Research Article

Türkiye Yaş Meyve-Sebze Tedarik Zincirinde Kayıp Yönetimi: Aktör Analizi

Volume: 26 Number: 2 December 30, 2020
TR EN

Türkiye Yaş Meyve-Sebze Tedarik Zincirinde Kayıp Yönetimi: Aktör Analizi

Abstract

Amaç: Bu çalışma, Türkiye yaş meyve ve sebze tedarik zinciri boyunca yaşanan kayıpların en aza indirilmesine yönelik amaçları ve ilgili tarafları (aktörler) tanımlayarak, aktörlerin amaçlara bakış açışlarına göre yakınsamalarını ve farklılıklarını ortaya koymayı amaçlamaktadır.
Tasarım/Metodoloji/Yaklaşım: Çalışmada, aktörler arasındaki ilişkiyi ve bunların kayıp yönetimi amaçları üzerindeki rolünü ve gücünü incelemek için MACTOR yöntemi kullanılmıştır. Amaç ve aktörleri belirlemek için bilimsel araştırma makaleleri, sektör raporları, çeşitli kurum ve kuruluşların internet siteleri ve son olarak uzman görüşlerinden yararlanılmıştır. Aktörler arasındaki doğrudan ilişkilerin ve aktörlerin amaçlar üzerindeki tutumunun değerlendirileceği bir anket hazırlanmıştır. Hazırlanan anket, gıda tedarik zincirleri ve kayıp yönetimi konularında teorik ve/veya pratik bilgi sahibi 15 uzman tarafından cevaplanmıştır. Analizler LIPSOR tarafından sağlanan MACTOR yazılımı ile gerçekleştirilmiştir.
Bulgular: Aktörlerin amaçlara yönelik yakınsamalarını ve farklılıklarını analiz etmek, aktörler arasındaki güç dengesinin değerlendirilmesine ve daha verimli zarar yönetimi stratejileri oluşturulmasına yardımcı olmaktadır. Sonuçlar, Türkiye’de aktörlerin gıda kaybının azaltılmasına yönelik ortak paydalara sahip olduğunu ve iş birliği yapılmasının kolay olacağını ortaya koymaktadır.
Özgünlük/Değer: Gıda kaybı ve israfı hem gelişmekte olan hem de sanayileşmiş ülkeler için önemli bir sorundur. Küresel çapta insan tüketimi için üretilen gıdaların büyük bir kısmı tedarik zinciri boyunca, topraktan sofraya gelene kadar, kaybolmakta veya boşa harcanmaktadır. Yaş meyve ve sebze grubu gıda kayıplarının çok yaşandığı gıda gruplarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Taze meyve ve sebze tedarik zincirinde, farklı amaçları, planları ve kısıtları olan çiftçiler ve tüketicilerin yanı sıra birçok aracı (tüccar, komisyoncu, toptancılar, perakendeciler gibi) bulunmaktadır. Etkin bir gıda kaybı yönetimi, tedarik zincirindeki aktörler arasında iş birliğini gerektirir. Çalışmanın sonuçları Türkiye yaş sebze meyve değer zincirinin mevcut durumunu oraya koyarken, aynı zamanda gelecekteki eylem planlarına girdi teşkil etmektedir

