Effects on Yağcı Village Population of Drip Irrigation Development

Number: 2 July 1, 2010
  • A.Haşim Keskin
  • Dilek BOSTAN Budak
TR EN

Damla Sulama Yeniliğinin Yağcı Köyü Halkına Etkileri

Abstract

Bağcılık Türkiye’de geleneksel bitkisel üretimlerdir. Konya Bölgesinde bağcılığın yoğun yapıldığı ilçelerden biri de Hadim’dir. Hadim’deki; Göksu nehri havzasında özel ekolojisiyle Aladağ Vadisi eşsiz bağ alanlarındandır. Yerel üzümlerden göğ üzüm çeşidinden yöreye özgü gölge kurusu üzüm elde edilmektedir. Canlı yeşil rengi ile ümitvar endemik ürünlerdendir. Çalışmanın konusu Hadim Yağcı köyü bağları göğ üzümün gölge kurusu olarak en başarılı üretildiği sahadır. Kırsal Kalkınma birim alandan daha yüksek verim ve kalite amaçlamaktadır. Yenilikler ihtiyaçlara göre şekillenmektedir. Kırsal alanlarda ki temel ihtiyaç sulama suyunun damla sulama ile kullanımıyla tarımsal verim ve kalitede sağladığı faydaları, getirdiği beklenti, etki ve arayışları anket yöntemi ile belirlenmiştir. Elde edilen değerler, mevcut durumda yapılabilecek iyileştirmeler ışığında tartışılmıştır. Yağcı köyü halkının damla sulama yönteminden çok yüksek düzeyde memnun olduğu tespit edilmiştir. Tarımsal ve sulama konusundaki eğitimlere isteklidirler. Yeniliklere ilgilerinin yüksek olduğu anlaşılmıştır. Damla sulama ile gübreleme (fertigasyon) konusunda yayım faaliyetlerinin yapılmasının çok yerinde bir eğitim stratejisi olacağı sonucuna varılmıştır Kıt sulama kaynaklarınn damla sulama ile tasarruflu kullanımı ile birlikte fertigasyonla daha etkin ve doğru kullanımı da sağlanacaktır. Örgütlenme, pazarlama konularında çalışmalar planlanmalıdır.

Keywords

Details

Primary Language

English

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

A.Haşim Keskin This is me

Dilek BOSTAN Budak This is me

Publication Date

July 1, 2010

Submission Date

July 1, 2010

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2010 Number: 2

APA
Keskin, A., & Budak, D. B. (2010). Effects on Yağcı Village Population of Drip Irrigation Development. Reserach Journal of Agricultural Sciences, 2, 7-10. https://izlik.org/JA93MH82RP
AMA
1.Keskin A, Budak DB. Effects on Yağcı Village Population of Drip Irrigation Development. Reserach Journal of Agricultural Sciences. 2010;(2):7-10. https://izlik.org/JA93MH82RP
Chicago
Keskin, A.Haşim, and Dilek BOSTAN Budak. 2010. “Effects on Yağcı Village Population of Drip Irrigation Development”. Reserach Journal of Agricultural Sciences, nos. 2: 7-10. https://izlik.org/JA93MH82RP.
EndNote
Keskin A, Budak DB (July 1, 2010) Effects on Yağcı Village Population of Drip Irrigation Development. Reserach Journal of Agricultural Sciences 2 7–10.
IEEE
[1]A. Keskin and D. B. Budak, “Effects on Yağcı Village Population of Drip Irrigation Development”, Reserach Journal of Agricultural Sciences, no. 2, pp. 7–10, July 2010, [Online]. Available: https://izlik.org/JA93MH82RP
ISNAD
Keskin, A.Haşim - Budak, Dilek BOSTAN. “Effects on Yağcı Village Population of Drip Irrigation Development”. Reserach Journal of Agricultural Sciences. 2 (July 1, 2010): 7-10. https://izlik.org/JA93MH82RP.
JAMA
1.Keskin A, Budak DB. Effects on Yağcı Village Population of Drip Irrigation Development. Reserach Journal of Agricultural Sciences. 2010;:7–10.
MLA
Keskin, A.Haşim, and Dilek BOSTAN Budak. “Effects on Yağcı Village Population of Drip Irrigation Development”. Reserach Journal of Agricultural Sciences, no. 2, July 2010, pp. 7-10, https://izlik.org/JA93MH82RP.
Vancouver
1.A.Haşim Keskin, Dilek BOSTAN Budak. Effects on Yağcı Village Population of Drip Irrigation Development. Reserach Journal of Agricultural Sciences [Internet]. 2010 Jul. 1;(2):7-10. Available from: https://izlik.org/JA93MH82RP