Bu çalışmada, Fuyu çeşidi Trabzon hurması meyvesinin bazı fiziksel (uzunluk, genişlik, kalınlık, geometrik ortalama çap, meyve ağırlığı, küresellik,
meyve ve yığın hacim ağırlığı, yüzey alanı, porozite, renk (L, a, b); mekanik (statik sürtünme katsayıları, sertlik değerleri) ile kimyasal özellikleri (pH,
toplam asitlik ve suda çözünebilir kuru madde (SÇKM) değerleri) belirlenmiştir. Trabzon hurması meyvelerinin geometrik ortalama çap değeri 63,5 mm;
küresellik 1,28; meyve ağırlığı 146,1 g; meyve ve yığın hacim ağırlıkları; 932,7 ve 540,8 kg/m3
; yüzey alanı 127,1 mm2
ve porozite değeri ise %41,5 olarak
bulunmuştur. Meyvelerin statik sürtünme katsayıları; galvaniz metal, cam ve lastik yüzeyde, sırasıyla 0,30; 0,28 ve 0,31 olarak saptanmıştır. Sürtünme
katsayısı değerleri, lastik sürtünme yüzeyinde cam ve galvaniz metal malzemelere göre daha yüksek çıkmıştır. Trabzon hurması meyvelerinin pH, suda
çözünebilir kuru madde ve titre edilebilir asitlik sırasıyla 5,55; 11,53% ve 0,12% olarak belirlenmiştir. Meyvenin kabuk renk değerleri değişimi (L, a, b)
sırasıyla, 91,80; 39,84 ve 89,33 olarak belirlenmiştir.
The physical properties such as length, width, thickness, geometric mean diameter, sphericity, surface area, mass, fruit and bulk densities, porosity, static coefficient of friction, colour characteristics (L, a, b), skin firmness, and chemical properties such as the total soluble solid content, titratable acidity, pH were determined for persimmon fruit (cv. Fuyu) were determined. The mean values of geometric mean diameter and fruit mass were 63.5 mm and 146.1 g, respectively. The average sphericity, surface area, the bulk and fruit densities and porosity of persimmon fruits 1.28; 127.1 mm2; 540.8 kg/m3; 932.7 kg/m3 and 41.5%, respectively. The static coefficients of friction on various surfaces, namely, galvanized metal, glass and rubber were 0.30; 0.28 and 0.31, respectively. The rubber surface offered the maximum friction followed by galvanized metal and glass. The total soluble solid content, titratable acidity, pH of persimmon fruit were 5.55; 11.53% and 0.12%, respectively. The skin fruits colour characteristics such as L, a, b were 91.80; 39.84 and 89.33, respectively
Other ID | JA48UB38BM |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | July 1, 2008 |
Published in Issue | Year 2008 Issue: 2 - Year: 2008 Issue: 2 |