Review
BibTex RIS Cite

The Effect of The Climate Changes on Agriculture and Animal Raise

Year 2025, Issue: 8 ÇEVRE, 11 - 22, 05.02.2025

Abstract

This study aims to the effects of climate change on agriculture and livestock and the measures to be taken to reduce these effects. Climate change is defined as long-term and permanent changes in the climate systems on earth, and is expected to have significant effects on temperature increase, sea level rise, extreme weather events, biodiversity loss, human health, agriculture and water resources. The main reasons for these changes include greenhouse gases accumulated in the atmosphere due to fossil fuel use and human activities that lead to the reduction of forest areas. Increasing greenhouse gas emissions disrupt climate systems and increase the frequency of extraordinary weather events.Total greenhouse gas emissions in our country in 2022 were calculated as 558.3 million tons (Mt) of carbon dioxide equivalent (CO2-eq.), decreasing by 2.4% compared to the previous year. 71.8% of these emissions were energy-related, 12.8% agriculture, 12.5% industrial processes and product use, and 2.9% from the waste sector. Changing climate conditions due to increasing greenhouse gas emissions negatively affect agricultural and livestock activities, causing product shortages, loss of yield, decrease in farmer incomes and increase in rural poverty. It also leads to increase in production costs and food prices. In order to prevent these negativities, it is vital to comply with the targets and actions aimed at reducing greenhouse gas emissions.

References

  • Anonim, (2024a). Karanlık bir dünyada bilimin ışığı. https://kim- yaproje.wordpress.com/sera-etkisi-3/. Erişim tarihi: 11.12.2024.
  • Anonim, (2024b). Küresel Isınma Sera Etkisi. https://havaka- litesi.ibb.gov.tr/Icerik/bilgi/kuresel-isinma-sera-etkisi. Erişim tarihi: 13.12.2024.
  • Anonim, (2024c). Türkiye’nin 2022 Sera Gazı Emisyon Raporu: Daha Az Karbon, Daha Temiz Bir Gelecek!. https://co2notr. com/%F0%9F%8C%8D%F0%9F%8D%83turkiyenin-2022-sera-ga- zi-emisyon-raporu-daha-az-karbon-daha-temiz-bir-gelecek/. Erişim tarihi:13.12.2024.
  • Bharali, S., Khan, M. (2011). Climate Change and its Impact on Biodiversity; Some Management Options for Mitigation in Arunachal Pradesh. Current Science, 101 (7): 855-860.
  • Bozoğlu, B., Keskin, B., Cavdar, S. (2013). Küresel Isınma. 6. Çevre Sorunlarına Öğrenci Yaklaşımları Sempozyumu, Mersin. http:// www.cevre.metu.edu.tr; Erişim tarihi: 11.121.2024.
  • Büyüktunca, E. (2023). Küresel Isınmanın Sorumluları: Karbon Emisyonunda Öne Çıkan Beş Ülke. https://www.dogrulukpayi. com/liste/kuresel-isinmanin-sorumlulari-karbon-emisyonun- da-one-cikan-bes-ulke.Erişim tarihi: 11.12.2024.
  • Dellal, İ. (2008). Küresel İklim Değişikliği ve Enerji Kıskacında Tarım ve Gıda Sektörü. İGEME’den Bakış 2008; 35: 103-11.
  • Doğan, S. (2005). Türkiye’nin Küresel İklim Değişikliğinde Rolü ve Önleyici Küresel Çabaya Katılım Girişimleri. Ç.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 6 (2): 57-73.
  • Dumrul, Y., Dumrul, C. 2017. Karbon Vergilerinin İklim Değişikliği ve Ekonomi Üzerindeki Etkileri: Bir Literatür Taraması, Küresel Isınma İklim Değişikliği ve Sosyo-Ekonomik Özellikleri, s:279. (Edt. Hayriye Atik), Nobel Yay. Ankara.
  • Ekolçevre, (2024). Sera Gazı Nedir? Sera Gazları Nasıl Oluşur?. https://www.ekolcevre.com/blog/sera-gazi-nedir. Erişim tari- hi: 13.12.2024.
  • Görgülü, M., Koluman, D. N., Göncü, K.S. (2009). Animal Husbandry and Global Warming. Beşinci Ulusal Hayvan Besleme Kongresi. 30 Eylül- 3 Ekim 2009; Çorlu-Türkiye.
  • İDB, (2024). Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı. İklim Değişikliği Azaltım Stratejisi ve Eylem Planı (2024-2030). 164-184
  • Köknaroğlu, H., Akünal, T. (2010). Küresel Isınmada Hayvancılığın Payı ve Zooteknist Olarak Bizim Rolümüz. SDÜ Zir Fak Derg 2010; 5 (1): 67-75.
  • Özmen, M. T. (2009). Sera Gazı-Küresel Isınma ve Kyoto Protokolü. İMO Derg 2009; 453(1): 42-6.
  • TUİK, (2024). Türkiye İstatistik Kurumu. https://data.tuik.gov.tr/ Bulten/Index?p=Sera-Gazi-Emisyon-Istatistikleri-1990-2022-53701. Erişim tarihi: 11.12.2024.
  • Türker, O., Ecevit, E. 2017. “İklim Değişikliğinin Çocuk Sağlığı Üzerine Etkileri: Tehditler ve Stratejiler” Küresel Isınma İklim Değişikliği ve Sosyo-Ekonomik Özellikleri içinde, s:183-187. (Edt. Hayriye Atik), Nobel Yay. Ankara.
  • WRI, 2024a. World Research Institute. https://www.wri. org/data/world-greenhouse-gas-emissions-2021. Erişim tari- hi:13.11.20204.
  • WRI, 2024b. World Research Institute. Where Do Emissions Come From? 4 Charts Explain Greenhouse Gas Emissions by Sector. https://www.wri.org/insights/4-charts-explain-greenhou- se-gas-emissions-countries-and-sectors. Erişim tarihi:13.11.20204.

