The Correlation between Selenium Content of Soil and Plant for Some Wheat (Triticum Spp.) Varieties in Çukurova Region

Number: 2 July 1, 2012
  • Seyyid Irmak
  • Tuba Semercioğlu
TR EN

Çukurova Bölgesi’nde Yetiştirilen Bazı Buğday (Triticum Spp.) Çeşitlerinde Toprak-Bitki Selenyum İçeriği Arasındaki İlişki

Öz

Bu çalışmada Çukurova Bölgesinde yaygın olarak yetiştirilen bazı buğday çeşitlerinin selenyum konsantrasyonları ve toprakların selenyum içeriği ile bitkinin selenyum içerikleri arasındaki ilişki araştırılmıştır. Ekmeklik buğday çeşitlerinden Adana-99, Ceyhan-99, Pandas, Osmaniyem ve Karatopak çeşitlerinin; makarnalık buğday çeşitlerinden Fuatbey-2000 ve Amanos-97 çeşitlerinin selenyum içerikleri incelenmiştir. Farklı yerlerden selenyum içeriğini belirlemek amacıyla toprak, yaprak ve tane örnekleri alınmıştır. Bitki yaprak örnekleri sapa kalkma döneminde, tane örnekleri ise hasattan sonra alınmıştır. Toprak örnekleri, yaprak ve tane örneği alınan bitkinin kök bölgesinden alınmıştır. Toprak örneklerinin selenyum içeriği 2.84 µg kg-1 ile 19.31 µg kg-1 arasında değişmektedir. Farklı buğday çeşitlerinden alınan yaprak örneklerinin selenyum içerikleri 46.00 µg kg-1 ile 231.00 µg kg-1 arasında değişirken, tane örneklerinin selenyum içerikleri 11.3 ve 626.9 µg kg-1 arasında değişmektedir. Tanede en düşük selenyum içeriği 11.3 µg kg-1 ile Fuatbey-2000 çeşidinde ölçülürken, en yüksek selenyum içeriği 626.9 µg kg-1 ile Amanos-97 çeşidinde ölçülmüştür. Yapılan istatistik analizlerine göre toprakların selenyum içerikleri ile yaprak ve tanenin selenyum içerikleri arasında doğru bir ilişki bulunmaktadır. Toprakların selenyum içerikleri ile yaprakların selenyum içerikleri arasındaki ilişki istatistiksel olarak 0.01 düzeyinde önemli bulunurken, toprakların selenyum içerikleri ile tanenin selenyum içeriği arasındaki ilişki istatistiksel olarak 0.05 düzeyinde önemli bulunmuştur. Aynı şekilde yaprağın selenyum içeriği ile tanenin selenyum içeriği arasında istatistiksel olarak 0.01 düzeyinde doğrusal bir ilişki bulunmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Details

Primary Language

English

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Seyyid Irmak This is me

Tuba Semercioğlu This is me

Publication Date

July 1, 2012

Submission Date

July 1, 2012

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2012 Number: 2

APA
Irmak, S., & Semercioğlu, T. (2012). The Correlation between Selenium Content of Soil and Plant for Some Wheat (Triticum Spp.) Varieties in Çukurova Region. Reserach Journal of Agricultural Sciences, 2, 19-23. https://izlik.org/JA58AE92XN
AMA
1.Irmak S, Semercioğlu T. The Correlation between Selenium Content of Soil and Plant for Some Wheat (Triticum Spp.) Varieties in Çukurova Region. Reserach Journal of Agricultural Sciences. 2012;(2):19-23. https://izlik.org/JA58AE92XN
Chicago
Irmak, Seyyid, and Tuba Semercioğlu. 2012. “The Correlation Between Selenium Content of Soil and Plant for Some Wheat (Triticum Spp.) Varieties in Çukurova Region”. Reserach Journal of Agricultural Sciences, nos. 2: 19-23. https://izlik.org/JA58AE92XN.
EndNote
Irmak S, Semercioğlu T (July 1, 2012) The Correlation between Selenium Content of Soil and Plant for Some Wheat (Triticum Spp.) Varieties in Çukurova Region. Reserach Journal of Agricultural Sciences 2 19–23.
IEEE
[1]S. Irmak and T. Semercioğlu, “The Correlation between Selenium Content of Soil and Plant for Some Wheat (Triticum Spp.) Varieties in Çukurova Region”, Reserach Journal of Agricultural Sciences, no. 2, pp. 19–23, July 2012, [Online]. Available: https://izlik.org/JA58AE92XN
ISNAD
Irmak, Seyyid - Semercioğlu, Tuba. “The Correlation Between Selenium Content of Soil and Plant for Some Wheat (Triticum Spp.) Varieties in Çukurova Region”. Reserach Journal of Agricultural Sciences. 2 (July 1, 2012): 19-23. https://izlik.org/JA58AE92XN.
JAMA
1.Irmak S, Semercioğlu T. The Correlation between Selenium Content of Soil and Plant for Some Wheat (Triticum Spp.) Varieties in Çukurova Region. Reserach Journal of Agricultural Sciences. 2012;:19–23.
MLA
Irmak, Seyyid, and Tuba Semercioğlu. “The Correlation Between Selenium Content of Soil and Plant for Some Wheat (Triticum Spp.) Varieties in Çukurova Region”. Reserach Journal of Agricultural Sciences, no. 2, July 2012, pp. 19-23, https://izlik.org/JA58AE92XN.
Vancouver
1.Seyyid Irmak, Tuba Semercioğlu. The Correlation between Selenium Content of Soil and Plant for Some Wheat (Triticum Spp.) Varieties in Çukurova Region. Reserach Journal of Agricultural Sciences [Internet]. 2012 Jul. 1;(2):19-23. Available from: https://izlik.org/JA58AE92XN