BibTex RIS Cite

Üreticilerin Konvansiyonel ve Organik Kuru Üzüm Üretme İsteği: Manisa İli Örneği

Year 2016, Volume: 22 Issue: 1, 67 - 73, 01.06.2016

Abstract

Türkiye, dünya kuru üzüm piyasasında ihracat açısından lider ülke durumunda olmasına rağmen, rekabetin devam edebilmesi için kuru üzüm üreticisinin beklentilerinin iyi analiz edilmesi gerekmektedir. Çalışmanın amacı, çiftçilerin çekirdeksiz kuru üzüm üretmek için isteyecekleri ortalama Şyatı belirlemektir. Çiftçilerin istediği ortalama Şyatı belirlemek üzere Probit Model tahmin edilmiştir. Çalışma sonunda, çiftçilerin konvansiyonel kuru üzüm üretmek için istedikleri ortalama Şyat 4.31 TL/kg, organik kuru üzüm üretmek için ise 4.72 TL/kg olarak belirlenmiştir

References

  • Gujarati, D.N., 2009. Temel Ekonometri (Çev. Ümit Şenesen, Gülay Günlük Şenesen), ISBN: 978-975-7860-99-0
  • Jensen, K., Clark, C.D., Ellis, P., English, B., Menard, J., Walsh, M. 2006. Farmer Willingness to Grow Switchgrass for Energy Production, Paper presented at the American Agricultural EconomicsAssociation Annual Meeting, July 23-26. Long Beach, CA.
  • Johnson, A., Butler, C., 2015. Assessing Small And Medium-Sized Farmers' Willingness toProduce Alternative Biofuel F e e d s t o c k s , P ro f e s s i o n a l A g r i c u l t u r a l Wo r k e r s J o u r n a l ( PAW J ) , Vo l : 3 , N o : 1 , 7 . ( Av a i l a b l e a t : http://tuspubs.tuskegee.edu/pawj/vol3/iss1/7).
  • Kenanoğlu, Z., 2003. Ekolojik ve Geleneksel Kuru İncir ve Çekirdeksiz Kuru Üzüm Üretimi Yapan İşletmelerin Karşılaştırmalı Ekonomik Analizi ve Ekolojik Üretimi Özendirecek Fiyat Eşiğinin Saptanması Üzerine Bir Araştırma, (Doktora Tezi), E.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir, 440s.
  • Lynes, M.K., Bergtold, J.S., Williams, J.R., Fewell, J.E., 2012. Determining Farmers' Willingness-To-Grow Cellulosic Biofuel Feedstocks onAgricultural Land, Selected paper prepared for presentation at the Agricultural and Applied EconomicsAssociation's 2012 AAEA Annual Conference, Seattle, Washington, August 12-14, 2012.
  • Miran, Bülent, Ela Atış, Zerrin Kenanoğlu Bektaş, Murat Cankurt, Ahmet Bayaner, Selçuk Karabat, 2015. Uluslararası Kuru Üzüm Piyasasında Rekabet Edebilirlik Üzerine Bir Araştırma, Tarım Ekonomisi Araştırmaları Dergisi, Cilt: 1, Sayı: 1, 2015, 39-46.
  • Özüdoğru, T., Miran, B., 2015. Türkiye'de Farklı Destekleme Politikalarının Pamuk Arzı Üzerine Etkileri, Tarım Ekonomisi Araştırmaları Dergisi, Cilt 1, Sayı 2, 9-19.
  • Salalı,H.E., 2013. Ege Bölgesi'nde Tarımsal Biyoçeşitliliğin Korunması ve Sürdürülebilir Kullanımı Açısından Yerel Buğday Çeşitlerinde Üretici ve Tüketici Duyarlılıklarının Ölçülmesi, E.Ü. Fen Bilimleri EnstitüsüTarım Ekonomisi Anabilim Dalı Doktora Tezi, İzmir.
  • Schulz, N., Breustedt, G., and U. Latacz-Lohmann, 2014. Assessing farmers' willingness to accept 'greening': insights from a discrete choice experiment in Germany. Journal of Agricultural Economics 65 (1), 26-48.
  • Timmons, D., 2014. Using Former Farmland for Biomass Crops: Massachusetts Landowner Motivations and Willingness to Plant, Agricultural and Resource Review, vol:43, no:3.
  • TUİK, 2016. Bitkisel Üretim İstatistikleri:Meyveler, İçecek ve Baharat Bitkileri,(http://www.tuik.gov.tr/ PreTablo.do?alt_id=1001, Erişim Tarihi, 2016).
  • USDA Foreign Agricultural Service, 2015. Turkey Annual Raisin Report,GAIN Report Number: TR5041.
  • Ying, X., Moucheng, L., 2015. The willingness to accept for agriculture sustainability: A choice experiment study in the Hani Terraces, The Fifth Congress of the East Asian Association ofEnvironmental and Resource EconomicsGreen Economy and Sustainable Development, Taiwan.

