Elma, dünya meyve üretim ve tüketiminde en önde gelen ürünlerden biridir. Dünya elma üretiminin yaklaşık %95’i Asya, Avrupa ve Afrika
kıtalarında yapılmaktadır. Türkiye elma üretiminde Çin, ABD ve İran’dan sonra dördüncü sırada, ihracatında ise oldukça gerilerde yer almaktadır.
Elma ihracatında Çin, Şili ve İtalya, ithalatında ise Rusya, Almanya ve İngiltere önde gelen ülkelerdir.
Türkiye 20,60 ton/ha ile dünya ortalaması olan 13,06 ton/ha’ın üzerinde bir verime sahip olmasına karşın Avusturya (78,34 ton/ha) ve İsviçre
(58,14 ton/ha) gibi ülkelerle karşılaştırıldığında verim gayet düşük seviyelerde kalmaktadır. Türkiye’nin elma üretiminde önde gelen illeri Isparta,
Karaman ve Antalya’dır. En yaygın çeşitler ise Golden ve Starking’dir. Türkiye’de yetişme alanı ve tüketim açısından meyveler arasında üzümden
sonra ikinci sırada elma gelmektedir. Türkiye’de üretilen 14 milyon ton meyvenin yaklaşık %17’sini ve yumuşak çekirdekli meyvelerin %81’ini
elma üretimi oluşturmaktadır.
FAO ve TÜİK rakamlarına göre, Türkiye’nin elma üretimi, verim ve tüketim açısından dünya ortalamasının üzerinde bulunduğunu, ancak
ihracatın çok düşük seviyelerde olduğunu göstermektedir. Ülkemiz potansiyel olarak hem üretim alanının hem de verimliliğin artırılması açısından
uygundur. Özellikle verimliliğin ve kalitenin artırılması için daha iyi çeşitlerin üretiminin yaygınlaştırılması gerekmektedir. Ayrıca, hükümet
tarafından pazarlama ve ihracatta karşılaşılan sorunların çözülmesine yönelik adımların da atılması gerekmektedir.
Apple is one of the foremost products in world fruit production and consumption. Approximately 95% of the world apple is produced in Asia, Europe and Africa continents. Turkey takes fourth place in apple production after China, USA and Iran, but it appears at the bottom ranks in export. Leading apple exporting and importing countries are China, Chili, Italy; and Russia, Germany, England, respectively.Although Turkey with 20.60 ton/ha apple yield is above world average (13.60), compared to countries such as Austria (78.34) and Switzerland (58.14), productivity remains quite low. The foremost apple producing cities and species in Turkey are Isparta, Karaman, Antalya; and Golden, Starking, respectively. Based on cultivation area and consumption, apple holds second place after grape in Turkey. 17% of 14 million tonnes total fruits and 81% of soft-core fruits in Turkey come from apple production. FAO and TUIK figures show that Turkey is above world average in apple production, yield and consumption. However, it indicates that export amount is extremely low. Turkey has potential to increase production areas and productivity. Notably to raise yield and quality, it is necessary to extend production of better species. Furthermore, government should struggle to solve problems regarding marketing and export
Other ID | JA87DB75YP |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | February 1, 2009 |
Published in Issue | Year 2009 Issue: 1 - Year: 2009 Issue: 1 |