BibTex RIS Cite

Yeni Tip Doğrudan Değmeli Kurutucunun Geliştirilmesi ve Reyhan (Ocimum basilicum L.) Bitkisini Kurutma Performansının Belirlenmesi

Year 2012, Issue: 2 - Year: 2012 Issue: 2, 151 - 155, 01.07.2012

Abstract

Tarımsal ürünleri kurutma işleminin ana hedefi ürün kalitesinde herhangi bir bozulmaya imkan vermeden, ürün nemini en kısa sürede
ve en az enerji harcayarak son nem değerine düşürmektir. 15 kg kıyılmış reyhan bitkisi doğrudan değmeli kurutucuda farklı kurutma
şartlarında kurutulmuştur. Araştırma kapsamında dört farklı kurutma programı kullanılmıştır. Bunlar sabit sıcaklıkta, kademeli sıcaklıkta,
dalgalı sıcaklıkta ve havalandırma/karıştırmanın olmadığı kurutma programlarıdır. Çalışma kapsamında reyhanın kuruma süreleri, renk
değerleri, uçucu yağ değerleri ve enerji tüketim miktarları belirlenmiştir. En uzun kurutma süresi (ortalama 31,5 saat)
karıştırma/havalandırmanın olmadığı kurutma denemelerinde gerçekleşirken, en kısa kurutma süresi ( ortalama 25,5 saat) kademli sıcaklık
artışı veya dalgalı sıcaklık değişiminin uygulandığı kurutma denemelerinde elde edilmiştir. Taze reyhan örneklerinin renk değerlerinde
önemli farklılıklar bulunmuştur. Bu farklılıkların bitkilerin olgunluk seviyeleri ve hasat zamanlarındaki değişimlerden kaynaklandığı
tahmin edilmektedir. Doğrudan değmeli kurutucuda kurutulan reyhan yapraklarının renklerinde önemli değişimler meydana gelmiştir.
Karıştırma/havalandırma işleminin yapılmadığı kurutma denemelerinde renk değişimini en az olmuştur. Taze reyhan örneklerinin uçucu
yağ oranları ortalama % 0,84 bulunmuştur. Sabit sıcaklık, kademeli sıcaklık veya dalgalı sıcaklık içeren kurutma programlarıyla yapılan
reyhan kurutma işlemi uçucu yağ oranlarında ortalama % 40 kayıplara sebep olurken, karıştırma/havalandırma işleminin yapılmaması
uçucu yağ kaybına sebep olmamıştır. Taze reyhanların uçucu yağı içerisinde bulunan en önemli bileşenlerin linalol (%16,67-24,58) ve
eugenol (% 7,31-12,64) olduğu belirlenmiştir. Kurutma işlemi reyhanların linalol içeriğini (% 26,70-33,04) farklı seviyelerde artırmıştır.
Doğrudan değmeli kurutucuda uçucu yağ kaybına sebep olan etkenin karıştırmaya bağlı mekanik zedelenme olduğu düşünülmektedir. Bu
sebeple, karıştırma sıklığının her 20 dakikada bir kez yerine daha uzun sürelerde yapılması gerekmektedir.

The Development of a New Contact Dryerand Determination of its Performance of Drying Basil Determination (Ocimum basilicum L.)

