Ortadoğu'dan Kafkasya'ya Yeni Dünya Düzeni ve Türkiye
Abstract
Yeni dünya düzeni; Ortaçağ Avrupa’sında din, Yeni Çağ Avrupa’sında Rönesans ve Reform, Yakınçağ Avrupa’sında Sanayi üzerinde gelişmiştir. Günümüzde genel olarak ekonomi ve ticaret üzerinde tartışılan yeni dünya düzeninin, gelecek yüzyılda dijital dünya adıyla anılacağı belirginleşmiştir. Nitekim modern ekonomi ve modern ticaret sistemi, yeni dünya düzeninin ana esasını oluşturacaktır. Bu bağlamda ülkelerin jeo-politik konumu ve yeni projelere yakınlığı çok kıymetlidir. Örneğin önümüzdeki süreçte Ortadoğu-Kafkas Bölgesi enerji hatlarının üzerinde bulunması ve yeni yol projelerinin geçiş güzergâhında yer alması sebebiyle büyük öneme sahiptir. Türkiye’nin de bu bölgelere sınır olması, yeni dünya düzeninde var olması gerekliliğini ortaya çıkarmaktadır. Ortadoğu- Kafkas Bölgesi, Türkiye’nin stratejik planları ve güvenliği açısından son derece önemlidir. Bu çalışmada Ortadoğu ve Kafkasya’nın tanımı, enerji ve ticaret koridorlarına yakınlığı, bir kuşak bir yol projesinde bölgenin önemi ve Türkiye’nin durumu hakkında bilgi verilmeye çalışılmıştır.
Keywords
References
- Acar, S. (1992). Orta Doğu’nun Dünya Ticareti Bakımından Önemi ve Körfez Bunalımı Sonrası Beklentiler. Dokuz Eylül Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 7(1), 147.
- Acet, G. S., & Doğan F. (Nisan 2017) 11 Eylül Sonrası ABD-Afganistan İlişkileri: İstiladan İşbirliğine. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 17(33), 60-72.
- Arı, T. (2007). Geçmişten Günümüze Ortadoğu: Siyaset, Savaş ve Diplomasi. İstanbul: Alfa yayınları.
- Balcı, Z. (Ocak 2018). Çin’in Yeni İpek Yolu Projesi. İnsani ve Sosyal Yardımlaşmalar Merkezi, 4.
- Büyük Larousse Sözlük ve Ansiklopedisi. (1986). (vol. 27). İstanbul: Milliyet Yayınları.
- Coene, F. (2010). The Caucasus. Londra: Routledge Publisher.
- Çelik, S. & Gürtuna, A. (2005). Büyük Ortadoğu Projesi ve Türkiye’ye Etkileri. Ankara: Global Strateji Enstitüsü Yayınları.
- Çınar, B. (2014). Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı Jeopolitiğinin Rolü. Akademik Bakış Dergisi, 8(15), 39-55.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Authors
Muhammet Yıldız
*
Türkiye
Publication Date
December 30, 2018
Submission Date
October 22, 2018
Acceptance Date
October 30, 2018
Published in Issue
Year 2018 Volume: 6 Number: 2