ÇATIŞAN İKİ DÜNYA TASAVVURU VE RADİKAL ÖRGÜTLER ARASINDAKİ İLİŞKİ
Abstract
11 Eylül saldırılarından sonra küresel terörizm ve İslam arasında nasıl bir ilişki olduğuna dair pek çok araştırma
yapılmıştır. Bu çalışmada söz konusu araştırmalarda sıklıkla ele alınan Darul İslam-DarulHarb kavramları ile radikal örgütler
arasındaki ilişki ele alınacaktır. Bu doğrultuda ilk olarak Darul İslam-DarulHarb düzen tasavvuru ele alınacaktır. İkinci
olarak, Darul İslam-DarulHarb düzen tasavvuru ile Vestfalyan düzen arasındaki çatışmanın nedenleri ortaya konacaktır.
Üçüncü olarak, terörizm ve küresel terörizm kavramlarına ilişkin tanım sorunu ele alınacaktır. Son olarak, Darul İslam ve
Vestfalyan düzen tasavvurları üzerinden radikal örgütlerin uluslararası sistemdeki durumu analiz edilecektir. Çalışmada,
radikal örgütlerin Soğuk Savaş sonrası uluslararası sistem için büyük bir tehdit olarak görülmesinin temel nedenini, söz
konusu örgütlerin benimsediği Darul İslam-DarulHarb düzen tasavvurunun modern devletler sisteminin temel ilkelerine ve
işleyişine meydan okuması olduğu varsayılmaktadır
Keywords
References
- BAYINDIR, Abdülaziz (2014), Kur'an Işığında Doğru Bildiğimiz Yanlışlar (5. Baskı), İstanbul: Süleymaniye Vakfı Yayınları.
- ERİKSEN, SteinSundstol (2011), "'StateFailure' in TheoryandPractice: TheIdea of theStateandtheContradictions of StateFormation", Review of International Studies, 37, 229-247.
- GROSS,Leo (1948), "ThePeace of Westphalia, 1648-1948", TheAmericanJournal of International Law, 42 (1), 20-41.
- HOBBES, Thomas (2013), Leviathan veya Bir Din ve DünyaDevletinin İçeriği, Biçimi ve Kudreti (12. Baskı), (Çeviren: Semih Lim), İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
- HUNTİNGTON, Samuel P. (2014), "Medeniyetler Çatışması mı?", içinde Samuel P.Huntingtonv.d.,Medeniyetler Çatışması, (derleyen) Murat Yılmaz, İstanbul: Vadi Yayınları.
- JENKİNS, Brian M. (2003), "International Terrorism: TheOther World War", içinde The New Global Terrorism: Characteristics, Causes, Controls (Editör: Charles W. Kegley), New Jersey: PrenticeHall, ss. 15-26.
- KEGLEY, Charles W. (2003), "TheCharacteristics, Causes, andControls of the New Global Terrorism: An Introduction", içinde Charles W. Kegley (editör), The New Global Terrorism: Characteristics, Causes, Controls, New Jersey: PrenticeHall, ss. 1-14.
- KİSSİNGER, Henry(2016), Dünya Düzeni (2. Basım), İstanbul: Boyner Yayınları.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Political Science
Journal Section
Research Article
Authors
Uğur Pektaş
Türkiye
Publication Date
April 27, 2017
Submission Date
July 10, 2017
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2017 Volume: 17 Number: 33