İklim Değişikliğinin Tarım ve Hayvancılığa Etkileri

Year 2025, Issue: 8 ÇEVRE, 11 - 22, 05.02.2025

Abstract

Bu çalışmada, iklim değişikliğinin tarım ve hayvancılık üzerine olan etkileri ve önlenmesi için neler yapılması gerektiği hakkında bilgi verilmesi amaçlanmaktadır. İklim değişikliği, yeryüzündeki iklim sistemlerinde uzun süreli ve kalıcı değişiklikler olarak tanımlanmakta olup, sıcaklık artışı, deniz seviyesinin yükselmesi, ekstrem hava olaylarının artışı, biyoçeşitlilik kaybı, insan sağlığı, tarım ve su kaynakları üzerinde önemli etkiler yaratması beklenmektedir. Bu değişikliklerin temel nedenleri arasında fosil yakıt kullanımı nedeniyle atmosferde biriken sera gazları ile ormanlık alanların azalmasına yol açan insan faaliyetleri bulunmaktadır. Artan sera gazı emisyonları, iklim sistemlerini bozmakta ve sıra dışı hava olaylarının sıklığını artırmaktadır. Ülkemizde 2022 yılı toplam sera gazı emisyonu, bir önceki yıla göre %2,4 azalarak 558,3 milyon ton (Mt) karbondioksit eşdeğeri (CO2-eşd.) olarak hesaplanmıştır. Bu emisyonların %71,8’i enerji kaynaklı, %12,8’i tarım, %12,5’i endüstriyel işlemler ve ürün kullanımı, %2,9’u ise atık sektöründen kaynaklanmıştır. Artan sera gazı emisyonları nedeniyle değişen iklim koşulları, tarım ve hayvancılık faaliyetlerini olumsuz etkileyerek ürün kıtlığına, verim kaybına, çiftçi gelirlerinde düşüşe ve kırsal yoksulluğun artmasına sebep olmaktadır. Ayrıca, üretim maliyetlerinin ve gıda fiyatlarının yükselmesine de yol açmaktadır. Bu olumsuzlukların önüne geçmek için sera gazı emisyonlarını azaltmaya yönelik hedef ve eylemlere uyulması hayati önem taşımaktadır.

