Research Article
BibTex RIS Cite

Cumhuriyetin Onuncu Yılında Kadroculardan Bir Manifesto: “Osmanlı İmparatorluğu’ndan Türkiye Cumhuriyeti’ne”

Year 2023, Issue: Cumhuriyet'in 100. Yılı Özel Sayısı, 37 - 51, 26.10.2023

Abstract

Onuncu yıl kutlamalarına Cumhuriyet Halk Partisi büyük bir önem vermiş, Cumhuriyet’in az zamanda çok ve büyük işler yapabildiğini gösterebilmek ve bugünün bir bayram havasında kutlanması için her alanda bir seferberlik başlatmıştır. Basın ve yayın alanı da bu seferberlikten payına düşeni almış bu dönemde pek çok kitap ve broşür yayınlanmıştır. Bu bağlamda Matbuat Umum Müdürlüğü tarafından bastırılan bir broşür dikkat çekicidir. Bu broşür on başlıkta siyasi, iktisadi, sosyal ve kültürel alanlarda Osmanlı İmparatorluğu ile Cumhuriyet idaresini karşılaştırmaktadır. Geniş bir görsel malzeme ve yenilikçi bir mizanpajla tasarlanan broşür Osmanlı geçmişine karşı Cumhuriyet’in başarılarını ön plana çıkarmaktadır. Broşürü, o dönemde Kadro dergisinde yer alan Burhan Asaf ve Vedat Nedim Tör hazırlamıştır. Bu iki isim komünist bir geçmişten gelerek inkılabın hizmetine girmişlerdir. Her iki isim de Almanya’da eğitim almış ve sosyalist bir dünya görüşü çerçevesinde olayları değerlendirebilecek bir entelektüel kapasiteye sahiptir. Cumhuriyet yönetimi Kadro dergisi ve önceki dönemde bürokrasi ve çeşitli yayın organlarındaki faaliyet ve performanslarını bildikleri bu isimlerden Türk İnkılâbı’nın iç ve dış kamuoyunda tanıtılması ve propagandasının yapılması hususuna faydalanmak istemiştir. Vedat Nedim Matbuat Umum Müdürü olarak atanmış Burhan Asaf ise onun baş danışmanı olmuştur. Bu makalede konu edilen broşür de bu birlikteliğin ilk ürünü olmuştur. Makale sol tandanslı bir ekibe hazırlatılan bu broşürü analiz ederek Cumhuriyet’in on yıllık performansını nasıl değerlendirdiğini sorgulayacaktır.

References

  • Kaynakça ekleyiniz.
Year 2023, Issue: Cumhuriyet'in 100. Yılı Özel Sayısı, 37 - 51, 26.10.2023

Abstract

References

  • Kaynakça ekleyiniz.
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Historical Studies (Other)
Journal Section Tarih
Authors

Tülay Gencer 0000-0002-8194-4307

Early Pub Date October 25, 2023
Publication Date October 26, 2023
Published in Issue Year 2023 Issue: Cumhuriyet'in 100. Yılı Özel Sayısı

Cite

APA Gencer, T. (2023). Cumhuriyetin Onuncu Yılında Kadroculardan Bir Manifesto: “Osmanlı İmparatorluğu’ndan Türkiye Cumhuriyeti’ne”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi(Cumhuriyet’in 100. Yılı Özel Sayısı), 37-51.
AMA Gencer T.Cumhuriyetin Onuncu Yılında Kadroculardan Bir Manifesto: “Osmanlı İmparatorluğu’ndan Türkiye Cumhuriyeti’ne.” Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi. October 2023;(Cumhuriyet’in 100. Yılı Özel Sayısı):37-51.
Chicago Gencer, Tülay. “Cumhuriyetin Onuncu Yılında Kadroculardan Bir Manifesto: ‘Osmanlı İmparatorluğu’ndan Türkiye Cumhuriyeti’ne’”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, no. Cumhuriyet’in 100. Yılı Özel Sayısı (October 2023): 37-51.
EndNote Gencer T (October 1, 2023) Cumhuriyetin Onuncu Yılında Kadroculardan Bir Manifesto: “Osmanlı İmparatorluğu’ndan Türkiye Cumhuriyeti’ne”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi Cumhuriyet’in 100. Yılı Özel Sayısı 37–51.
IEEE T. Gencer, “Cumhuriyetin Onuncu Yılında Kadroculardan Bir Manifesto: ‘Osmanlı İmparatorluğu’ndan Türkiye Cumhuriyeti’ne’”, Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, no. Cumhuriyet’in 100. Yılı Özel Sayısı, pp. 37–51, October 2023.
ISNAD Gencer, Tülay. “Cumhuriyetin Onuncu Yılında Kadroculardan Bir Manifesto: ‘Osmanlı İmparatorluğu’ndan Türkiye Cumhuriyeti’ne’”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi Cumhuriyet’in 100. Yılı Özel Sayısı (October 2023), 37-51.
JAMA Gencer T. Cumhuriyetin Onuncu Yılında Kadroculardan Bir Manifesto: “Osmanlı İmparatorluğu’ndan Türkiye Cumhuriyeti’ne”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2023;:37–51.
MLA Gencer, Tülay. “Cumhuriyetin Onuncu Yılında Kadroculardan Bir Manifesto: ‘Osmanlı İmparatorluğu’ndan Türkiye Cumhuriyeti’ne’”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, no. Cumhuriyet’in 100. Yılı Özel Sayısı, 2023, pp. 37-51.
Vancouver Gencer T. Cumhuriyetin Onuncu Yılında Kadroculardan Bir Manifesto: “Osmanlı İmparatorluğu’ndan Türkiye Cumhuriyeti’ne”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2023(Cumhuriyet’in 100. Yılı Özel Sayısı):37-51.

Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi