Amaç: Bu çalışmanın amacı; organik, iyi tarım uygulamaları ve helal etiketli ürünler ile yumurtada kooperatif markasının tüketici tavuk eti ve yumurta tercih kararında önemli bir rolü olup olmadığını ve farklı tüketici segmentlerinin olup olmadığını belirlemektir.
Tasarım/Metodoloji /Yaklaşım: Araştırmada kullanılan veriler, 2021 sonbaharında Antalya'nın üç merkez ilçesinde hanehalkı gıda satın alımından sorumlu 282 katılımcıyla yapılan yüz yüze anket yoluyla toplanmıştır. Anket yoluyla elde edilen veriler davranışsal, sosyoekonomik ve demografik değişkenlerden oluşmakta olup çok değişkenli istatistiklerle analiz edilmiştir.
Bulgular: Faktör analizi sonuçları, tavuk eti tercihindeki varyansın %74'ünün üç faktörden kaynaklandığını göstermektedir: sertifikalar (%36,3), ekonomi (%23,1) ve tazelik (%14,7). Yumurtalar için varyansın %73'ünü üç faktör oluşturmaktadır: sertifikalar (%33,7), tazelik (%24,2) ve ekonomi (%15,0). Faktör puanı verileriyle yapılan K-ortalamalar kümeleme analizi, tavuk eti için üç kümenin ve yumurta için iki kümenin yeterli olduğunu ortaya koydu. Bu çalışma, sertifikasyonun hem tavuk hem de yumurtada tüketici tercih kararındaki varyansı açıklayan en önemli faktör olduğunu ortaya koydu. Segmentasyon sonucu, tazelik ve fiyatın her iki üründe de tüketicilerin yaklaşık %90'ı için hala birincil ayırt edici değişkenler olduğunu gösteriyor.
Özgünlük/Değer: Bu çalışma, piliç eti ve yumurta ile ilgili ulusal literatürdeki boşluğa katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Sonuçlar, politika yapıcılar, üreticiler ve değer zinciri aktörleri tarafından strateji geliştirme ve tüketicilerin çeşitli sertifikaların anlamı dahil olmak üzere ürün etiketleri hakkındaki bilgilerini artırmada altlık olarak kullanılabilir.
Purpose: The aim of this study is to determine whether food certificates, including organic, Good Agricultural Practices, and Halal labelled products, plus cooperative-owned brands for eggs, have an important role in consumer choice decisions and whether there exist different consumer segments.
Design/Methodology/Approach: The data used in the research was collected via a face-to-face survey conducted with 282 respondents responsible for household food purchases in three central districts of Antalya in the autumn of 2021. The data obtained by the survey consist of behavioural, socio-economic, and demographic variables and were analysed with multivariate statistics.
Findings: The results of factor analysis indicate that three factors account for 74% of the variance in chicken meat choice: certifications (36.3%), economy (23.1%), and freshness (14.7%). For eggs, three factors account for 73% of the variance: certifications (33.7%), freshness (24.2%), and economy (15.0%). The K-means cluster analysis with the factor score data resulted in three clusters for chicken meat and two clusters for eggs being adequate. This study revealed that certification is the primary major factor explaining variance in consumer choice decisions in both chicken and eggs. The segmentation result indicates that freshness and price are still primary discriminatory variables for about 90 per cent of consumers in both products.
Originality/Value: This study attempts to contribute to the gap in the national literature with respect to broiler meat and eggs. The results can serve as a basis for strategy development by policymakers, producers and downstream value chain actors and enhance consumers’ knowledge about product labels, including the meaning of various certificates.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Marketing in Agricultural Management |
Journal Section | Research |
Authors | |
Early Pub Date | June 30, 2025 |
Publication Date | June 30, 2025 |
Submission Date | February 27, 2025 |
Acceptance Date | May 17, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 31 Issue: 1 |