BibTex RIS Cite

Bazı Antepfıstığı Çeşitlerinin Vitamin İçerikleri

Year 2015, Volume: 8 Issue: 1, 1 - 6, 01.02.2015

Abstract

Antepfıstığı meyvesi, yapısında bulundurduğu vitaminler açısından insan beslenmesinde önemli bir kaynak niteliğindedir. Bu çalışmada,
Gaziantep ekolojisinde yetiştirilen Halebi, Kırmızı, Ohadi, Siirt ve Uzun antepfıstığı çeşitlerinin vitamin içerikleri araştırılmıştır. Birbirini
izleyen yıllarda incelenen antepfıstığı çeşitlerinde belirlenen vitaminlerin miktarları 15.21-26.25µg 100g-1 A vitamini, 1.66-3.47 mg 100g-1 E
vitamini (α-tokoferol), 0.58-0.74 mg 100g-1 B1 vitamini (tiamin), 0.16-0.18 mg 100g-1 B2 vitamini (riboflavin), 1.25-1.39 mg 100g-1 B3
vitamini (niasin), 1.33-1.55 mg 100g-1 B6 vitamini (pyridoksin), 20.33-22.85 µg 100g-1 biotin, 40.50-68.00 µg 100g-1 B9 vitamini (folik asit)
ve 0.77-5.04 mg 100g-1 C vitamini (askorbik asit) şeklindedir.

Vitamin Contents of Some Pistachio Cultivars

Year 2015, Volume: 8 Issue: 1, 1 - 6, 01.02.2015

Abstract

Pistachio is an important nutrient in human diet with its rich content of vitamins. This study aimed to investigate vitamin contents of some pistachio cultivars (Halebi, Kırmızı, Ohadi, Siirt and Uzun) grown in the ecology of Gaziantep-Turkey. Vitamin contents of pistachio cultivars examined ranged between 15.21-26.25µg 100g for vitamin A, 1.66-3.47 mg 100g-1 for vitamin E (α-tocopherol), 0.58-0.74 mg 100g-1 for vitamin B1 (tiamin), 0.16-0.18 mg 100g-1 for vitamin B2 (riboflavin), 1.25-1.39 mg 100g-1 for vitamin B3 (niacin), 1.33-1.55 mg 100g-1 for vitamin B6 (pyridoxine), 20.33-22.85 µg 100g-1 for biotin, 40.50-68.00 µg 100g-1 for vitamin B9 (folic acid) and 0.77-5.04 mg 100g-1 for vitamin C (ascorbic acid)

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA87AP29EP
Journal Section Research Article
Authors

Başak Özdemir This is me

Yeşim Okay This is me

Publication Date February 1, 2015
Published in Issue Year 2015 Volume: 8 Issue: 1

Cite

APA Özdemir, B., & Okay, Y. (2015). Bazı Antepfıstığı Çeşitlerinin Vitamin İçerikleri. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, 8(1), 1-6.
AMA Özdemir B, Okay Y. Bazı Antepfıstığı Çeşitlerinin Vitamin İçerikleri. Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online). February 2015;8(1):1-6.
Chicago Özdemir, Başak, and Yeşim Okay. “Bazı Antepfıstığı Çeşitlerinin Vitamin İçerikleri”. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 8, no. 1 (February 2015): 1-6.
EndNote Özdemir B, Okay Y (February 1, 2015) Bazı Antepfıstığı Çeşitlerinin Vitamin İçerikleri. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 8 1 1–6.
IEEE B. Özdemir and Y. Okay, “Bazı Antepfıstığı Çeşitlerinin Vitamin İçerikleri”, Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online), vol. 8, no. 1, pp. 1–6, 2015.
ISNAD Özdemir, Başak - Okay, Yeşim. “Bazı Antepfıstığı Çeşitlerinin Vitamin İçerikleri”. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 8/1 (February 2015), 1-6.
JAMA Özdemir B, Okay Y. Bazı Antepfıstığı Çeşitlerinin Vitamin İçerikleri. Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online). 2015;8:1–6.
MLA Özdemir, Başak and Yeşim Okay. “Bazı Antepfıstığı Çeşitlerinin Vitamin İçerikleri”. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, vol. 8, no. 1, 2015, pp. 1-6.
Vancouver Özdemir B, Okay Y. Bazı Antepfıstığı Çeşitlerinin Vitamin İçerikleri. Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online). 2015;8(1):1-6.