BibTex RIS Cite

Fonksiyonel Bir Meyve Olarak Elma

Year 2009, Issue: 1 - Year: 2009 Issue: 1, 51 - 55, 01.02.2009

Abstract

Günümüzde taze meyve ve sebzelerin sahip oldukları fonksiyonel özelliklerinin ortaya konması amacıyla birçok bilimsel araştırma
yürütülmektedir. Bu çalışmalara paralel olarak tüketicilerin sebze ve meyvelere olan ilgisi artış göstermiştir. Elma sahip olduğu faydalı etkiler
nedeniyle öne çıkan bir meyvedir. Elma eski çağlardan beri bilinen bir meyvedir ve tedavi edici özellikleri nedeniyle tarihi yazıtlarda övülmektedir.
Son yıllarda yürütülen araştırmalar elmanın, prostat ve akciğer kanserine yakalanma riskini azalttığını göstermiştir. Ayrıca kalp damar
rahatsızlıklarına, kronik hastalıklara yakalanma riskini ve DNA hasarını azaltan değerli antioksidan bileşenler de içermektedir. Bu özelliklerine
ilaveten, zengin lif içeriği kalın bağırsak faaliyetlerine yardımcı olmasının yanında kalp hastalıklarında, kilo vermede ve kolesterolün kontrolünde
etkilidir. Bu araştırmada elmanın sahip olduğu fonksiyonel özellikler hakkında yapılan son bilimsel çalışmalar derlenerek, tüketici sağlığı üzerine
olan etkilerine ve faydalı etkiler ile elma bileşenleri arasındaki ilişkilere toplu bir bakış açısı sağlanmaya çalışılmıştır.

Apple As A Functional Food

Year 2009, Issue: 1 - Year: 2009 Issue: 1, 51 - 55, 01.02.2009

Abstract

Many studies are being carried out in order to expose and determine the beneficial health effects of fresh fruits and vegetables. Together with these activities, there is an increased consumer interest on fresh fruits and vegetables. Among the fruits, apple has come into prominence because of its beneficial effects. Apple is known since ancient times and praised in inscriptions for its therapeutic properties. Apple contains valuable compounds especially phenolics and flavonoids. Latest researches have shown that apple can reduce the risk of prostate and lung cancer. Also, it reduces the risk of cardiovascular disease, other chronic diseases and DNA damage. In addition to these features, rich content of fiber effectively assist in the activities of cardiovascular system, weight loss and control of cholesterol. This study is aimed to set a collective perspective about the beneficial health effect of apple together with; relation between the beneficial effects and apple nutrients according to the recent scientific studies

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA97SG42GU
Journal Section Research Article
Authors

Yasin Özdemır This is me

M. Emin Akçay This is me

Mehmet Özkan This is me

Publication Date February 1, 2009
Published in Issue Year 2009 Issue: 1 - Year: 2009 Issue: 1

Cite

APA Özdemır, Y., Akçay, M. E., & Özkan, M. (2009). Apple As A Functional Food. Reserach Journal of Agricultural Sciences(1), 51-55.
AMA Özdemır Y, Akçay ME, Özkan M. Apple As A Functional Food. Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online). February 2009;(1):51-55.
Chicago Özdemır, Yasin, M. Emin Akçay, and Mehmet Özkan. “Apple As A Functional Food”. Reserach Journal of Agricultural Sciences, no. 1 (February 2009): 51-55.
EndNote Özdemır Y, Akçay ME, Özkan M (February 1, 2009) Apple As A Functional Food. Reserach Journal of Agricultural Sciences 1 51–55.
IEEE Y. Özdemır, M. E. Akçay, and M. Özkan, “Apple As A Functional Food”, Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online), no. 1, pp. 51–55, February 2009.
ISNAD Özdemır, Yasin et al. “Apple As A Functional Food”. Reserach Journal of Agricultural Sciences 1 (February 2009), 51-55.
JAMA Özdemır Y, Akçay ME, Özkan M. Apple As A Functional Food. Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online). 2009;:51–55.
MLA Özdemır, Yasin et al. “Apple As A Functional Food”. Reserach Journal of Agricultural Sciences, no. 1, 2009, pp. 51-55.
Vancouver Özdemır Y, Akçay ME, Özkan M. Apple As A Functional Food. Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online). 2009(1):51-5.