Farmers’Willingness to Produce Conventional and Organic Raisins: the Case of Manisa Province

Year 2016, Volume: 22 Issue: 1, 67 - 73, 01.06.2016

Abstract

Despite Turkey is the leader country in the international raisin market, expectations of the raisin producers must be analyzed carefully to keep the current place in the competition. The aim of this study is to determine the average price level that farmers expect to receive for producing the raisin. Probit model was estimated in order to determine the average price that farmers expect. The study revealed that farmers' willingness to produce conventional raisin is 4.31 TL/ kg while for organic raisins is 4.72TL /kg

References

  • Gujarati, D.N., 2009. Temel Ekonometri (Çev. Ümit Şenesen, Gülay Günlük Şenesen), ISBN: 978-975-7860-99-0
  • Jensen, K., Clark, C.D., Ellis, P., English, B., Menard, J., Walsh, M. 2006. Farmer Willingness to Grow Switchgrass for Energy Production, Paper presented at the American Agricultural EconomicsAssociation Annual Meeting, July 23-26. Long Beach, CA.
  • Johnson, A., Butler, C., 2015. Assessing Small And Medium-Sized Farmers' Willingness toProduce Alternative Biofuel F e e d s t o c k s , P ro f e s s i o n a l A g r i c u l t u r a l Wo r k e r s J o u r n a l ( PAW J ) , Vo l : 3 , N o : 1 , 7 . ( Av a i l a b l e a t : http://tuspubs.tuskegee.edu/pawj/vol3/iss1/7).
  • Kenanoğlu, Z., 2003. Ekolojik ve Geleneksel Kuru İncir ve Çekirdeksiz Kuru Üzüm Üretimi Yapan İşletmelerin Karşılaştırmalı Ekonomik Analizi ve Ekolojik Üretimi Özendirecek Fiyat Eşiğinin Saptanması Üzerine Bir Araştırma, (Doktora Tezi), E.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir, 440s.
  • Lynes, M.K., Bergtold, J.S., Williams, J.R., Fewell, J.E., 2012. Determining Farmers' Willingness-To-Grow Cellulosic Biofuel Feedstocks onAgricultural Land, Selected paper prepared for presentation at the Agricultural and Applied EconomicsAssociation's 2012 AAEA Annual Conference, Seattle, Washington, August 12-14, 2012.
  • Miran, Bülent, Ela Atış, Zerrin Kenanoğlu Bektaş, Murat Cankurt, Ahmet Bayaner, Selçuk Karabat, 2015. Uluslararası Kuru Üzüm Piyasasında Rekabet Edebilirlik Üzerine Bir Araştırma, Tarım Ekonomisi Araştırmaları Dergisi, Cilt: 1, Sayı: 1, 2015, 39-46.
  • Özüdoğru, T., Miran, B., 2015. Türkiye'de Farklı Destekleme Politikalarının Pamuk Arzı Üzerine Etkileri, Tarım Ekonomisi Araştırmaları Dergisi, Cilt 1, Sayı 2, 9-19.
  • Salalı,H.E., 2013. Ege Bölgesi'nde Tarımsal Biyoçeşitliliğin Korunması ve Sürdürülebilir Kullanımı Açısından Yerel Buğday Çeşitlerinde Üretici ve Tüketici Duyarlılıklarının Ölçülmesi, E.Ü. Fen Bilimleri EnstitüsüTarım Ekonomisi Anabilim Dalı Doktora Tezi, İzmir.
  • Schulz, N., Breustedt, G., and U. Latacz-Lohmann, 2014. Assessing farmers' willingness to accept 'greening': insights from a discrete choice experiment in Germany. Journal of Agricultural Economics 65 (1), 26-48.
  • Timmons, D., 2014. Using Former Farmland for Biomass Crops: Massachusetts Landowner Motivations and Willingness to Plant, Agricultural and Resource Review, vol:43, no:3.
  • TUİK, 2016. Bitkisel Üretim İstatistikleri:Meyveler, İçecek ve Baharat Bitkileri,(http://www.tuik.gov.tr/ PreTablo.do?alt_id=1001, Erişim Tarihi, 2016).
  • USDA Foreign Agricultural Service, 2015. Turkey Annual Raisin Report,GAIN Report Number: TR5041.
  • Ying, X., Moucheng, L., 2015. The willingness to accept for agriculture sustainability: A choice experiment study in the Hani Terraces, The Fifth Congress of the East Asian Association ofEnvironmental and Resource EconomicsGreen Economy and Sustainable Development, Taiwan.
There are 13 citations in total.