References

  • Anonim, (2024a). Karanlık bir dünyada bilimin ışığı. https://kim- yaproje.wordpress.com/sera-etkisi-3/. Erişim tarihi: 11.12.2024.
  • Anonim, (2024b). Küresel Isınma Sera Etkisi. https://havaka- litesi.ibb.gov.tr/Icerik/bilgi/kuresel-isinma-sera-etkisi. Erişim tarihi: 13.12.2024.
  • Anonim, (2024c). Türkiye’nin 2022 Sera Gazı Emisyon Raporu: Daha Az Karbon, Daha Temiz Bir Gelecek!. https://co2notr. com/%F0%9F%8C%8D%F0%9F%8D%83turkiyenin-2022-sera-ga- zi-emisyon-raporu-daha-az-karbon-daha-temiz-bir-gelecek/. Erişim tarihi:13.12.2024.
  • Bharali, S., Khan, M. (2011). Climate Change and its Impact on Biodiversity; Some Management Options for Mitigation in Arunachal Pradesh. Current Science, 101 (7): 855-860.
  • Bozoğlu, B., Keskin, B., Cavdar, S. (2013). Küresel Isınma. 6. Çevre Sorunlarına Öğrenci Yaklaşımları Sempozyumu, Mersin. http:// www.cevre.metu.edu.tr; Erişim tarihi: 11.121.2024.
  • Büyüktunca, E. (2023). Küresel Isınmanın Sorumluları: Karbon Emisyonunda Öne Çıkan Beş Ülke. https://www.dogrulukpayi. com/liste/kuresel-isinmanin-sorumlulari-karbon-emisyonun- da-one-cikan-bes-ulke.Erişim tarihi: 11.12.2024.
  • Dellal, İ. (2008). Küresel İklim Değişikliği ve Enerji Kıskacında Tarım ve Gıda Sektörü. İGEME’den Bakış 2008; 35: 103-11.
  • Doğan, S. (2005). Türkiye’nin Küresel İklim Değişikliğinde Rolü ve Önleyici Küresel Çabaya Katılım Girişimleri. Ç.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 6 (2): 57-73.
  • Dumrul, Y., Dumrul, C. 2017. Karbon Vergilerinin İklim Değişikliği ve Ekonomi Üzerindeki Etkileri: Bir Literatür Taraması, Küresel Isınma İklim Değişikliği ve Sosyo-Ekonomik Özellikleri, s:279. (Edt. Hayriye Atik), Nobel Yay. Ankara.
  • Ekolçevre, (2024). Sera Gazı Nedir? Sera Gazları Nasıl Oluşur?. https://www.ekolcevre.com/blog/sera-gazi-nedir. Erişim tari- hi: 13.12.2024.
  • Görgülü, M., Koluman, D. N., Göncü, K.S. (2009). Animal Husbandry and Global Warming. Beşinci Ulusal Hayvan Besleme Kongresi. 30 Eylül- 3 Ekim 2009; Çorlu-Türkiye.
  • İDB, (2024). Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı. İklim Değişikliği Azaltım Stratejisi ve Eylem Planı (2024-2030). 164-184
  • Köknaroğlu, H., Akünal, T. (2010). Küresel Isınmada Hayvancılığın Payı ve Zooteknist Olarak Bizim Rolümüz. SDÜ Zir Fak Derg 2010; 5 (1): 67-75.
  • Özmen, M. T. (2009). Sera Gazı-Küresel Isınma ve Kyoto Protokolü. İMO Derg 2009; 453(1): 42-6.
  • TUİK, (2024). Türkiye İstatistik Kurumu. https://data.tuik.gov.tr/ Bulten/Index?p=Sera-Gazi-Emisyon-Istatistikleri-1990-2022-53701. Erişim tarihi: 11.12.2024.
  • Türker, O., Ecevit, E. 2017. “İklim Değişikliğinin Çocuk Sağlığı Üzerine Etkileri: Tehditler ve Stratejiler” Küresel Isınma İklim Değişikliği ve Sosyo-Ekonomik Özellikleri içinde, s:183-187. (Edt. Hayriye Atik), Nobel Yay. Ankara.
  • WRI, 2024a. World Research Institute. https://www.wri. org/data/world-greenhouse-gas-emissions-2021. Erişim tari- hi:13.11.20204.
  • WRI, 2024b. World Research Institute. Where Do Emissions Come From? 4 Charts Explain Greenhouse Gas Emissions by Sector. https://www.wri.org/insights/4-charts-explain-greenhou- se-gas-emissions-countries-and-sectors. Erişim tarihi:13.11.20204.
There are 18 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Environmental Management (Other), Poultry Farming and Treatment
Journal Section Reviews
Authors

Ali Karabayır 0000-0002-9386-5999

Publication Date February 5, 2025
Submission Date December 15, 2024
Acceptance Date February 4, 2025
Published in Issue Year 2025 Issue: 8 ÇEVRE

Cite

APA Karabayır, A. (2025). İklim Değişikliğinin Tarım ve Hayvancılığa Etkileri. Şura Akademi(8 ÇEVRE), 11-22.