Year 2012, Issue: 2 - Year: 2012 Issue: 2, 151 - 155, 01.07.2012

Abstract

The main target of agricultural materials drying process is to complete drying in the shortest time as possible by consuming less energy and keeping product quality high. 15 kg chopped basil materials were dehydrated by using the contact dryer in each trial. Four different drying programs were considered in this study. They were the drying at constant temperature profile, the drying at the profile of step wisely-increased temperature up to a selected maximum value, the drying at wave-shaped temperature profile and the drying at no mixing/aeration. The basil drying performance of contact dryer was investigated in terms of drying completion time, energy consumption, color change and the changes of essential oil content and compositions. The longest drying completion time (31.5 hours on average) was obtained for the drying trials at no mixing/aeration and constant drying temperature while the shortest drying completion time (25.5 hours on average) was obtained for the drying trials at both stepwise drying temperature and wave-shaped drying temperature. The color values of fresh basils showed statistically differences among themselves. The reasons of these differences can be the variations in harvest time and the maturation stage of harvested basils. Drying caused statistically important changes in the initial color values of basil. However, no mixing/aeration decreased color change. The essential oil amount of fresh basil was found to be 0.84 % on the average. Drying basil without mixing and aeration retained the essential oil content of basil while the other three programs caused ~40 % reduction. Two major essential oils found in the fresh basil were linalool (16.67-24.58 %) and eugenol (7.31-12.64 %). Drying process increased the linalool amount (26,70-33,04%) in the dried basil at varying extents. It is thought that mixing/aeration increases essential oil lost and color change since it causes mechanical damage in basil leaves. Therefore, the frequency of mixing and aeration in stead of every 20 minutes during basil drying should be decreased to reduce mechanical damage

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA24CN23JK
Journal Section Research Article
Authors

Emel İnan This is me

Sefa Tarhan This is me

Publication Date July 1, 2012
Published in Issue Year 2012 Issue: 2 - Year: 2012 Issue: 2

Cite

APA İnan, E., & Tarhan, S. (2012). Yeni Tip Doğrudan Değmeli Kurutucunun Geliştirilmesi ve Reyhan (Ocimum basilicum L.) Bitkisini Kurutma Performansının Belirlenmesi. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi(2), 151-155.
AMA İnan E, Tarhan S. Yeni Tip Doğrudan Değmeli Kurutucunun Geliştirilmesi ve Reyhan (Ocimum basilicum L.) Bitkisini Kurutma Performansının Belirlenmesi. Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online). July 2012;(2):151-155.
Chicago İnan, Emel, and Sefa Tarhan. “Yeni Tip Doğrudan Değmeli Kurutucunun Geliştirilmesi Ve Reyhan (Ocimum basilicum L.) Bitkisini Kurutma Performansının Belirlenmesi”. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, no. 2 (July 2012): 151-55.
EndNote İnan E, Tarhan S (July 1, 2012) Yeni Tip Doğrudan Değmeli Kurutucunun Geliştirilmesi ve Reyhan (Ocimum basilicum L.) Bitkisini Kurutma Performansının Belirlenmesi. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 2 151–155.
IEEE E. İnan and S. Tarhan, “Yeni Tip Doğrudan Değmeli Kurutucunun Geliştirilmesi ve Reyhan (Ocimum basilicum L.) Bitkisini Kurutma Performansının Belirlenmesi”, Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online), no. 2, pp. 151–155, July 2012.
ISNAD İnan, Emel - Tarhan, Sefa. “Yeni Tip Doğrudan Değmeli Kurutucunun Geliştirilmesi Ve Reyhan (Ocimum basilicum L.) Bitkisini Kurutma Performansının Belirlenmesi”. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 2 (July 2012), 151-155.
JAMA İnan E, Tarhan S. Yeni Tip Doğrudan Değmeli Kurutucunun Geliştirilmesi ve Reyhan (Ocimum basilicum L.) Bitkisini Kurutma Performansının Belirlenmesi. Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online). 2012;:151–155.
MLA İnan, Emel and Sefa Tarhan. “Yeni Tip Doğrudan Değmeli Kurutucunun Geliştirilmesi Ve Reyhan (Ocimum basilicum L.) Bitkisini Kurutma Performansının Belirlenmesi”. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, no. 2, 2012, pp. 151-5.
Vancouver İnan E, Tarhan S. Yeni Tip Doğrudan Değmeli Kurutucunun Geliştirilmesi ve Reyhan (Ocimum basilicum L.) Bitkisini Kurutma Performansının Belirlenmesi. Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online). 2012(2):151-5.