Araştırma, Konya’da 2008-2010 yılları arasında, yapay merada 4 farklı sulama seviyesinde (tarla kapasitene göre % 100, % 75, % 50
ve % 25), tesadüf blokları deneme deseninde tekrarlanan ölçümler düzenlemesine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür.
Araştırmada, üç yılın ortalaması olarak en yüksek; A=tarla kapasitesine göre % 100 sulama seviyesinde, 813.9 mm; en düşük; D =
tarla kapasitesine göre % 25 sulama seviyesinde, 203.5 mm su uygulanmıştır. Ham protein verimi, 78.5 (% 25 TK), 164.6 kg/da (% 100
TK) arasında değişen değerlerde tespit edilmiştir. Denemede, ham protein veriminin sulama seviyelerinin artmasıyla doğru orantılı olarak
arttığı belirlenmiştir. Ham protein oranı, ham kül, selüloz oranları, ADF ve NDF oranlarında ise sulama seviyeleri uygulanan parsellerdeki
karışımlar arasında önemli bir fark bulunmamıştır.
This research was carried out in the artificial pasture between 2008-2010 years in Konya at 4 different irrigation levels (100%, 75%, 50% or 25% of field capacity-FC) and at a complete randomized repeated block design with 3 measurements. In this study, as the average of three years, the highest amount of water was 813.9 mm at 100% irrigation level according to FC and the lowest amount of water was 203.5 mm at 25% irrigation level according to FC. Crude protein yield were detected between 78.5 (25% FC) -164.6 kg / da (100% FC). In the experiment, it was determined that the crude protein yield increased in direct proportion to increasing of irrigation levels. There were not significant differences between plots applied to different irrigation levels in terms of crude protein, crude ash, crude fiber, ADF and NDF ratios
Other ID | JA87DH62AD |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | July 1, 2012 |
Published in Issue | Year 2012 Issue: 2 - Year: 2012 Issue: 2 |