MUHASEBE BİLGİLERİNİN HİSSE FİYATLARINI AÇIKLAMA DÜZEYİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: BİST100 UYGULAMASI
Abstract
Bu çalışma BİST100 firmaları için muhasebe bilgilerinin hisse senedi fiyat düzeylerini açıklama da bir etkisinin
olup olmadığını araştırmak amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın amacı doğrultusunda bir model oluşturmak için şirketlerin hisse
senedi fiyatı bağımlı değişken olarak alınmıştır. Bağımsız değişkenler ise hisse başına dönem kârı/zararı ve hisse başına
defter değeri olarak belirlenmiştir. Veri seti, 2012-2015 yılları için toplanarak bir panel veri regresyon modeli
oluşturulmuştur. Panel veri modellerinden klasik model, rassal etki modeli ve sabit etkiler modeli tahminleri yapılmış ve en
uygun modelin sabit etkiler modeli olduğu görülmüştür. Panel veri regresyon modeli varsayımları sağlanmadığı için dirençli
tahmincilerden Driscoll-Kraay tahmincisi kullanılarak katsayılar elde edilmiştir. Çalışma sonucunda, muhasebe
değişkenlerinin hisse senedi fiyatlarını açıklamada önemli bir role sahip olduğu ortaya çıkmıştır.
Keywords
References
- AKTAŞ, M., (2008), İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında Hisse Senedi Getirileri ile İlişkili Olan Finansal Oranların Araştırılması, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi, Cilt:37, Sayı:2, s. 137-150.
- ARSLAN, K., (2002), Hisse Senedi Değerlendirme Modelleri Ve Mali Tabloların Önemi, İSMMMO Mali Çözüm Dergisi, Sayı:59, Sayfa:29.
- ASİF, M., Arif, K., Akbar W., (2016), Impact of Accounnting Information on SharePrice: EmpiricalEvidencefrom Pakistan Stock Exchange, International Finance andBanking, Vol. 3, No. 1, pp. 124-138.
- AYDEMİR, O., Ögel, S., Demirtaş, G., (2012), Hisse Senetleri Fiyatlarının Belirlenmesinde Finansal Oranların Rolü, Yönetim ve Ekonomi, Cilt: 19, Sayı:2, s. 277-288.
- BHARGAVA, A.,Franzini, L., Narendranathan, W., (1982), SerialCorrelationandFixedEffectModels, TheReview of EconomicStudies, Vol. 49, No.4, pp. 533-549.
- BÜYÜKŞALVARCI, A., (2011), Finansal Analizde Kullanılan Oranlar ve Hisse Senedi Getirileri Arasındaki İlişki: Ekonomik Kriz Dönemleri İçin İMKB İmalat Sanayi Şirketleri Üzerine Ampirik Bir Uygulama, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt: 25, Sayı: 1, 225- 240.
- DRİSCOLL, J.C.,Kraay, A.C., (1998), ConsistentCovarianceMatrixEstimationwithSpatiallyDependent Panel Data, Review of EconomicsandStatistics, Vol. 80, No. 4, pp. 549-560.
- EGE, İ.,Bayrakdaroğlu, A., (2009), İMKB Şirketlerinin Hisse Senedi Getiri Başarılarının Lojistik Regresyon Tekniği İle Analizi, ZKÜ Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt: 5, Sayı: 10, s. 139–158. GREENE, W., (2002), Econometric Analysis, UpperSaddleRiver, New Jersey, PrenticeHall. http://stat.smmu.edu.cn/DOWNLOAD/ebook/econometric.pdf
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Publication Date
April 27, 2017
Submission Date
July 10, 2017
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2017 Volume: 17 Number: 33