Bu çalışma Ünye ve çevresinde yetiştirilen 12 mahalli elma çeşidi üzerinde yürütülmüştür. 2005 ve 2006 yıllarında alınan meyve örnekleri pomolojik yönden incelenmiştir. İncelenen mahalli elma çeşitlerinden ‘Mayıs-1’ ve ‘Mayıs-2’ yazlık, ‘Ağustos-1’, ‘Ağustos-2’ ve ‘Kava-1’ güzlük, ‘Ak’, ‘İri Ak’, ‘Karpuz’, ‘Kava-2’, ‘Kavak’, ‘Köpük’ ve ‘Şeker’ çeşitleri de kışlık çeşitlerdir. Elma çeşitlerinin meyve ağırlıkları; 59.79 g (Kava-1) ile 273,41 g (Karpuz) arasında değişiklik göstermiştir. Meyve boyu bakımından çeşitler; 43.85 mm (Kava-1) ile 74.61 mm (Karpuz) arasında yer alırken, meyve çapı bakımından 53.40 mm (Kava-1) ile 86.60 mm (Karpuz) arasında yer almıştır. SÇKM yönünden en düşük değere % 9.50 ile ‘Kava-1’ sahip olurken, en fazla değere ‘Ağustos-1’ ve ‘Ak’ (% 13.50) çeşitleri sahip olmuştur. Titre edilebilir asitlik değerleri; % 0.150 (Köpük) ile % 1.188 (Mayıs-1), pH değerleri; 3.09 (Mayıs-2) ile 4.17 (Köpük) arasında yer almıştır.
This study was conducted on 12 local apples cultivars in Ünye and its surroundings (Ordu/Turkey). Fruit samples harvested in 2005 and 2006 years were investigated as pomological characteristics. Local apple cultivars investigated are ‘Mayıs-1’, ‘Mayıs-2’, ‘Ağustos-1’, ‘Ağustos-2’, ‘Kava-1’, ‘Ak’, ‘İri Ak’, ‘Karpuz’, ‘Kava-2’, ‘Kavak’, ‘Köpük’, and ‘Şeker’. Fruit weights of apple cultivars were between 59.79 g (Kava-1) and 273,41 g (Karpuz). While the varieties were between 43.85 mm (Kava-1) and 74.61 mm (Karpuz) in point of fruit length, they were between 53.40 mm (Kava-1) and 86.60 mm (Karpuz) in point of fruit diameter. While minimum soluble solids content was 9.50 % (Kava-1), maximum soluble solids content was 13.50 % (Ağustos-1 and Ak). While the varieties were between 0,150 % (Köpük) and 1.188 % (Mayıs-1) in point of titrable acidity, they were between 3.09 (Mayıs-2) and 4.17 (Köpük) in point of pH
Other ID | JA67RN89ED |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | July 1, 2009 |
Published in Issue | Year 2009 Issue: 2 - Year: 2009 Issue: 2 |