Keywords

References

  1. Bendahan, S., Camponovo, G. ve Pigneur, Y. (2004). Multi-issue actor analysis: tools and models for assessing technology environments. Journal of Decision Systems, 13(2): 223-253.
  2. Bond, M., Meacham, T., Bhunnoo, R. ve Benton, T. 2013. Food waste within global food systems. Swindon, UK: Global Food Security.
  3. Chauhan, A., Debnath, R. M. ve Singh, S. P. (2018). Modelling the drivers for sustainable agri-food waste management. Benchmarking: An International Journal, 25(3): 981-993.
  4. Chopra, S. ve Desai, P. N. Foresight Analysis of ICT Adoption in India: A Framework on Vision 2020. International Journal of Innovative Technology and Exploring Engineering (IJITEE), 8(12): 4693-4697.
  5. Dania, W. A. P., Xing, K. ve Amer, Y. (2018). Collaboration behavioural factors for sustainable agri-food supply chains: A systematic review. Journal of Cleaner Production, 186: 851-864.
  6. Duperrin, J. C. ve Godet, M. 1973. Methode de hierarchisation des elements d’un systeme. Rapport Economique Du CEA, Paris, 45–51.
  7. EU. 2018. Food losses and food waste: assessment of progress made on the implementation of June 2016 Council conclusions. Council of the European Union, 6659/18. Brussels. https://www.consilium.europa.eu/media/34583/food-losses-food-waste-en.pdf. Erişim: Mayıs 2020.
  8. Fabi, C. ve English, A. 2018. SDG 12.3. 1: Global Food Loss Index. United Nations Food and Agriculture Organization: Rome, Italy. http://www.fao.org/3/CA2640EN/ca2640en.pdf. Erişim: Mayıs 2020.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Agricultural Engineering, Business Administration

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 30, 2020

Submission Date

September 7, 2020

Acceptance Date

December 19, 2020

Published in Issue

Year 2020 Volume: 26 Number: 2

APA
Serdarasan, Ş., & Kadaifci, C. (2020). Türkiye Yaş Meyve-Sebze Tedarik Zincirinde Kayıp Yönetimi: Aktör Analizi. Tarım Ekonomisi Dergisi, 26(2), 191-203. https://izlik.org/JA73RU74YB
AMA
1.Serdarasan Ş, Kadaifci C. Türkiye Yaş Meyve-Sebze Tedarik Zincirinde Kayıp Yönetimi: Aktör Analizi. TJAE. 2020;26(2):191-203. https://izlik.org/JA73RU74YB
Chicago
Serdarasan, Şeyda, and Cigdem Kadaifci. 2020. “Türkiye Yaş Meyve-Sebze Tedarik Zincirinde Kayıp Yönetimi: Aktör Analizi”. Tarım Ekonomisi Dergisi 26 (2): 191-203. https://izlik.org/JA73RU74YB.
EndNote
Serdarasan Ş, Kadaifci C (December 1, 2020) Türkiye Yaş Meyve-Sebze Tedarik Zincirinde Kayıp Yönetimi: Aktör Analizi. Tarım Ekonomisi Dergisi 26 2 191–203.
IEEE
[1]Ş. Serdarasan and C. Kadaifci, “Türkiye Yaş Meyve-Sebze Tedarik Zincirinde Kayıp Yönetimi: Aktör Analizi”, TJAE, vol. 26, no. 2, pp. 191–203, Dec. 2020, [Online]. Available: https://izlik.org/JA73RU74YB
ISNAD
Serdarasan, Şeyda - Kadaifci, Cigdem. “Türkiye Yaş Meyve-Sebze Tedarik Zincirinde Kayıp Yönetimi: Aktör Analizi”. Tarım Ekonomisi Dergisi 26/2 (December 1, 2020): 191-203. https://izlik.org/JA73RU74YB.
JAMA
1.Serdarasan Ş, Kadaifci C. Türkiye Yaş Meyve-Sebze Tedarik Zincirinde Kayıp Yönetimi: Aktör Analizi. TJAE. 2020;26:191–203.
MLA
Serdarasan, Şeyda, and Cigdem Kadaifci. “Türkiye Yaş Meyve-Sebze Tedarik Zincirinde Kayıp Yönetimi: Aktör Analizi”. Tarım Ekonomisi Dergisi, vol. 26, no. 2, Dec. 2020, pp. 191-03, https://izlik.org/JA73RU74YB.
Vancouver
1.Şeyda Serdarasan, Cigdem Kadaifci. Türkiye Yaş Meyve-Sebze Tedarik Zincirinde Kayıp Yönetimi: Aktör Analizi. TJAE [Internet]. 2020 Dec. 1;26(2):191-203. Available from: https://izlik.org/JA73RU74YB