Araştırma, Van ekolojik koşullarında farklı dozlarda humik asit (kontrol, 30, 60 ve 90 kg/da) uygulaması ve Rhizobium bakteri
aşılamasının (aşılı ve aşısız), mercimekte verim ve verim ile ilgili karakterlere etkilerini belirlemek amacıyla 2008 ve 2009 yıllarında
yürütülmüştür. Denemeler, tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Çalışmada,
humik asit ve Rhizobium bakteri aşılamasının etkisini belirlemek üzere bitki boyu, kök ve gövde kuru ağırlığı, bitkide nodül sayısı, bitkide
bakla sayısı, tane verimi, biyolojik verim, hasat indeksi, bin tane ağırlığı ile protein oranı incelenmiştir. Çalışmadan sonucunda incelenen
özellikler bakımından aşılama uygulaması ve artan humik asit dozlarına paralel olarak kontrole göre önemli artışlar sağlanmıştır. En yüksek
tane verimi 130.5 kg/da ile aşılama + 90 kg/da humik asit uygulamasından elde edilmiştir
The study was conducted to determine the effect of different doses of humic acid (control, 30, 60 and 90 kg/da) and Rhizobium inoculation (with and without) on the yield and yield components in lentil (cv. Sultan-I) in 2008 and 2009. Triasl were laid out in a split plot design with three replications. In the study were investigated yield and yield components such as plant height, root and shoot dry weight per plant, nodules number per plant, pod number per plant, seed yield, biological yield, harvest index, 1000-seed weight and protein rate in seed. According to the results, Rhizobium inoculation as well as increasing doses of humic acid proved significantly increases in yield and yield components. The highest seed yields in 2008 and 2009 were obtained from 90 kg HA/da application with 96.7 kg/da and 134.5 kg/da , respectively. Similarly the highest seed yields were obtained from cv Gökçe with 88.3 kg/da and 136.2 kg/da in 2009 and 2010, respectively
Other ID | JA33CR77RN |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | February 1, 2012 |
Published in Issue | Year 2012 Issue: 1 - Year: 2012 Issue: 1 |