Ön çalışma olarak gerçekleştirilen bu araştırmada Ayvalık’ın agroturizm potansiyelini belirlemek ve ilçede tarım turizminin
uygulanabilirliğini ortaya koymak amaçlanmıştır. Araştırmanın amacına uygun olarak nitel (kalitatif) araştırma yöntemi ve keşifsel
araştırma tasarımı kullanılmıştır. Çalışmanın ana kütlesini Ayvalık ilçesindeki yerel yönetim temsilcileri, turizmle ilgili sivil toplum
kuruluşları, dernek temsilcileri ve zeytinyağı üreticileri oluşturmaktadır. Yarı yapılandırılmış mülakat tekniğinin kullanıldığı çalışmada; konu
ile ilgili yerli ve yabancı literatürden faydalanılarak özgün bir soru formu düzenlenmiştir. Soru formunda. zeytin ve zeytinyağı üretimine ve
bu üretime bağlı olarak Ayvalık’ın tarım turizmi potansiyeline yönelik sorular yer almaktadır. Soru formunda yerel yönetim, sivil toplum
kuruluşları ve dernek temsilcilerine 14 zeytin ve zeytinyağı üreticilerine 12 olmak üzere toplam 26 açık uçlu soru yöneltilmiştir. Çalışma
kapsamında AYTUGEB (Ayvalık Turizm Geliştirme ve Alt Yapı Hizmet Birliği) üyeleri, Ayvalık Turizm Derneği Başkanı, Ayvalık
Belediye Başkanı, Ayvalık Ticaret Odası Zeytinyağı Meslek Komitesi Başkanı, Ayvalık Zeytin Üreticileri Derneği Başkanı ve Özgün
Zeytincilik, Ekbir Zeytincilik, Kürşat Zeytincilik ve Tariş yetkilileri ile yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Söz konusu kişilerle 6-9
Ağustos 2014 tarihleri arasında yapılan yüz yüze görüşmelerde Ayvalık’ta tarım turizminin gastronomi turizmiyle desteklenerek
geliştirilebileceği; zeytin ve zeytinyağı üreticilerinin de söz konusu gelişim sürecinin önemli bir parçasını temsil ettikleri sonucuna
varılmıştır.
The purpose of this research made as a preliminary study is to determine the agri-tourism potential of Ayvalık and to reveal the applicability of agritourism in the destination as a rural tourism activity. Qualitative research method and heuristic research design have been used in this study. Population of the study consists of local authority representatives, delegates of non-governmental tourism organizations, olive and olive oil producers and their committee members in Ayvalık. An original questionnaire has been drawn up in accordance with semi-structured interview method using from the academic literature related to agritourism. There are 26 open-ended questions in total that examine the agritourism potential of Ayvalık based on olive and olive oil production in the questionnaire. 14 of the questions were directed to the representatives of local authorities and non-governmental tourism organizations and 12 of those to olive and olive oil producers. AYTUGEB (Ayvalık Tourism Development and Infrastructure Association) members, the chairman of Ayvalık Tourism Association, mayor of Ayvalık, head of Ayvalık Chamber of Commerce Olive Oil Professional Committee and Ayvalık Olive Producers Association and representatives of some olive oil producing companies such as Özgün, Ekbir, Kürşat and Tariş were interviewed within the scope of the study. As a result of the face to face interviews conducted between 6-9 August 2014, the data suggests that agritourism can be developed in conjunction with gastronomic tourism in Ayvalık and olive and olive oil producers are a major component of this development process.
Other ID | JA43EC75SG |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | July 1, 2014 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 7 Issue: 2 |