Sürdürülebilir tarım, uzun dönemde doğal kaynakların korunması yanında çevreye zararvermeyen tarımsal teknolojilerin kullanıldığı bir tarımsal yapının oluşturulmasıdır.Dünyanın gelişmiş ülkelerinde olduğu gibi Türkiye'de de, bir yandan sentetik üretimgirdileri denetimsizce kullanılırken, bir yandan da işleme teknik ve teknolojilerininoluşturdukları olumsuz sonuçlar düşünülmeden kullanılan yoğun (konvansiyonel ya daentansif) tarımsal üretim yapılmaktadır. Günümüzde bu uygulamalar doğal dengeninbozulmasına olan etkileri ve besin zinciri yoluyla insanın yanı sıra tüm canlılara ulaşabilenyaşam tehlikesi yaratma özelliği ile artık sanayi ya da kentsel kirlilikler kadar dikkatiçekmeye başlamıştır. Bu nedenle de sürdürülebilir tarımda, henüz doğallığını kaybetmemiştekniklerin kullanılması bir gereklilik haline gelmiştir. Burada, ilaç, sentetik gübre gibi doğalolmayan girdilerin kullanılmasından kaçınılarak kalite, sağlık ve çevresel standartlarlabuluşan organik tarım teknikleri anahtar rol oynamaktadır. Sürdürülebilir tarımın pratiğeyansıması açısından önem taşıyan organik tarım, özellikle son yıllarda çevre bilincinin degelişmesiyle birlikte bir zorunluluk olarak görülmeye başlamıştır. Bunun yanısırasürdürülebilir tarım anlayışında, özellikle Avrupa Birliği ülkelerinde bazı tarımsal ürünleritanımak ve korumak amacıyla seçilmiş ürünler kayıt altına alınmaktadır. Bu sistemdeseçilmiş olan ürünler PDO, PGI ve TSG olarak adlandırılan ve özel logoları bulunan birtakım standartlar altında toplanmaktadırlar. Böylece tarımsal ürünlerde çeşitlilik korunarakürün içerikleri saptanıp, gıdaların kaliteleri belirlenmekte ve bu yolla da tüketicilere gıdagüvencesi sağlanmaktadır. Bu çalışmada, sürdürülebilir tarım için gerekli olduğunainandığımız organik tarım ile; PDO, PGI, TSG sistemleri ve temel prensipleri açıklanarak,bu konuda ülkemizde de yapılması gereken uygulamalar vurgulanmaya çalışılacaktır
Sustainable agriculture is to constitute an agricultural structure, which conserve the naturalresources with using the non-damaging agricultural technics. Like in most developedcountries around the world, the synthetic production inputs are being used without control inTurkey. On the other hand, without considering the results constituted by the processingtechniques and technologies, intensive farming techniques are being used. Nowadays, thesekind of applications, which are characterise by negative effects on both damaging thenatural balance and causing a vital danger by infecting not only human-beings but also allliving organisms through food linkage, are become more conspicuous. Hence, using thetechnics (methods) that have not lost its naturalness become a necessity, in sustainableagriculture. In this aspect, by avoiding the use of unnatural inputs like chemicals orsynthetical fertilizers; preferring the organic agriculture technics (methods) for quality,health and environmental standards will be key factor. Organic agriculture has become moreimportant in terms of the application of sustainable agriculture in to practice. By developingthe environment consciousness, organic agriculture become a necessity. In addition to this,according to the sustainable agriculture concept, to recognize and protect some selectedagricultural products especially some of the EU countries have been taken in to account. Inthis system, the chosen products are gathered with some standards and named by using somespecial logos, as PDO, PGI and TSG. Thus, by protecting the varieties of agriculturalproducts, the product contents and quality are determined and by this way, the food guarantyis obtained for consumers. In this study, the care principles of this system (i.e. PDO, PGI andTSG logos in organic agriculture) will be explained and the required for Turkey will be recommended
Other ID | JA35SA97AE |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2005 |
Submission Date | December 1, 2005 |
Published in Issue | Year 2005 Volume: 11 Issue: 1 ve 2 |