Antalya İçme Suyu Şebekesinin Bir Bölümünün Online İzleme (SCADA) ve Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) Araçları Kullanılarak Hidrolik Modellemesi
Öz
Hidrolik modelleme içme suyu şebekelerinde su hızı seviyelerinin kontrolü ve basınç yönetimi için hayati öneme sahiptir. Ayrıca, hidrolik modelleme su kalitesi modellemesi için bir ön adımdır. Bu çalışmada, Antalya Termessos Yeşilbayır şebekesi için hidrolik model oluşturulmuştur. Model kalibrasyon ve verifikasyonu ASAT Genel Müdürlüğü SCADA sisteminden alınan farklı veri setleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Hidrolik modelleme çalışmaları ile elde edilen sonuçlar Termessos Yeşilbayır şebekesi basınç seviyelerinin oldukça değişken olduğunu göstermiştir. Modelleme çalışmaları ile elde edilen basınç seviyelerinin, 2014 yılında yayımlanan İçme Suyu Temin ve Dağıtım Sistemlerindeki Su Kayıplarının Kontrolü Yönetmeliğinde (SKY) belirtilen basınç seviyeleri ile kıyaslaması yapılmıştır. Ayrıca; su kayıplarındaki değişimler ile nüfus artışı gibi değişkenler için farklı yönetim senaryoları oluşturulmuş ve basınç seviyeleri üzerindeki etkisi değerlendirilmiştir. Bu değişkenlerin basınç seviyelerinde büyük bir değişime neden olduğu belirlenmiştir. Bu çalışmada elde edilen veriler, hidrolik modellemenin şu anda ve gelecekte oluşacak basınç seviyelerindeki değişimlerin tahmini ve farklı yönetim senaryolarının denenmesi için güçlü bir araç olduğunu göstermektedir.
Anahtar Kelimeler
References
- Akdeniz, T. (2017), Kalite kısıtlamaları göz önüne alınarak içme suyu şebekelerinde ara klorlama istasyon sayılarının belirlenmesi ve maliyet açısından değerlendirilmesi, Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, Antalya, 184.
- Akdeniz, T. and Muhammetoğlu, H. (2017), Chlorine residual management for water utilities using GIS, SCADA and modeling tools, Desalination and Water Treatment, 59(2017), pp. 135–143, doi: 10.5004/dwt.2016.1180.
- Anisha, G., Kumar, A., Ashok Kumar, J. and Suvarna Raju, P. 2016, Analysis and design of water distribution network using EPANET for Chirala Municipality in Prakasam District of Andhra Pradesh, International Journal of Engineering and Applied Sciences (IJEAS), 3(4):54-60.
- Dongwen, S., Guqiao, L. and Zhengyu, Y. 2006, Setup of water distribution network model in Zhengzhou and its application study, 4th Asia-Pacific DHI Software Conference, Shanghai.
- Kara 2011, İçmesuyu dağıtım şebekelerinde basınç yönetimi ve hidrolik modellemenin entegre edilerek su kayıplarının incelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Akdeniz Üniversitesi, 129 s.
- Kara, S., Karadirek, I.E., Muhammetoğlu A. and Muhammetoğlu H. 2016, Hydraulic modeling of a water distribution network in a tourism area with highly varying characteristics, Procedia Engineering, 162:521-529.
- Kurek, W. and Ostfeld, A. 2012, Multi-objective water distribution systems control of pumping cost, water quality and storage-reliability constraints, Journal of Water Resources Planning and Management, 140(2).
- Lippai, I. and Wright, L. 2005, Criticality analysis case study: zone 7 water distribution system. Optimizing Pipeline Design, Operations and Maintenance in Today's Economy, The Pipeline Division Specialty Conference, Houston, Texas, USA.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Environmental Engineering
Journal Section
Research Article
Authors
Tuğba Akdeniz
*
0000-0003-4013-2457
Türkiye
Habib Muhammetoğlu
This is me
0000-0002-3725-1052
Türkiye
Publication Date
March 25, 2019
Submission Date
August 15, 2018
Acceptance Date
March 4, 2019
Published in Issue
Year 2019 Volume: 4 Number: 1