Bu araştırma Mustafa Kemal Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu 02 M 0101 proje nosuyla desteklenen projenin bir kısmını
oluşturmaktadır.
Bu çalışmanın amacı, Mersin (Yenice/Tarsus) yöresinde yetiştirilen Venüs nektarin çeşidinin meyve kalitesinde görülen değişimlerin belirlenmesidir. Bu
araştırmada 3 x 5 m olarak tesis edilen ve GF-677 anacı üzerine aşılı Venüs nektarin çeşidi kullanılmış ve meyveler Mersin-Yenice’de bulunan Uni Tarım
A.Ş.’nin bahçesinden sağlanmıştır. Küçük meyve döneminde yapılan seyreltmeden sonra ortalama 15 günde bir, derim olgunluğuna yaklaşıldıkça haftada bir
olmak üzere meyve örnekleri belirlenmiş ve etiketlenmiştir. Yapılan gözlem ve analizler; meyve boyu, meyve eni, meyve yüksekliği, meyve ağırlığı, meyve
ağırlığı/meyve çapı oranı, meyve kabuk ve et rengi, meyve eti sertliği ile suda çözünebilir toplam kuru madde (SÇKM) ve titre edilebilir asit (TA) içeriklerinde
meydana gelen değişimler, pH değeri ve SÇKM/TA oranıdır. Elde edilen bulgulara göre Venüs nektarin çeşidi için en önemli derim olum kriterleri meyve
kabuk rengi özellikle CIE L*a*b*’ye göre a* değeri, meyve eti sertliği, titre edilebilir asit oranı ve meyve ağırlığı/meyve çapı oranı olmuştur. Tüm kriterler
değerlendirildiğinde Venüs nektarin çeşidinin özellikle pazarda istenen ticari olgunluk, kalite ve muhafaza için Temmuz ayının 2. haftası derilmesinin en
uygun derim olum zamanı olacağı saptanmıştır
The objective of this study was to determine to changes of quality fruit of Venus nectarine cultivars grown in Mersin (Tarsus/Yenice). Fruits were obtained from trees grafted on GF-677 rootstock and planted 3 x 5 m in orchard of Uni Tarım. Fruit width, length and height, weight, weight/diameter, skin and fl esh color, fruit fl esh fi rmness, total soluble solid (TSS), titratable acidity (TA), juice pH and TSS/TA were measured on fruits samples collected from tagged trees from after thinning in period of small fruit to ripening at a 7-15 days interval during fruit development. Data indicated that skin color especially a* value of CIE L*a*b*, fruit fl esh fi rmness, TA and weight/diameter were important criteria in determining optimum harvest maturity. Based on the all criteria, the period the second week of July was the optimum harvest time for Venus cultivar in order to deliver fruit at optimum commercial maturity and quality and to obtain adequate storage time
Other ID | JA56RB86YP |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | February 1, 2008 |
Published in Issue | Year 2008 Issue: 1 - Year: 2008 Issue: 1 |