı olabildiği gibi devletlerin silah üreticilerine kime satış yapabilecekleri konusunda çizdikleri sınırlar ve silah üreticilerinin savunma bütçelerinin oluşturulmasında yürüttükleri lobi faaliyetleri örneklerinde olduğu gibi daha doğrudan da gözlemlenebilmektedir. Savunma teknolojilerinde kaydedilen ilerleme, üzerinde anlamlı insan kontrolü olmadan kullanılabilecek tamamen otonom silahların uzak olmayan bir gelecekte geliştirilmesini gerçekçi bir ihtimal haline getirdi. Bu silahların üretilmesi durumunda savunma sanayisinin güvenlik/savunma politikaları üzerindeki etkisini tekrar gözden geçirmek gerekli olacaktır. Bu çalışmada tamamen otonom silahların geliştirilmesinin savunma sanayisinin politika yapımında sahip olduğu rolü nasıl etkileyeceği ve bu etkinin güvenlik/savunma politikaları üzerindeki demokratik gözetime olası yansımaları tartışılacaktır.

Keywords

References

  1. (2022). Joint Statement on Lethal Autonomous Weapons Systems First Committee, 77th “United Nations General Assembly Thematic Debate – Conventional Weapons”, 21 Ekim.
  2. https://estatements.unmeetings.org/estatements/11.0010/20221021/A1jJ8bNfWGlL/KLw9WYcSnnAm_en.pdf (Erişim tarihi: 3 Kasım 2022).
  3. Allen, Gregory (2019). “Understanding China’s AI Strategy”, CNAS Report, 6 Şubat. https://www.cnas.org/publications/reports/understanding-chinas-ai-strategy (Erişim tarihi: 25 Ekim 2022).
  4. Article 36 (2016). “Key Elements of Meaningful Human Control”, Background Paper, Nisan. https://www.article36.org/wp-content/uploads/2016/04/MHC-2016-FINAL.pdf (Erişim tarihi: 27 Eylül 2022).
  5. Automated Decision Research (2022). “Artifical Intellegence and Automated Decisions: Shared Challenges in the Civil and Military Spheres”, Eylül. https://www.stopkillerrobots.org/wp-content/uploads/2022/10/ADR-Artificial-intelligence-and-automated-decisions-Single-View.pdf (Erişim tarihi: 15 Ekim 2022).
  6. Bächle, Thomas Christian ve Jascha Bareis (2022). “ ‘Autonomous Weapons’ as a Geopolitical Signifier in a National Power Play: Analysing AI Imaginaries in Chinese and US Military Policies”, European Journal of Futures Research, 10(20): 1-18.
  7. Balis, Christina (2013). “State Ownership in the European Defense Industry: Change or Continuity?”, European Defense Industrial Base Forum Occasional Paper, AVASCENT.
  8. Bo, Martha, Laura Brunn ve Vincent Boulanin (2022). Retaining Human Responsibility in the Development and Use of Autonomous Weapon Systems. Stockholm: SIPRI.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Authors

Publication Date

April 10, 2023

Submission Date

November 30, 2022

Acceptance Date

February 12, 2023

Published in Issue

Year 2023 Volume: 1 Number: 1

APA
Duygulu Elcim, Ş. (2023). Savunma Sanayisinin Güvenlik Politikalarının Yapımındaki Rolü: Otonomlaşmanın Etkisi Üzerine Bir İnceleme. Social Review of Technology and Change, 1(1), 18-33. https://izlik.org/JA26MM98WL
AMA
1.Duygulu Elcim Ş. Savunma Sanayisinin Güvenlik Politikalarının Yapımındaki Rolü: Otonomlaşmanın Etkisi Üzerine Bir İnceleme. Social Review of Technology and Change. 2023;1(1):18-33. https://izlik.org/JA26MM98WL
Chicago
Duygulu Elcim, Şirin. 2023. “Savunma Sanayisinin Güvenlik Politikalarının Yapımındaki Rolü: Otonomlaşmanın Etkisi Üzerine Bir İnceleme”. Social Review of Technology and Change 1 (1): 18-33. https://izlik.org/JA26MM98WL.
EndNote
Duygulu Elcim Ş (April 1, 2023) Savunma Sanayisinin Güvenlik Politikalarının Yapımındaki Rolü: Otonomlaşmanın Etkisi Üzerine Bir İnceleme. Social Review of Technology and Change 1 1 18–33.
IEEE
[1]Ş. Duygulu Elcim, “Savunma Sanayisinin Güvenlik Politikalarının Yapımındaki Rolü: Otonomlaşmanın Etkisi Üzerine Bir İnceleme”, Social Review of Technology and Change, vol. 1, no. 1, pp. 18–33, Apr. 2023, [Online]. Available: https://izlik.org/JA26MM98WL
ISNAD
Duygulu Elcim, Şirin. “Savunma Sanayisinin Güvenlik Politikalarının Yapımındaki Rolü: Otonomlaşmanın Etkisi Üzerine Bir İnceleme”. Social Review of Technology and Change 1/1 (April 1, 2023): 18-33. https://izlik.org/JA26MM98WL.
JAMA
1.Duygulu Elcim Ş. Savunma Sanayisinin Güvenlik Politikalarının Yapımındaki Rolü: Otonomlaşmanın Etkisi Üzerine Bir İnceleme. Social Review of Technology and Change. 2023;1:18–33.
MLA
Duygulu Elcim, Şirin. “Savunma Sanayisinin Güvenlik Politikalarının Yapımındaki Rolü: Otonomlaşmanın Etkisi Üzerine Bir İnceleme”. Social Review of Technology and Change, vol. 1, no. 1, Apr. 2023, pp. 18-33, https://izlik.org/JA26MM98WL.
Vancouver
1.Şirin Duygulu Elcim. Savunma Sanayisinin Güvenlik Politikalarının Yapımındaki Rolü: Otonomlaşmanın Etkisi Üzerine Bir İnceleme. Social Review of Technology and Change [Internet]. 2023 Apr. 1;1(1):18-33. Available from: https://izlik.org/JA26MM98WL