Research Article

Türk Devletlerinde, Temel Kaynakların Ortak Türk Alfabesiyle Yeniden Yazılması, Yayınlanması ve Dijitalleştirilip Seslendirilmesi

Volume: 14 Number: 2026 July 22, 2026
TR EN

Türk Devletlerinde, Temel Kaynakların Ortak Türk Alfabesiyle Yeniden Yazılması, Yayınlanması ve Dijitalleştirilip Seslendirilmesi

Abstract

Bir toplumda konuşulan dil, kültürün en önemli unsurlarından biridir. Konuşulan dil, alfabe ile yazma ve okumalar vasıtasıyla daha geniş mekân ve zamanlarda etkili olur. Bu bakımdan bir dilin alfabesi dilin iletişim fonksiyonunda önemli bir rol oynar. Türk Devletleri Teşkilatı (TDT), Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu 9-11 Eylül 2024 tarihinde, Ortak Türkçe Alfabesinin kullanılmasını kabul etti. Böylece Türk Devletleri ve toplulukları bu karardan sosyal, ekonomik, istihdam ve kültür bakımından olumlu etkileneceklerdir. Türk Devletlerindeki bazı temel kültür kaynakları, Ortak Türk Alfabesiyle yeniden yazılmalı, yayınlanmalı ve dijitalleştirilip seslendirilmelidir. Bunun Türk Devletleri Teşkilatı yapısı bünyesinde oluşturulacak bir birim vasıtasıyla gerçekleştirilmesi mümkündür. Böyle bir birimde, her üye devletten seçilecek birer temsilci ile meydana getirilecek ‘Uzmanlar Komisyonu’ tarafından devletlerin ana kültür kaynakları taranarak yeni alfabe ile yazılacak eserler belirlenebilir. Bu çalışmaları yürütmek için Avrupa Birliği (AB) projelerinde olduğu gibi, “Türk Dili, Tarihi ve Kültürü Araştırma Fonu” başlıklı bir araştırma fonu kurulabilir. Bu fona ortak her ülke belli bir oranda katkı sağlamalıdır. Bu fonun katkılarıyla başlangıçta, ‘Ortak Türk Lehçeler Sözlüğü’ hazırlanabilir; her ülkeden Türk kültürünün esasını oluşturacak bir temel eser seçilerek bunların basılı ve dijital ortamda yayınlanması sağlanabilir; her ülkenin doğal kaynakları ve ekonomisi hakkında birer kitap hazırlanabilir; ülkelerin kültürüne ve tarihine katlı sağlamış önemli şahsiyetler tanıtılabilir. Bunlar gibi daha birçok konuda çalışmalar yapılarak ortak kültüre katkı sağlanabilir. Bu çalışmaların dijital platformda yapılmasıyla daha hızlı ve daha geniş kitlelere ulaşım kolaylıkla sağlanabilecektir.

Keywords

References

  1. Ağıralioğlu, N. ve Akçan, K. (2025). Türkçe kişi zamirlerinin bazı dil ve lehçelerdeki kişi zamirleriyle karşılaştırılması. Journal of Turkic Civilization Studies, 6(1), 1-25.
  2. Alturan, N. (2024). Uzak Lehçelerin Geldiği Kaynak Dil Eski Türkçe mi Ana Türkçe mi? BABUR Research, 3 (1), 279-285.
  3. Babacan, G. ve Cömert, Ö. B. (2023). Dijitalleşme ile Yabancılara Türkçe Öğretiminde Değişen Öğrenici Profili Ve Öğrenme Alışkanlıkları, Uluslararası Türkçe Öğretimi Araştırmaları Dergisi, 2023, 3(1); 13-31.
  4. Barnett, C. (2001). Culture, Policy, and Subsidiarity in the European Union: from symbolic identity to the governmentalisation of culture, Political Geography, Volume 20, Issue 4, Pages 405-426.
  5. Bayazıt, Z. Z. (2019). Türkçe Sayı Adları Üzerine Bir İnceleme, The Journal of Turkic Language and Literature Surveys (TULLIS), 3(2), s. 26-33, ISSN: 2536-4510.
  6. Dündar, Ş. N. ve Kara, M. (2019). Yabancı Dil Olarak Türkçenin Öğretiminde Dijital Platformların Kullanılmasına Yönelik Öğretmenlerin Görüşleri, 21. Yüzyılda Eğitim ve Toplum, Cilt 8, Sayı 24, Sayfa 557- 579.
  7. Gülensoy, T. (2011). Türkiye Türkçesindeki Türkçe Sözcüklerin Köken Bilgisi Sözlüğü, Türk Dil Kurumu Yayınları.
  8. https://avesis.istanbul.edu.tr/proje/f37d2078-fd57-44df-bfd6-063c998e93f5/turk-dunyasi-ortak-edebiyatindan-secmeler-12-dilde-10-eser)

