İnsan sağlığına yararlı bileşikleri yüksek düzeyde içermesi nedeniyle nar (Punica granatum L.) meyvesinin ülkemizde üretimi ve tüketimi
giderek artmaktadır. Ayrıca derim sonrası dönemde söz konusu bileşiklerin korunumu ve bu amaçla uygun derim sonrası uygulamaların
kullanımı önemli bir noktadır. Çalışma, son yıllarda etilene gösterilen tepkinin inhibe edilerek muhafaza süresinin uzatılması amacıyla yaygın
olarak kullanılan 1-metilsiklopropen (1-MCP) uygulamalarının insan sağlığına yararlı bazı bileşiklerin korunumuna etkisini ve etki düzeyini
belirlemek amacıyla 2009-2012 yıllarında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünde yürütülmüştür. Alata Bahçe
Kültürleri Araştırma İstasyonu Araştırma ve Uygulama Bahçesi’nden ticari derim zamanında derilen ‘Silifke Aşısı’ nar çeşidi meyveleri, iki
farklı dozda (300 ve 1000 ppb) 1-MCP uygulamalarından sonra 3°C ve 5°C sıcaklık ve %85-90 nispi nem koşullarında muhafaza edilmiştir.
Muhafaza periyodu sırasında 30’ar günlük aralıklar ile meyve suyunun C vitamini ve antioksidan aktivitesindeki değişimler izlenmiştir. Raf
ömrü belirlemeleri, her ay alınıp 20°C sıcaklıkta tutulan örneklerde gerçekleştirilmiştir. Her iki yılda da C vitamini miktarı ve antioksidan
aktivitesi, muhafaza süresinin ilerlemesi ile birlikte düşüş göstermiştir. Özellikle 1000 ppb 1-MCP uygulaması 3°C ve 5°C’de depolanan
meyvelerde C vitamini korunumunda etkili olmuştur. Farklı uygulamaların antioksidan aktivitesinin korunumundaki etki düzeyi daha az
olmuştur. Sonuçta işlemeye uygun bir çeşit olan ‘Silifke Aşısı’ meyvelerinde zorunlu depolama durumunda, raf ömrü sürecindeki C vitamini
korunumunun 1000 ppb 1-MCP uygulaması ile sağlanabileceği söylenebilir.
Production and consumption of pomegranate (Punica granatum L.) fruit in Turkey has increased ever because of its high health benefit capacity. Additionally, keeping of health benefit compounds in postharvest period and using of suitable postharvest treatments are important points. This research was carried out to determine the effect and effect level of 1-methylcyclopropen (1-MCP) which has been commonly used to prolong storage period via inhibiting ethylene response in recent years, on keeeping of some health benefit compounds during 2009-2012 years at Ankara University Faculty of Agriculture Department of Horticulture. The fruit of ‘Silifke Aşısı’ pomegranate cultivar were harvested at commercial harvest time in Research and Application Orchard of Alata Horticulture Station and stored at 3°C and 5°C temperature and 8590% relative humidity conditions after 1-MCP treatments at two doses (300 and 1000 ppb). Changes in vitamin C and antioxidant activity in fruit juice were followed at 30 days intervals during cold storage. Shelf life determinations were realized in samples kept at 20°C. In both years, vitamin C and antioxidant activity decreased by storage period. Especially 1000 ppb 1-MCP treatment was effective in keeping of vitamin C content of pomegranates stored at 3°C and 5°C . The effect level of different treatments on keeping of antioxidant activity was limited. As a results, it seems that in fruit of ‘Silifke Aşısı’ which is an industrial cultivar, keeping of vitamin C during shelf life period could be achieved by 1000 ppb 1-MCP treatment
Other ID | JA83EY22ZY |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | July 1, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 8 Issue: 2 |