Details

Other ID JA35SE26YP
Journal Section Research
Authors

Ela Atış This is me

Bülent Miran This is me

Zerrin K Bektaş This is me

H Ece Salalı

Kenan Çiftçi This is me

Ahmet Altındişli This is me

Selçuk Karabat This is me

Murat Cankurt This is me

Ahmet Bayaner This is me

Publication Date June 1, 2016
Submission Date June 1, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 22 Issue: 1

Cite

APA Atış, E., Miran, B., Bektaş, Z. K., Salalı, H. E., et al. (2016). Üreticilerin Konvansiyonel ve Organik Kuru Üzüm Üretme İsteği: Manisa İli Örneği. Tarım Ekonomisi Dergisi, 22(1), 67-73.
AMA Atış E, Miran B, Bektaş ZK, Salalı HE, Çiftçi K, Altındişli A, Karabat S, Cankurt M, Bayaner A. Üreticilerin Konvansiyonel ve Organik Kuru Üzüm Üretme İsteği: Manisa İli Örneği. TJAE. June 2016;22(1):67-73.
Chicago Atış, Ela, Bülent Miran, Zerrin K Bektaş, H Ece Salalı, Kenan Çiftçi, Ahmet Altındişli, Selçuk Karabat, Murat Cankurt, and Ahmet Bayaner. “Üreticilerin Konvansiyonel Ve Organik Kuru Üzüm Üretme İsteği: Manisa İli Örneği”. Tarım Ekonomisi Dergisi 22, no. 1 (June 2016): 67-73.
EndNote Atış E, Miran B, Bektaş ZK, Salalı HE, Çiftçi K, Altındişli A, Karabat S, Cankurt M, Bayaner A (June 1, 2016) Üreticilerin Konvansiyonel ve Organik Kuru Üzüm Üretme İsteği: Manisa İli Örneği. Tarım Ekonomisi Dergisi 22 1 67–73.
IEEE E. Atış, B. Miran, Z. K. Bektaş, H. E. Salalı, K. Çiftçi, A. Altındişli, S. Karabat, M. Cankurt, and A. Bayaner, “Üreticilerin Konvansiyonel ve Organik Kuru Üzüm Üretme İsteği: Manisa İli Örneği”, TJAE, vol. 22, no. 1, pp. 67–73, 2016.
ISNAD Atış, Ela et al. “Üreticilerin Konvansiyonel Ve Organik Kuru Üzüm Üretme İsteği: Manisa İli Örneği”. Tarım Ekonomisi Dergisi 22/1 (June 2016), 67-73.
JAMA Atış E, Miran B, Bektaş ZK, Salalı HE, Çiftçi K, Altındişli A, Karabat S, Cankurt M, Bayaner A. Üreticilerin Konvansiyonel ve Organik Kuru Üzüm Üretme İsteği: Manisa İli Örneği. TJAE. 2016;22:67–73.
MLA Atış, Ela et al. “Üreticilerin Konvansiyonel Ve Organik Kuru Üzüm Üretme İsteği: Manisa İli Örneği”. Tarım Ekonomisi Dergisi, vol. 22, no. 1, 2016, pp. 67-73.
Vancouver Atış E, Miran B, Bektaş ZK, Salalı HE, Çiftçi K, Altındişli A, Karabat S, Cankurt M, Bayaner A. Üreticilerin Konvansiyonel ve Organik Kuru Üzüm Üretme İsteği: Manisa İli Örneği. TJAE. 2016;22(1):67-73.