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Asian Language, Literature and Culture

Journal Section

Research Article

Publication Date

July 22, 2026

Submission Date

February 17, 2026

Acceptance Date

April 27, 2026

Published in Issue

Year 2026 Volume: 14 Number: 2026

APA
Ağıralioğlu, N., & Akçan, K. (2026). Türk Devletlerinde, Temel Kaynakların Ortak Türk Alfabesiyle Yeniden Yazılması, Yayınlanması ve Dijitalleştirilip Seslendirilmesi. Takvim-I Vekayi, 14(2026). https://izlik.org/JA48TU67ZL
AMA
1.Ağıralioğlu N, Akçan K. Türk Devletlerinde, Temel Kaynakların Ortak Türk Alfabesiyle Yeniden Yazılması, Yayınlanması ve Dijitalleştirilip Seslendirilmesi. Takvim-i Vekayi. 2026;14(2026). https://izlik.org/JA48TU67ZL
Chicago
Ağıralioğlu, Necati, and Kübra Akçan. 2026. “Türk Devletlerinde, Temel Kaynakların Ortak Türk Alfabesiyle Yeniden Yazılması, Yayınlanması Ve Dijitalleştirilip Seslendirilmesi”. Takvim-I Vekayi 14 (2026). https://izlik.org/JA48TU67ZL.
EndNote
Ağıralioğlu N, Akçan K (July 1, 2026) Türk Devletlerinde, Temel Kaynakların Ortak Türk Alfabesiyle Yeniden Yazılması, Yayınlanması ve Dijitalleştirilip Seslendirilmesi. Takvim-i Vekayi 14 2026
IEEE
[1]N. Ağıralioğlu and K. Akçan, “Türk Devletlerinde, Temel Kaynakların Ortak Türk Alfabesiyle Yeniden Yazılması, Yayınlanması ve Dijitalleştirilip Seslendirilmesi”, Takvim-i Vekayi, vol. 14, no. 2026, July 2026, [Online]. Available: https://izlik.org/JA48TU67ZL
ISNAD
Ağıralioğlu, Necati - Akçan, Kübra. “Türk Devletlerinde, Temel Kaynakların Ortak Türk Alfabesiyle Yeniden Yazılması, Yayınlanması Ve Dijitalleştirilip Seslendirilmesi”. Takvim-i Vekayi 14/2026 (July 1, 2026). https://izlik.org/JA48TU67ZL.
JAMA
1.Ağıralioğlu N, Akçan K. Türk Devletlerinde, Temel Kaynakların Ortak Türk Alfabesiyle Yeniden Yazılması, Yayınlanması ve Dijitalleştirilip Seslendirilmesi. Takvim-i Vekayi. 2026;14. Available at https://izlik.org/JA48TU67ZL.
MLA
Ağıralioğlu, Necati, and Kübra Akçan. “Türk Devletlerinde, Temel Kaynakların Ortak Türk Alfabesiyle Yeniden Yazılması, Yayınlanması Ve Dijitalleştirilip Seslendirilmesi”. Takvim-I Vekayi, vol. 14, no. 2026, July 2026, https://izlik.org/JA48TU67ZL.
Vancouver
1.Necati Ağıralioğlu, Kübra Akçan. Türk Devletlerinde, Temel Kaynakların Ortak Türk Alfabesiyle Yeniden Yazılması, Yayınlanması ve Dijitalleştirilip Seslendirilmesi. Takvim-i Vekayi [Internet]. 2026 Jul. 1;14(2026). Available from: https://izlik.org/JA48TU67ZL

Takvim-i Vekayi (تقويم وقايع)